Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyposażenie samochodu a konwencja wiedeńska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 23.06.2012 00:24

Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 23.06.2012 00:52

Takich artykułów jest całe mnóstwo i świadczą jedynie o tym, że dziennikarze piszą je dla sensacji, bo sami nie wiedzą o istnieniu Konwencji Wiedeńskiej :-)

Ja byłem kontrolowany w Niemczech dokładnie 2 razy i brak apteczki nie zrobił najmniejszego wrażenia na panu policaju :-)

A tak w ogóle, to ciekawe, skąd się wziął ten temat - czy ktoś płacił mandat za zbyt krótkie nożyczki na przykład, czy brak bezpiecznika? Albo w Niemczech za brak wspomnianej wyżej apteczki?
Wg mnie to są zwykłe sensacje w stylu "potwora z Loch Ness", którego nikt nie widział, ale większość się boi. Ja nie wyobrażam sobie, by np. polski policjant nie wiedział o tym elementarnym przepisie, że pojazdów na zagranicznych blachach nie kontroluje się pod kątem wyposażenia specyficznego dla Polski, jak gaśnica np.

Uważam, że to zwyczajna bzdura, choć w niektórych krajach policjanci faktycznie mogą być mniej kumaci, niż polscy, albo ewidentnie usiłować będą zarobić coś "na lewo". Zawsze możemy - nawet w czasie kontroli - zadzwonić do konsulatu po tłumacza ;-) Choć to policjant musi zapewnić dwustronną i zrozumiałą komunikację, niemniej jeśli jest to próba naciągnięcia, to z reguły wtedy odpuszczą.

Jak ktoś ma wątpliwości, to proszę - tu jest prawny finał "wojny gaśnicowo-apteczkowej"
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.06.2012 08:51

el_guapo napisał(a):
Mariusz_M napisał(a):Więc zapasowy palnik xenonowy to nie taka dziwna rzecz.

Owszem dziwna, tak samo jak żarówki które można wymienić tylko w warunkach warsztatowych.

Co nie zmienia faktu że mając palnik na pokładzie ewentualna naprawa wyjdzie zdecydowanie taniej.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.06.2012 09:56

Rysio napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Owszem dziwna, tak samo jak żarówki które można wymienić tylko w warunkach warsztatowych.

Co nie zmienia faktu że mając palnik na pokładzie ewentualna naprawa wyjdzie zdecydowanie taniej.

Ok, możemy nadal błądzić w oparach absurdu; weźmy EGR'a, co najmniej 2 wtryskiwacze, ba - dwumasowe koło zamachowe, no i oczywiście komplet do wymiany rozrządu..."bo ew. naprawa będzie tańsza".
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 23.06.2012 10:42

No tak, ale - jeśli wolno zauważyć - wątek porusza bardziej nie tyle problematykę "co się może stać w trasie", ile to czy i na ile się przejmować Policjantem w obcym kraju.
Ze swojej strony dodam, co już pisałem wielokrotnie, że nawet przy okazji płacenia mandatu czy to w HR czy SK, czy ścigania przez Policję na sygnale (bo nie zdążyli zatrzymać, hehe) na tzw. "zachodzie", nikt nigdy nie pytał o żadne wyposażenie dodatkowe.
Za to jak nie było Schengen, to na granicach celnicy pod takim pretekstem chcieli wymuszać łapówkę, nigdy się nie dałem, nic nie dałem ani w łapę ani w sensie mandatu/kary.
maro22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maro22 » 28.06.2012 12:18

To zabawne ale na Słowackich forach dyskusyjnych identycznie dyskutują o naszej policji, gaśnicach i Konwencji Wiedeńskiej http://natankuj.sme.sk/diskusie/1472038/6/Slovenski-policajti-pokutuju-ceskych-soferov-za-autolekarnicky-hoci-je-to-nezakonne.html Z tego wynika, że nasi Policjanci namiętnie ścigają Słowaków za brak gaśnic :lol:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 28.06.2012 12:21

Możliwe - albo to że Słowacy też się boją, choć podstaw ku temu również nie mają żadnych. Ale się boją, tak jak tutaj forumowicze. :)
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 09.07.2012 19:36

el_guapo napisał(a):

Nie bardzo zrozumiałem, ale mam wrażenie, że uważasz, iż palnik ksenonowy można wymieniać tylko w warsztatcie?
To pozwolę sobie na uwagę, że wymienia się go tak samo [prosto] jak każdą inną żarówkę [pomijam w niektórych pojazdach dojście do żarówki - czyli wymóg ręki z 5 stawami łokciowymi :D ] - konstrukcyjnie palnik ksenonowy wygląda prawie tak samo jak halogeny H4, H7 itp.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 09.07.2012 19:56

Konwencja konwencją, a jak sądzicie który z krajów na trasie PL - Cro pierwszy, wzorem Francji, nakaże kierowcom posiadanie alkomatu/ów.
Scandinavian
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scandinavian » 09.07.2012 23:08

Z absurdów jakie mogą Polakowi wskoczyć do głowy to kiedyś kuzyn jak był w Straży Granicznej i z Policją mieli wspólne patrole na krajowej 8 od Kudowy do Kłodzka, kiedyś zatrzymali Ukraińców a chłopaki chcieli na kawę na Orlen w Boguszynie jechać wymyślili że w Polsce wymagana jest deska pod lewarek by asfaltu nie uszkodzić podczas wymiany koła i 50 zł dostali na kawę. Polak Potrafi.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 09.07.2012 23:36

demi-duox napisał(a):Konwencja konwencją, a jak sądzicie który z krajów na trasie PL - Cro pierwszy, wzorem Francji, nakaże kierowcom posiadanie alkomatu/ów.

Raczej nigdy.
We Francji jest to podyktowane tym, że lobby winiarskie - a jakże, mocne jak nigdzie indziej! - nie chce dopuścić do zmniejszenia limitu promili do prowadzenia auta. Więc rząd próbuje jednocześnie "zjeść ciastko i mieć ciastko"; że niby coś robi, ale nie przeciwko lobby itd.
Taka dość złożona sytuacja konkretnie nie występuje w żadnym innym państwie - przynajmniej na razie.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 10.07.2012 00:38

Kod: Zaznacz cały
We Francji jest to podyktowane tym, że lobby winiarskie

Oj tam, oj tam jakie tam znowu lobby winiarskie :P , czasem fajnie od chateau do chateau na leciutkim rauszu pojechać :wink: . Tak szczerze to uważam że norma 0.5% powinna być wszędzie standardem, bo wielokrotnie się zdarza że ktoś przepłucze usta płynem czy zje większą ilość owoców które zaczną fermentować a nam przy polskich, skandynawskich czy jakichkolwiek innych ostrych limitach zaczną się problemy w wypadku kontroli.Mieszkałem na wyspach 10 lat i tam to jest już nawet lekkie przegięcie 0.8%, ale 0.5 jest moim zdaniem rozsądne, a jak ktoś wie że nawet tej lampki wina nie może pić z jakichkolwiek subiektywnych przyczyn to niech nie pije, bo rozsądek jest najważniejszy :wink: . Wracając do Francji to z tymi Francuzikami to rożnie bywa, mam tam trochę znajomych i z tego co mówią to korupcja policji jest tam nie wiele mniejsza niż u nas, a te alkomaty to niezły numer, zobaczymy jak to w praktyce będzie :? ....
Ostatnio edytowano 10.07.2012 19:16 przez slawek73, łącznie edytowano 2 razy
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 10.07.2012 09:49

A to inna sprawa, ale racja :) Zgadzam się w pełni :)
Prawodpodobnie chodzi o to, że jak można 0,5 promila, to "sobie pojadę na 0,8 promila i - jakoś to będzie". :lol:
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 10.07.2012 19:29

sanchopan napisał(a):A to inna sprawa, ale racja :) Zgadzam się w pełni :)
Prawodpodobnie chodzi o to, że jak można 0,5 promila, to "sobie pojadę na 0,8 promila i - jakoś to będzie". :lol:

Na wyspach to fajnie zrobili bo są unity które moża sobie łatwo policzyć. I tak męcizna może 3-4 unity wypić te cztery jest odpowiednikiem ok 0.8% u dorosłego faceta o średniej budowie ciała, natomiast kobiety mają limit 2-3-ech unitów. Oczywiście budowa ciała plus posiłki mają tutaj znaczenie, ale w przybliżeniu łatwo nam policzyć ile powiedzmy możemy wypić mnożąc procent alkoholu przez ilość, a finalny wynik przez 0.001. Przykładowo butelka 0.5l piwka 5%- 5x500x0.001= 2.5 unity. I to moim zdaniem powinno wystarczyć, oczywiście tak jak pisałem wyżej trzeba także trzeźwo ocenić swoje możliwości, bo dla jednych to dużo a drugich mało. Ale w praktyce jest tak jak mówisz apetyt rośnie w miarę"picia" i wielu ludzi pozwala sobie na więcej , co uważam jest błędem, bo po co za przeproszeniem"zalewać pałkę" szczególnie przed jazdą, czy nie można się tym trunkiem delektować, no ale to już kwestia wyobraźni i odpowiedzialności każdego z osobna ....... :?
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 01.03.2013 10:45

Czy kamizelka odblaskowa, linka holownicza muszą mieć symbole CE lub UE? Czy można kupić te rzeczy "na sztukę" np w tesco?
Stoję przed wyborem linki i nie wiem jaką wybrać. Kamizelkę kupiłem w hipermarkecie ze znaczkiem CE (mam dwie sztuki i chyba kupię jeszcze jedną dla mojego 4-latka - chociaż nie wiem po co).
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wyposażenie samochodu a konwencja wiedeńska - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies