właśnie wróciłem .
pojechaliśmy w dwie rodziny .
pierwsze wrażenie - złe - blisko drogi,150m od plaży, pod górę
ale wracam tam za rok bo : piaszczyste dno, piaszczysta choć mała ale nie zatłoczona plaża, płytko z 50 metrów do pasa w głąb morza, całkowity brak jeżowców !! . dzieci bezpiecznie pływały, woda nie zupa ale chłodząca . czysto a i bardzo ważne - prysznice na plaży .
czytałem dużo o duce na forum - opinie były raczej na nie, zjechałem pół chorwacji i powiem że lepiej było jedynie na braci bol - złoty róg ale ja pojechałem 50% zwiedzać a 50% leżeć a promy nie są najlepszym rozwiązaniem do przemieszczania się .
omiś ma piękną starówkę - gdzie polecam spędzać wieczory, najlepiej jadłem w restauracji "pod ordonem" nie spotkałem lepszej kuchni podczas całego pobytu - a i spróbowałem całą kartę
polecam .
dużo się pisze o duce i omisiu - że droga split - dubrownik - tak jest ruch ale nie przeszkadza - samochody jeżdzą maks 60 km/h. z przejściem przez drogę nie ma większego problemu .
dla porównania : byłem u znajomych którzy wynajeli kwaterę za omisiem w stronę dubrownika . byłem przerażony : 1. zjeżdzałem samochodem pod takim pochyleniem że w górach takiego nie spotkałem
. 2 dom z 50 m od morza ale żeby dojść do plaży trzeba było być akrobatą a plaża - pasek kamieni, dno kamieniste, jeżowce, głębia dwa metry od plaży . miałem buty gumowe i miałem problemy się poruszać bezboleśnie
.3 jak wyjeżdzałem od nich to żeby podjechać pod górę musiałem przegazowywać bo nie chciał jechać na 1
a i włączałem się do ruchu z 15% z ręcznego hehehe .
zwiedziłem : split - warto, trogir - trzeba !!!, dubrownik - trzeba poświęcić minum dwa dni pełne a ja miałem kilka godzin
. brać - plaża złoty róg - super ! . spływałem kajakiem cetiną - warto . pltvickie jeziora - warto i trzeba .
jakieś rady ?
1. uważać na chorwatów za kółkiem a szczególnie na skuterach - pobili wszystkie szczyty chamstwa i głupoty jakie do tej pory widziałem .
2. targować się
3. chorwacja to nie taki znowu tani kraj - ceny są trochę większe jak u nas nad morzem ale piep...ć nasze morze !!!
4. dużo jest marketów - ceny takie jak u nas
5. kupcie wodę na miejscu w markecie - wychodzi tyle co u nas - mają dobrą wodę np jama . ( zaczynają się śmiać z polaków którzy przyjeżdzają ze swoją wodą
)
6. kupcie euro w polsce i wymieńcie na miejscu - ja wymianiałem 1 eur = 7,2 kun ( sprawdzać kursy - wymieniać najlepiej w banku )
7. jedzenie mają bardzo dobre a szczególnie warzywa - zajadałęm się pomidorami naszę są takie plastikowe
8. pytać się gospodarzy co mają na sprzedaż - rakija,wino,warzywa,owoce
9. uważać na chorwacką policję - ja dostałęm 300 kun za 15 km/h więcej - i nie było żadnej dyskusji . podobno jak przekroczysz o 30 km/h to zabierają prawo jazdy ! a z radarami stoi ich dużo i łowią tylko turystów
10. bardzo bezpieczny kraj - kilka razy jak brałem sktuter wodny,albo pływałem kajakiem zostawiałem obsłudze portfel z pieniędzmi - nigdy nic nie zgineło, na plaży to samo, czy z pokoju .
11. najlepiej gadają po angielsku ale po polsku się dogadasz
12. najlepiej jechać w czerwcu albo we wrześniu - nie ma tłoku korków i jest do wytrzymania jeżeli chodzi o temperaturę .
13. nie jechać na jeden raz całą trasę - zaplanować nocleg w plitwicach i zacząć szukać kwatery od jezerska - my znaleźliśmy po pół godzinie za 10 eur/os warunki super .
15. nie oszczędzać na autostradzie ! autostrada ze słoweni do splitu kosztuje 22 eur ale jedziesz 3 godziny a nie 6 lub 8
16. jak jedziecie na wycieczkę do dubrownika : zabrać paszporty ! nam się udało przejechać i wrócić przez BiH bez paszportów ale nerwów było dużo
( a i na drogę z omisia do dubrwonika zaplanować minimum 3 h i w dubrowniku parkować w pierwszym wolnym miejscu
)
polecam duce dla rodzin z dziećmi a sczególnie dom państwa Pupačić bardzo mili ludzie, mają tam pokoje z aneksami kuchennymi + łązienka za bardzo przystępne pieniądze
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link parking dla samochodu w cieniu - ważne
. częśc towarzyską
gdzie poznaliśmy bardzo fajnych czechów którzy przyjeżdzają tam już 10 lat i z którymi wypiliśmy konkretne ilości różnych rakiji i śliwowic
. jak macie jakieś pytania walcie na maila :
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
polecam chorwację !!!