Czytałem czytałem... kilka ciekawych relacji też było... szczególnie fajna ta od kolegi który podróżował z namiotem... ale on miał auto na miejscu i ogólnie sam sobie wszystko organizował natomiast ja lecę samolotem i trudno te dwa wyjazdy ze sobą porównywać.
Moje główne cele to:
cel nr 1 - zobaczyć choć na chwilę Santorini i napić sie ichniejszego wina i mrożonej kawy za 10 euro w tych białych uliczkach nad granatową wodą i pod błękitnym niebem (właściwie to to że Kreta jest tak blisko tego diamentu zawazyło na to że ją wybrałem a zrezygnowałem np. z Rodos czy Majorki).
cel nr 2 - Balos i Elafonisi w 1 dzień (z Agia Pelagia to trasa około 200 - 300 km w jedną stronę, także to będzie ciężki dzień i trzeba będzie ze wschodem Słońca wyjechać a może nawet wcześniej).. w drodze powrotnej mam po zmorku jeszcze zobaczyć starówkę w Chanii lub innym mieście także do Agia Pelagia wróce pewnie koło 24...
A na Balos to jest w ogóle polna droga na ostatnim odcinku - a nieszczęść na takich drogach nie obejmuje ubezpieczenie, także w razie czego jestem uwalony.. nie wiem czy Ty może byłaś na Balos?
Cel nr 3 - Vai (z uwagi na to że to jedyne miejsce w Europie gdzie można las palmowy na plaży zobaczyć a na Karaiby mnie nie będzie nigdy stać).
Cel nr 4 - całodniowy pobyt w Matali
Pozostała część pobytu w Agia Pelagia.
nie interesują mnie zbytnio rozpadające się zabytki, wąskie uliczki i starówki fajnych miast... nastawiam się na plażowanie + santorini.
Dzięki za info... może się mi uda ich przekonać żeby podarowali mi że ten 1 rok, który mi brakuje... tylko wpierw musiałbym sie od swojego biura dowiedzieć kiedy jest organizowana wycieczka na Santorini... ja mam wylot już za tydzień więc nie wiem czy to nie za późno na takie internetowe rejestracje. Rozumiem że płaciliście również u tego młodego Greka z góry (jak u niego było z angielskim? A on jak sobie wrócił do siebie do stolicy Krety? i czy dał jakieś potwierdzenie zapłaty? coś dawaliście pod zastaw, oprócz umowy, - dowód osobisty?)... hmmm ja będe w aparthotelu (coś ala apartamenty w Chorwacji) i raczej tam recepcji nie będzie więc gdzie klucz zostawie? Aha i jeszcze jedno pytanie - oddaliście mu auto dopiero pod koniec dnia czy kiedy? Bo ten trzeci dzień też chciałbym wykorzystać i auto oddać najwcześniej o zachodzie słońca? Jest z tym jakiś problem? Czy to się liczy tak ze jak bierzesz o 9 rano to o 9 rano musisz oddać? Bo w takim układzie musiałbym na 4 dni wziąć zeby te 4 cele zaliczyć? A może sobie podarować tą Matalę?
Jak sprawa wygląda z parasolem plażowym? Bo od leżaków w cenie 5-6 euro za dzień chyba taniej wychodzi kupić parasol na miejscu? Słyszałem coś o czarnym rynku sprzedaży parasolów przez Polaków - prawda to?
Bo cienia tam nie ma chyba wcale więc coś by się przydało żeby nie trafić z poparzeniami do szpitala.
AHA i 1 bardzo ważne pytanie, o którym zapomniałem? Moge tam płacić gotówką? Bo coś słyszałem o kartach kredytowych, ale ja takowej nie mam bo nie potrzebuję i nie chcę mieć... mam tylko kartę debetową (wydawaną do rachunku ROR).