napisał(a) dawids94 » 30.06.2019 20:13
Cześć,
jestem już po wyjeździe i udało się wszystko załatwić - wrzucę kilka informacji, które mogą się komuś przydać. Po bezpośrednim kontakcie z wypożyczalniami w Zadarze część z nich zgodziła się na płatność depozytu kartą debetową/gotówką - wygląda to tak:
ORYX - karta kredytowa/debetowa, sporo osób po przylocie brało od nich samochód
Carwiz - karta kredytowa/debetowa, aczkolwiek nie mają najlepszej opinii w internecie
Dollar - karta kredytowa/debetowa
Avia - karta kredytowa/debetowa/gotówka
XL Rent - karta kredytowa/gotówka
Sixt, Budget, Europcar, SurPrice, Last minute - płatność tylko kartą kredytową
Część z tych wypożyczalni oficjalnie akceptuje tylko karty kredytowe, więc biura w innym miastach niż Zadar mogą tego wymagać o ile płatność debetówką nie jest wspomniana w ofercie wypożyczalni - warto zapytać. Karty debetowe akceptowane są tylko typu "wypukłego".
My z racji na cenę i jasną ofertę zdecydowaliśmy się na wynajem w XL rent i z mojego doświadczenia mogę tą firmę polecić. Samochód był praktycznie nowy, żadnych problemów przy oddawaniu auta czy też szukania na siłę jakiś uszkodzeń (nie mieliśmy wykupionego pełnego ubezpieczenia). Dodatkowo dostaliśmy samochód lepszej klasy niż zamówiony
Jeśli chodzi o przejazd do Dubrovnika to wydaje mi się, że konieczne będzie zapłacenie opłaty za wyjazd autem za granicę - praktycznie w każdej firmie coś takiego widziałem, ale sam nie jechałem więc informacji z pierwszej ręki nie mam.