Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wypłata euro z bankomatów w cro ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 28.08.2008 21:00

Dysponuję kilkoma kartami, również kredytowymi. Zazwyczj wszystkie banki pobierają prowizję, czego niestety nie mogę powiedzieć o mBanku. Pekao SA np. to totalny horror, nawet nie chcę wnikać w kwoty, które pobierałam w Cro, etc, etc... Myślę tak; w końcu jeśli zarabiamy i stać nas na to, to pal to licho, jeśli natomiast nie, wówczas powstaje problem. Jednak mBank rzeczywiście podobno nie pobiera ostatnio żadnej prowizji.... :lol:
walczy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) walczy » 29.08.2008 16:24

Może to niezupełnie na temat, ale południowych dalmatyńczyków ;) jakąs alternatywą jest wypłacenie euro z bankomatu na wycieczce w Czarnogórze. Ja wypłacałem w Kotorze, widziałem tez bankomat w Herceg-Novi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2008 17:38

majeczka napisał(a):Dysponuję kilkoma kartami, również kredytowymi. Zazwyczj wszystkie banki pobierają prowizję, czego niestety nie mogę powiedzieć o mBanku. Pekao SA np. to totalny horror, nawet nie chcę wnikać w kwoty, które pobierałam w Cro, etc, etc... Myślę tak; w końcu jeśli zarabiamy i stać nas na to, to pal to licho, jeśli natomiast nie, wówczas powstaje problem. Jednak mBank rzeczywiście podobno nie pobiera ostatnio żadnej prowizji.... :lol:

Droga Majeczko
Mbank pobiera prowizję 2% w przypadku transakcji zagranicznych gotówkowych lub bezgotówkowych w innej walucie niż euro lub złotówki. Jeśli wypłacisz 100 kun w Cro to mbank od razu policzy ci 102 kuny i taką kwotę firma visa international przewalutowanie na euro, a potem na złotówki. Ta kwota 2% to nie prowizja mbanku tylko opłata za przewalutowanie z kun na euro i z euro na złotówki.
fider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fider » 29.08.2008 22:27

Zatem chyba się jednak przekonałem do kart mbanku ponieważ wczytując się w opłaty pekao okazuje się że oni nie pobieraja prowizji od wypłaty ale zamiast 2% jak robi to mbank oni biora 2,5% (na ten cel przealutowania dla Visa)

jeszcze tylko jest problem czy tam płacic kredytówką czy debetówką. wyciągać kasę oczywiście debetówka do ekonta ale pozostałe płatności??

fider
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2008 08:06

fider napisał(a):Zatem chyba się jednak przekonałem do kart mbanku ponieważ wczytując się w opłaty pekao okazuje się że oni nie pobieraja prowizji od wypłaty ale zamiast 2% jak robi to mbank oni biora 2,5% (na ten cel przealutowania dla Visa)

jeszcze tylko jest problem czy tam płacic kredytówką czy debetówką. wyciągać kasę oczywiście debetówka do ekonta ale pozostałe płatności??

fider

Kredytowa jak sama nazwa mówi jest kartą gdzie kasę bierze się na kredyt więc oprocentowanie jest dość wysokie około 20% w każdym banku, a debetowa to karta gdzie bierze się kasę na debet, który ustalany jest indywidualnie z bankiem więc różnica jest ogromna, załaduj kartę z delfinkiem, a kredytówkę weź "na wszelki wypadek"
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Wypłata euro z bankomatów w cro ? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone