Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wypadek samochodowy w Chorwacji i co dalej??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 29.08.2023 20:33

marecky81 napisał(a):Po prostu potraktował cię jak niedouczonego frajera.

I kto tu jest niedouczonym .... skoro było to w Czarnogórze to ani Polska czyli BLS nie działa, ani przepisy UE. Więc twój ubezpieczyciel nie musi nic
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 29.08.2023 20:49

Rzeczywiście, Podgorica. Jakoś zasugerowałem się Chorwacją. Poza UE to może inaczej działać, chociaż znam kogoś, kogo stuknięto w Turcji i likwidował szkodę zgłoszeniem do swojego ubezpieczyciela.
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 30.08.2023 12:56

No i sprawa wygląda nastepująca, mam Protokół z Komisariatu w Trogirze, szkoda złożona w PZU odrzucona, bo to chorwackie ubezpieczenie na terenie Polski obsługuje Ergo Hestia. Jutro mam rzeczoznawcę i oszacowanie szkody. Zgłosiłem chęć naprawy bezkosztowo w Salonie Toyoty.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 30.08.2023 20:27

a nie było lepiej wziąć te 200Eurasów kupić "to i tamto"
i jezdzić dalej?
(skoro można bo szkoda nie wielka)

wszak auto swoje lat ma,
(znaczy dla mnie prawie nówka)

tak serio to moje auto właśnie przedwczoraj wruciło z Cro,
wymieniłem olej bo już czas i w sobotę ma ruszać z powrotem,
a tu "zonk", nie chce odpalić,(już kiedyś mi taki numer odwalił)
jeśli rano odpali to kupuję winiety "od niedzieli",
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 10.09.2023 18:18

Szkoda i odpowiedzialność potwierdzona. Auto naprawia się w serwisie toyoty. Wyjdzie około 15 tys zł. Nową Corollą jako autem zastępczym jeżdżę, ale niestety jutro muszę ją zwrócić. Dam znać jak auto będzie gotowe ile wyszło.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 10.09.2023 19:10

Auto zastępcze ze szkody z oc sprawcy należy ci się do odbioru własnego samochodu.

"W przypadku wystąpienia szkody częściowej, czyli takiej, która kwalifikuje auto do naprawy, auto zastępcze z OC sprawcy przysługuje poszkodowanemu na cały okres naprawy. Co ważne, okres ten obejmuje nie tylko faktyczny czas, w którym wykonywane są czynności naprawcze, ale również oczekiwanie na przystąpienie do naprawy, oczekiwanie na kosztorys, zamówione części oraz czas niezbędny do odbioru auta przez ubezpieczonego. "
Zacheusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zacheusz » 12.09.2023 18:27

No właśnie niekoniecznie. Podobno z ubezpieczeń chorwackich auto zastępcze nie przysługuje, więc mi je odebrano.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 12.09.2023 21:02

Zacheusz napisał(a):No właśnie niekoniecznie. Podobno z ubezpieczeń chorwackich auto zastępcze nie przysługuje, więc mi je odebrano.

Pewnie polski przedstawiciel chorwackiego ubezpieczyciela jest tak dogadany i się do tego stosuje, aby przytulić za pośrednictwo i nie mieć problemów z odzyskaniem kosztów likwidacji szkody.
A że alternatywą jest ichniejszy Rzecznik Ubezpieczonych lub sprawa cywilna wytoczona sprawcy, wiec taniej powiedziec ze sie nie nalezy i tak się kręci.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 14.09.2023 09:32

Co prawda nie wypadek, ale zdarzenie - które chce opisać.

A więc około 6-8km przed bramkami w Zagrzebiu wyskoczył mi komunikat o braku ciśnienia w oponie, usłyszałem tez wybuch. Na nic nie najechałem (na 99%) - musiałem gdzieś wcześniej naciąć opone, no i stało się.
Nie miałem assistance - wiem że to mój (błąd?) wybór.

Tak czy inaczej.
Zjechałem na pobocze autostrady no i co... musiałem wysiaść żeby sprawdzić co się stało. Od razu trąbienie itp - mimo że przed samymi bramkami ruch był znikomy, miałem awaryjne, ostrożnie wysiadałem itp itd. Na pewno pomoc drogowa by pytała co sie stalo itp itd.

Patrze ze auto stoi - to jade dalej - mam ROF - ale opona byla rozcieta na 8-10 cm jak sie pozniej okazalo.
Zjechalismy na INE w Zagrzebiu - gdzie zaczalem szukac pomocy - tzn. opcje zakupu uzywanego koła, czy nawet kół niezbaczając na ceny.
No ale ciężko bo... nie znam zadnego portalu gdzie mozna uzywane czesci kupic. Chorwaci tez raczej niezapomocni. A jak zadalem na FB kiedys pytanie na grupie o adres Chorwackiego odpowiednika olx/allegro to mnie wysmiano. A by sie przydalo w tym roku. No trudno.
Zostal zakup nowej opony w wulkanizacji i tutaj znow problem - bariera jezykowa (poprosilem koniec koncow pomoc z hotelu, ktory oplacilismy sobie w Zagrzebiu) ale i tutaj byl problem, bo rozmiar ciezki (wg. mnie nie do konca - 245/50/18) no i nie chcieli sprzedac jednej opony tylko dwie.
Dostepnosc na stanie w wulkanizacji opony w danym rozmiarze tez nie jest oczywista... no ale koniec koncow sie udalo.

Gdyby taka sytuacja się zadziała np. w Dubrowniku czy Breli - Assistance by tutaj nic nie zmieniło.

Także ten :)

A chyba z 5 lat temu miałem 'stłuczkę' - jeśli to tak można nazwać...

Moje auto stało zaparkowane na parkingu hotelowym,
Auto innego gościa hotelowego (przyjechał z Ameryki do ojca W BiH skad wzial tez auto) uderzyło w moje - z tym że było kierowane w obsługę hotelową. Zniszczony reflektor, maska, błotnik etc.
Na szczescie zawołałem policje - to po prawie połrocznej walce o odszkodowanie pozwaliło w ogóle załatwic sprawe.
Kolizja z kimś poza EOG - to maskara. Nikt nie chciał się podjąć sprawy z tych wszystkich natrętnych ludzi co załatwiają dopłatę do OC.
Najgorsze, ze zgłosiłem do swojego ubezpeiczyciela (bo ma bls) - PZU a po 2 tygodniach dostalem odmowe - bo z poza EOG - gdzie byłem już w domu - gdybym wiedział, to bym to załatwił na miejscu (w Chorwacji - jest taka opcja).
No ale to i tak nic, bo poczatkowo miało być to realizowane z OC hotelu, ale okaząło się że hotel nie posiada OC na takie szkody ... i hotel się wypioł.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.09.2023 09:56

kostef napisał(a):Gdyby taka sytuacja się zadziała np. w Dubrowniku czy Breli - Assistance by tutaj nic nie zmieniło.

A niby dlazego? Wszystko zależy jaki masz assistance wykupiony.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 14.09.2023 10:33

kostef napisał(a):Kolizja z kimś poza EOG - to maskara. Nikt nie chciał się podjąć sprawy z tych wszystkich natrętnych ludzi co załatwiają dopłatę do OC.
Najgorsze, ze zgłosiłem do swojego ubezpieczyciela (bo ma bls) - PZU a po 2 tygodniach dostalem odmowe - bo z poza EOG

Bo natręctwo kończy się, gdy zaczynają się kłopoty, bo oni biorą tylko łatwe sprawy. Jak masz już klepnięte, kto winny, a kto sprawca, znane szczegóły i mają podane wszystko na tacy. Zarobek to % od odszkodowania i zazwyczaj spory, to jest dobre na nasadzie dostało się 10k i jest ok, a jak można dodatkowe 5k to w nosie ma się ze z tego połowę zabiorą, bo ma się 2500 w kieszeni.

BLS z założenia nie dotyczył szkód zagranicznych. Jeśli ubezpieczyciel sprawcy miał swojego przedstawiciela w Polsce to PZU mogło się wypiąć, ale przynajmniej wypadało poinformować do kogo się zgłosić i pewnie tak było, bo jak nie miał przedstawiciela to akurat takie coś obsługuje m.in. PZU .

Jeśli zgłosiłbyś szkodę z AC to na pewno udałoby się ubezpieczycielowi odzyskać regresem koszty odszkodowania od sprawcy nawet z poza EOG, a tak nie chciało im się babrać, albo nie mogli.
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 14.09.2023 11:42

piekara114 napisał(a):
kostef napisał(a):Gdyby taka sytuacja się zadziała np. w Dubrowniku czy Breli - Assistance by tutaj nic nie zmieniło.

Maksymalny który mogłem to 1000km. Przy OC widziałem max 1200km od domu
kostef
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kostef » 14.09.2023 11:44

BartNS napisał(a):
kostef napisał(a):Kolizja z kimś poza EOG - to maskara. Nikt nie chciał się podjąć sprawy z tych wszystkich natrętnych ludzi co załatwiają dopłatę do OC.
Najgorsze, ze zgłosiłem do swojego ubezpieczyciela (bo ma bls) - PZU a po 2 tygodniach dostalem odmowe - bo z poza EOG

Bo natręctwo kończy się, gdy zaczynają się kłopoty, bo oni biorą tylko łatwe sprawy. Jak masz już klepnięte, kto winny, a kto sprawca, znane szczegóły i mają podane wszystko na tacy. Zarobek to % od odszkodowania i zazwyczaj spory, to jest dobre na nasadzie dostało się 10k i jest ok, a jak można dodatkowe 5k to w nosie ma się ze z tego połowę zabiorą, bo ma się 2500 w kieszeni.

BLS z założenia nie dotyczył szkód zagranicznych. Jeśli ubezpieczyciel sprawcy miał swojego przedstawiciela w Polsce to PZU mogło się wypiąć, ale przynajmniej wypadało poinformować do kogo się zgłosić i pewnie tak było, bo jak nie miał przedstawiciela to akurat takie coś obsługuje m.in. PZU .

Jeśli zgłosiłbyś szkodę z AC to na pewno udałoby się ubezpieczycielowi odzyskać regresem koszty odszkodowania od sprawcy nawet z poza EOG, a tak nie chciało im się babrać, albo nie mogli.

Nie miałem AC - chciałem i korzystałem z OC sprawcy.
Koniec końców wyszło dobrze, bez zbędnych odwołań - załatwiałem przez Chorwacje.
Niestety nie było w Polsce żadnej firmy która byłaby korespondentem (chyba tak to się pisze?) firmy z BiH - Triglav - akurat oni maja dużo biur w Chorwacji, Słowenii. Ale BiH nikt ani po Polsku, ani po Angielsku, a listy polecone gineły.

Nerwów i stresu na tyle dużo że niechętnie poza EOG wyjeżdzam, a jak widać i tak taka sytuacja może się wydarzyć w EOG - no ale to wiem już jak działać.
Zaufałem po prostu że PZU lub Hotel załatwi ten temat
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.09.2023 12:46

kostef napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Generali ma (miało) bez limitu w Europie.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.09.2023 12:53

empire13 napisał(a):
kostef napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Generali ma (miało) bez limitu w Europie.

Ma nadal
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wypadek samochodowy w Chorwacji i co dalej?? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone