Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyprawa do krainy Wikingów - Szwecja i Dania (2015)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 24.09.2015 18:17

Pudelek napisał(a):niestety, tym razem Dania ograniczyła się do stolicy i kilku innych miejsc... za mało czasu - na ten kraj to dobrze by było poświęcić osobny wyjazd :)

To prawda, jest to kraj wielu zaskakujących miejsc, np. w życiu nie przypuszczałam że mają tak fantastyczne wrzosowiska.
:papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 25.09.2015 06:34

Pudelek napisał(a):
andeo napisał(a):Bardzo fajne miejsca odwiedziliście ,podążam za Wami aż do Danii :) ciekawa jestem gdzie dotrzecie .Czy byliście może na wyspie Mon ?przepiękne klify tam podziwiałam .

Dania była, z racji czasu, tylko dodatkiem do Szwecji, więc musieliśmy się skupić na tzw. standardzie ;)

Standard równie ciekawy :wink:
No i w końcu dojechaliście do Kopenhagi! mojej ulubionej :) ale cóż to za pogoda?wielka szkoda ...będziecie tam jeszcze czy już koniec zwiedzania?
My byliśmy już kilka razy ,bo mamy tam przyjaciół ,ale do Browaru nie dojechaliśmy ,muszę zobaczyć w końcu te słonie ;) no i te auta ,to z beczką rewelacja!Miałam też nadzieję że odwiedzicie Christianię ,a może jednak to jeszcze nie koniec Waszego zwiedzania?
Most oczywiście znam ,bo przylatujemy do Szwecji a potem właśnie nim jedziemy do Danii ,również uważam ,że opłata spora .
Tivoli jak i Baken zaliczyliśmy ,to drugie spodobało mi się bardziej ,przyjaciółka tam mieszkająca mówi że zimą Tivoli robi ogromne wrażenie ,podczas świąt ,wszystko jest wspaniale oświetlone .
Żeby Ci nie zaśmiecać wrzucę 4 fotki w jednym ;) na moim termometrze jest ponad 20 st :)

page.jpg
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 25.09.2015 10:03

na szczęście był jeszcze drugi dzień w Kopenhadze, o którym wkrótce :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 25.09.2015 14:56

Jaka jest pora roku po jesieni? Oczywiście wiosna (zima to ostatnio odpuszcza, poza górami). I tak też wyglądała zmiana pogody w Kopenhadze: po jesiennym, paskudnym czwartku piątek przywitał nas nieśmiałymi przejaśnieniami... potem tych niebieskich stref było coraz więcej, zaczęła się też podnosić temperatura, choć do reszty Europy nadal było daleko. Jedno się tylko nie zmieniło: bardzo silny wiatr!

Poprzedniego dnia zwiedzanie duńskiej stolicy musieliśmy mocno ograniczyć, dzisiaj jest więc szansa nadrobić. Zaczynamy od Amalienborga - oficjalnej rezydencji królewskiej od 1794 roku. To kompleks czterech rokokowych pałaców rozłożonych wokół konnego pomnika Fryderyka V.
Obrazek

W jednym z pałaców (obecnie remontowanym) mieszka królowa Małgorzata. Inny używany jest przez następcę tronu, kolejny przez jego brata, wreszcie ostatni jako rezydencja dla gości odwiedzających monarchinię. Wszystko po sąsiedzku - sprytne.
Obrazek

Sporą atrakcją są wartownicy w futrzanych czapach... w sumie przy takim klimacie to mogą się one okazać bardzo przydatne. Wielu chce zrobić sobie z nimi zdjęcie.
Obrazek

Inni nie są tak wymagający i nieustannie walą sobie słitfocie z kijka - nowa choroba psychiczna naszych czasów...
Obrazek

Trudno nie odnieść wrażenia, że najważniejsza jest nasza gęba na konkretnym tle - bez gęby zdjęcie się nie liczy :D

W Kopenhadze nie mamy - jak w Sztokholmie - karty miejskiej, brak już na nią funduszy; musimy więc dobrze wybierać miejsca wstępu. Decydujemy się na łączony bilet do dwóch muzeów w królewskich siedzibach - pierwsze z nich umiejscowione jest właśnie w jednym z pałaców Amalienborga (niektóre źródła informują, że górne pomieszczenia są używane przez następcę tronu, inne, że jednak jego brata). Muzeum poświęcone jest rodzinie Glücksburg, która panuje w Danii od połowy XIX wieku.

W salach zachowały się gabinety monarchów - widać, że za dużo miejsca na biurkach nie mieli.
Obrazek
Obrazek

Przez okno widzę jakieś zbiegowisko - okazało się, że rozpoczęła się zmiana warty (odbywa się co dwie godziny). Pani z muzeum mówi, że spokojnie mogę wyjść na dziedziniec, obejrzeć to przedstawienie i wrócić. Miło :)

Zmiana zaczyna się energicznie - żołnierze wchodzą na plac.
Obrazek

Potem jednak robi się bardziej statycznie - głównie stoją. Czasem kilkuosobowa grupa odejdzie albo przejdzie, ale ogólnie myślałem, że będą się więcej ruszali.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gdy już jednak ruszą się dalej, to cały tłum wali za nimi ;)
Obrazek

Po niecałych dwóch kwadransach znudziło mi się dalsze stanie i tylko od czasu do czasu zerkałem przez pałacowe okna... nadal głównie stali ;)
Obrazek

Mimo wszystko warte to obejrzenia, a dzięki strojom można odnieść wrażenie, że to obrazy z jakiegoś Dziadka do Orzechów :) W pewnym momencie nawet przemknął wóz na królewskich blachach.
Obrazek

Na koniec i ja robię sobie zdjęcie z wartownikiem w tle - ale bez kijka ;)
Obrazek

Kilkaset metrów od pałaców jest kościół królewski - św. Fryderyka, zwany też Marmurowym. Jego budowę rozpoczęto w 1740 roku, ale koszty okazały się tak wysokie, że dokończono dopiero pod koniec następnego stulecia.
Obrazek

Kilometr od siedziby królowej znajduje się stara twierdza - Kastellet. Powstała w XVII wieku jako część obwarowań chroniących miasto od strony wody...
Obrazek

Bo to właśnie od morza nadchodziło największe zagrożenie - przekraczali je Szwedzi, a na początku XIX wieku dwukrotnie atakowali Brytyjczycy. Za drugim razem, w 1807 roku, dokonali oni jednego z pierwszych w historii terrorystycznych bombardowań cywilnej zabudowy: zniszczeniu uległo wówczas 70% budynków Kopenhagi, a pokonani Duńczycy musieli oddać Brytyjczykom niemal całą swoją flotę. Była to kara za opowiedzenie się po stronie Napoleona.

Dziś w dawnej twierdzi można spacerować między czerwonymi barakami albo popatrzeć na okolicę z murów.
Obrazek
Obrazek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 25.09.2015 15:04

Zazwyczaj nasze spacery zaczynamy właśnie od Cytadeli ,pięknie tam jest ,ma ciekawy kształt z góry ,tu fajnie widać http://dwiekostkicukru.blogspot.com/201 ... hadze.html
Mam nadzieję że nie przeoczyliście fontanny Gefiony ?
Ach jaka frajda oglądać znajome kąty Waszymi oczami :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 25.09.2015 15:27

byliśmy przy fontannie, ale nie robiłem zdjęć, bo oślepiało słońce ;)

na blogu bywałem u Was kilka razy, chyba nawet coś tam też komentowałem... :D

PS>tylko w jaki sposób cytadela jest ciągle w użyciu? Wojska w niej chyba już nie ma, a jako miejsce rekreacyjne służy wiele twierdz europejskich...
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 25.09.2015 15:51

Ha! ten blog nie jest mój ,podałam przypadkowo ,bo ładnie tam widać Kastelet :)
Z tego co mówili nam znajomi to ,nie,nie ma już wojska ,są to byłe koszary .

Ale fontanna jest piękna ,prawda?
P7010230.JPG
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 25.09.2015 16:14

skoro nie jest Twój, to nawet lepiej, bo zauważyłem tam sporo treści zerżniętych z Wikipedii :P

fontanna robi wrażenie, zwłaszcza od dołu. W kościele anglikańskim obok też byliśmy, otwarty i zapraszali do środka. W ogóle bardzo mi się podobało, że w Szwecji nawet na największym zadupiu zawsze można było wejść do kościoła i obejrzeć, nie to co w Polsce
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 25.09.2015 16:48

Tak ten kościół jest piękny ,jak i opisany przez Ciebie K.Marmurowy,w środku przepiękna kopuła.
A ja chciałabym zobaczyć jeszcze ten https://pl.pinterest.com/pin/302867143665353922/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.09.2015 23:20

Obrazek

W jednym z tych pałaców mieszkała matka zamordowanego cara Rosji Mikołaja II, z pochodzenia Dunka 8)

Przeżyła szok, jak jej krewny, król Danii, poprosił, żeby oszczędzała z prądem, wodą, itp.,
bo przychodzą straszne rachunki :wink:
A pensję króla ustala parlament

Nie wiedziała, o co chodzi. Twierdziła, że w Rosji wszystko rodzina carska miała za darmo i nic ich to nie kosztowało :roll:
Kto by się tam ośmielił jakieś rachunki wysłać :?: :wink:
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 26.09.2015 01:13

diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach :P

Ale sądzę, że i absolutna monarchia duńska różniła się od absolutnej rosyjskiej dość bardzo :)
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 27.09.2015 11:32

Idąc brzegiem łatwo dostrzec kolejne fortyfikacje wzniesione już na wodzie - fort Trekroner z 1713 roku. Dalej w głąb morza jest ich jeszcze kilka.
Obrazek

Gęstniejący tłum ludzi kieruje się w jedno miejsce... co chwilę przypływają też kolejne łodzie wycieczkowe z turystami, stoją stragany z pamiątkami.
Obrazek

Mała Syrenka - najsłynniejsza duńska rzeźba. Wielokrotnie dewastowana (odcinano jej głowę i kończyny), oblewana farbą, dekorowana krowim łbem i burką. Nadal objęta prawami autorskimi, choć wykonano ją w 1909 roku. Jeśli ktoś liczy na romantyczne obcowanie z tym dziełem to musi przyjść o innej porze ;)
Obrazek

Powoli wracamy do centrum - po drugiej stronie kanału widać bazę wojskową i Muzeum Marynarki wraz z okrętami muzealnymi. Na to miejsce zabrakło nam niestety czasu :(
Obrazek

Przechodzimy przez dzielnicę Nyboder - to dawne baraki marynarskie z XVIII wieku. Z kolei nowsze konstrukcje jako żywo przypominają familoki.
Obrazek
Obrazek

Przejścia między blokami.
Obrazek

Drugim (i nie ostatnim) pałacem królewskim w mieście jest Rosenborg. Kiedyś był rezydencją podmiejską, dziś to prawie ścisłe centrum.
Obrazek

Dookoła rozciągają się różane ogrody - kwiatki pachną!
Obrazek

Rosenborg wybudowano w XVII wieku, ale szybko stał się przestarzały i niewygodny. Ostatni raz duński król spał w nim w 1801 roku - było to podczas pierwszego napadu brytyjskiej floty na Kopenhagę. Już w latach 30. XIX wieku w świetnie zachowanych bogatych wnętrzach utworzono muzeum.
Obrazek
Obrazek

Coś dla miłośników kibelków :)
Obrazek

Sala tronowa z 1624 roku - największa na zamku.
Obrazek

Trony używane były podczas uroczystości koronacyjnych.
Tak wyglądają dzisiaj:
Obrazek

...a tak w 1841 roku (obraz z Wikimedia Commons):
Obrazek

Koronacji zaprzestano w Danii po wprowadzeniu monarchii konstytucyjnej w II połowie XIX wieku. Regalia rzecz jasna nadal istnieją, choć przy władcy pojawiają się tylko podczas pogrzebów. Zamiast koronacji prawo przewiduje proklamację nowego króla lub królowej - w 1972 roku Małgorzatę II proklamowano z balkonu pałacu w Amalienborgu.

W podziemiach Rosenborga, ukryte za potężnymi pancernymi drzwiami, można obejrzeć właśnie te korony:
- korona Chrystiana IV:
Obrazek

- korona Chrystiana V i królowej:
Obrazek

- a także m.in. bogato zdobiony Order Słonia - najstarsze i najważniejsze odznaczenie duńskie. Duńczycy nie są tak postępowi jak Szwedzi i orderów oraz medali nie zlikwidowali.
Obrazek

Wokół zamku także kręcą się wartownicy, lecz stroje mają już mniej efektowne ;)
Obrazek

Wracając do centrum przechodzimy obok Wielkiej Synagogi... 15 lutego 2015 roku uzbrojony mężczyzna zaatakował żydów przygotowujących się do Bar micwy. Religia, jaką wyznawał, zapewne nie miała na to żadnego wpływu...
Obrazek

Główny deptak już znacznie bardziej zatłoczony niż wczoraj.
Obrazek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 27.09.2015 13:53

Co prawda my w Kopenhadze byliśmy wycieczką zorganizowaną...ale jak patrzę na Twoje fotki...to program mieliśmy
bardzo ,bardzo podobny...pozdrawiam
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 27.09.2015 16:39

Mając do dyspozycji jeden dzień (tego jesiennego nie liczę ;)) człowiek skupia się zazwyczaj na największych atrakcjach turystycznych, więc zapewne nasze zwiedzanie pokrywa się z wycieczkami :)

Pozdrawiam również :papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 28.09.2015 08:23

Ale fajnie ,sporo zobaczyliście w tak krótkim czasie :) My nie odmówiliśmy sobie kiedyś wycieczki stateczkiem turystycznym . Rosenborg piękny ,nie byliśmy jeszcze w środku ,muszę to kiedyś nadrobić .
Nie wiedziałam że syrenka tak obrywała ,to prawda że trudno zostać z nią sam na sam,zawsze się ktoś kręci,często trzeba ustawić się niemal w kolejce do fotki :))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Wyprawa do krainy Wikingów - Szwecja i Dania (2015) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone