shaday napisał(a):Witam na forum. To moj pierwszy wpis ale za pewno nie ostatni. Co do Neum to chyba cromaniacy trochę przesadzają na jego niekorzyść. Fakt - Dalmacja kryje wiele bardziej urokliwych zakątków ale na prawde ta Bosniacki skrawek wybrzeża nie jest aż taki zły. Byłem tak rok temu kilka dni przy okazji wakacji w okolicach Makarskiej i wydaje mi się, ze jest tam wszystko czego potrzeba. Sporty wodne, sklepy (jeden "wolnocłowy na wylocie w strone Dubrovnika) i kavany (w tej czesci "kafany") no i z racji tego, ze tą część Hercegoviny zamieszkują głownie Chorwaci nie różni sie zbyt wiele od reszty wybrzeża Riwiery. Oczywiście w sezonie jest tłok i plaże nie są tak piękne jak np w Breli czy Baśce Vodzie ale to nie problem znaleźć zaciszne plaże w pobliskiej okolicy - trzeba tylko zrobić sobie spacerek. Jest idealne miejsce strategiczne jesli chodzi o wycieczki. Niedaleko mamy do Orebica, Dubrovnika, Mostaru czy Medjugorie. Wiec nie przejmujcie sie wszystkimi opiniami i sami spróbojcie bo moim zdaniem warto ) Pozdrawiam
Inde napisał(a):shaday napisał(a):Witam na forum. To moj pierwszy wpis ale za pewno nie ostatni. Co do Neum to chyba cromaniacy trochę przesadzają na jego niekorzyść. Fakt - Dalmacja kryje wiele bardziej urokliwych zakątków ale na prawde ta Bosniacki skrawek wybrzeża nie jest aż taki zły. Byłem tak rok temu kilka dni przy okazji wakacji w okolicach Makarskiej i wydaje mi się, ze jest tam wszystko czego potrzeba. Sporty wodne, sklepy (jeden "wolnocłowy na wylocie w strone Dubrovnika) i kavany (w tej czesci "kafany") no i z racji tego, ze tą część Hercegoviny zamieszkują głownie Chorwaci nie różni sie zbyt wiele od reszty wybrzeża Riwiery. Oczywiście w sezonie jest tłok i plaże nie są tak piękne jak np w Breli czy Baśce Vodzie ale to nie problem znaleźć zaciszne plaże w pobliskiej okolicy - trzeba tylko zrobić sobie spacerek. Jest idealne miejsce strategiczne jesli chodzi o wycieczki. Niedaleko mamy do Orebica, Dubrovnika, Mostaru czy Medjugorie. Wiec nie przejmujcie sie wszystkimi opiniami i sami spróbojcie bo moim zdaniem warto ) Pozdrawiam
W którym z biur podróży pracujesz?:P
binkowskig napisał(a):w zadnym...po prostu zenujace to opinie i tyle...skoro tak tam zle to polecam Polskie moze...nowe kurorty, czyste i cieple morze...tjaaa Jak jest ktos wybredny to i Bali bedzie niedobre. Ja tam Polecam!
MWN napisał(a):No i trzeba lubieć blokowiska "wypoczynkowe" typu późny Gierek - w tym wypadku Tito. To za jego inicjatywą ten kawałek wybrzeża przyznano BiH i dosyć szczelnie zabudowano. Kraj, która ma 10 km wybrzeża, jak w tym przypadku, trudno posądzać, że teren ten wykorzysta na pole golfowe-
szczypas napisał(a):Witam
Oba posty o NEUM zamknęły się jakieś... 2 lata temu a ja je ODNOWIE
tak sie okazało, że z moją lubą jedziemy do CRO i na pierwsze 3 noce wybraliśmy NEUM za namową znajomego Chorwata (z Primostenu). Sugerował głównie ze względu na cenę, ale i jako dobrą bazę wypadową jak dla nas (Dubrovnik, Korcula i Mostar).
Ale jak zacząłem czytac posty to zacząłem wątpić czy to dobry wybór.
Mimo, iż Neum będzie dla nas w pewnym sensie noclegownią to jadąc raz na rok na 2 tyg urlopu chciałbym mieć i noclegownie w konkretnym stadnardzie - takim jak np daje.. Primosten Vodice czy inne wakacyjne małe miejscowości.
Pytanie moje: Jak nie NEUM to co patrząc od strony geograficznej? Gradac czy może Peljesac?
Poradźcie jakies fajne miejsce.. z fajnymi knajpkami, plażami w standardzie HR ale raczej nie w stylu Makarskiej tylko spokojnijszego Primostenu..
Dzięki