Assistance itp.
napisał(a) jango » 28.07.2009 12:34
Drodzy Cromaniacy.
Nikomu nie życzę przygód w podróży, ale być może warto zastanowić się ze względu na duzą odległość, którą mamy do pokonania z naszego kraju, nad zapewnieniem sobie pomocy w razie niesprawności auta, czy innych podobnych przypadków.
Sprawdźcie, czy bank, w którym macie konto oferuje pakiet pomocy za granicą. Np. przy wyjeździe zagranicznym w moim przypadku mogę liczyć na pomoc prawną 5600 zł i ubezpieczenie kosztów leczenia 80000 zł. Nie trzeba zatem wykupować polisy na to ubezpieczenie, a w razie jakiegoś dzwonka za 5600 zł mozna już pewnie liczyć na pomoc prawnika.
Dodatkowo parę lat temu namówiono mnie na wykupienie karty członkowskiej niemieckigo ADAC (jest tam kilka wariantów, ja mam Plus). Składka nie jest najmniejsza, bo ok. 75 EUR rocznie, ale w przypadku jakiejkolwiek awarii pomocą objęte jest autko i wszyscy nim podróżujący. Jeżeli auto wymaga naprawy, to pasażerowie otrzymują nocleg, a gdy naprawa ma trwać więcej niż 3 dni wypożczany jest nam chyba na maks. 7 dni bezpłatnie samochód tej samej klasy i jedziemy dalej. Jak mamy ponad 1000 km do domu, a więc praktycznie cała Cro, to wracamy samolotem, a autko na lawecie.
Na szczęście musiałem tylko raz korzystać z ich pomocy, w banalnej zresztą a sprawie, gdy na parkingu koło Watykanu zostawiłem auto z włączonymi światłami, a że był to automat, to trzeba było się gdzieś podłączyć do prądu. Niestety, rodacy których kilku w pobliżu znalazłem, nie okazali się pomocni i nie chcieli użyczyć kropelki prądu ze swoich akumulatorów.
Musiałem wykonać telefon do ADAC, poczekałem z godzinkę i przyjechała laweta, a w niej pan z urządzeniem rozruchowym, które załatwiło sprawę.
Piszę o tym odkurzając ten wątek, bo temat jest cały czas aktualny i chyba warto zabezpieczyć sobie dodatkowo spokój na czas urlopu.
Pozdrawiam, i być może do zobaczenia na Ciovo od 4 sierpnia 2009.