Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wypadek samochodowy w Chorwacji i co dalej??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
istria_
Turysta
Re: wypadek samochodowy w chorwacji i co dalej??

Postnapisał(a) istria_ » 15.09.2012 20:07

dzięki stokrotne!! Jestem właśnie w trakcie wyceny auta. Nawiązałam kontakt z ubezpieczycielem. Wiem jakie jeszcze dokumenty mam im przesłać, obawiam się tylko o język ,czy to wszystko będę musiała tłumaczyć np. chorwacki? Sporo jest tego. pozdrawiam serdecznie
istria_
Turysta

Postnapisał(a) istria_ » 01.11.2012 21:52

Dla zainteresowanych
Sprawa po 2 miesiącach dobiegła końca.
Nie musiałam nic tłumaczyć na jezyk chorwacki, wszystko załatwiłam sama bez pośredników, którzy wyłudzają kasę z nic, drogą elektroniczną.
pozdrawiam i aby takich powrotów jak mój nikomu sie nie zdarzył.
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 02.11.2012 09:38

To wspaniale, że wyszłaś z tarczą z tej opresji.
Czy postępowałaś wg. rad te kiero?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 02.11.2012 09:44

istria_ napisał(a): wszystko załatwiłam sama bez pośredników, którzy wyłudzają kasę z nic

No wiesz... Gdyby ktoś miał coś dla/za Ciebie zrobić, to nie oczekuj, że będzie altruistą.
Takie to polskie. Niech ktoś coś dla mnie zrobi, ale za darmo... :wink:

Ile razy już się z tym spotkałem; jak trwoga, to do Boga-jak do płacenia, to woda w usta.
Im wyższa prowizja/gratyfikacja, tym gorzej.
Izka.O.
Podróżnik

Postnapisał(a) Izka.O. » 02.11.2012 09:56

FUX napisał(a):
istria_ napisał(a): wszystko załatwiłam sama bez pośredników, którzy wyłudzają kasę z nic

No wiesz... Gdyby ktoś miał coś dla/za Ciebie zrobić, to nie oczekuj, że będzie altruistą.
Takie to polskie. Niech ktoś coś dla mnie zrobi, ale za darmo... :wink:

Ile razy już się z tym spotkałem; jak trwoga, to do Boga-jak do płacenia, to woda w usta.
Im wyższa prowizja/gratyfikacja, tym gorzej.

Fux...czyli polskie, zwyczajowe i normalne jest żerowanie na nieszczęściu innych? :( A tym, którzy są z tego powodu zrozpaczeni (bo nie z ich winy zostali poszkodowani), mówi się po prostu: "A co, zdziwiony?". :(

Nie jest chyba jednak aż tak źle, skoro pojawiają się tu ludzie, którzy doradzają ot tak, od serca i nie każą sobie za to płacić. :)
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 02.11.2012 12:01

Dlaczego piszesz o żerowaniu?
Tak to widzisz?

Wychodzę z założenia, że jeżeli idziesz do osoby/firmy po jakąś usługę, to należy się liczyć z opłatą za usługę.
U dentysty też nie płacisz?
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 02.11.2012 18:06

Tak płacisz ,bo dentysta robi całą robotę i za to mu płacisz zgadza się

Ale jeżeli masz do odzyskania 10000zł i ktoś ci w tym pomoże za 500zł OK
Inaczej jak ktoś chce za to 1500zł .
To jest właśnie żerowanie.
zoork
Podróżnik

Postnapisał(a) zoork » 02.11.2012 20:45

Nie, to jest cena na którą ty nie musisz się zgodzić i możesz szukać taniej lub za darmo sam zrobić.
kgaw
Podróżnik

Postnapisał(a) kgaw » 03.11.2012 20:25

Jak wyglądała sprawa z powrotem do kraju ? Kiedy auto zostało zaholowane do kraju i jak wyglądały koszty. Czy samemu trzeba było płacić i dopiero odzyskiwać pieniążki od ubezpieczyciela ?
istria_
Turysta

Postnapisał(a) istria_ » 06.11.2012 22:59

Dla wyjaśnienia żadnych pośredników nie chciałam obrazić, ale czemu taka dyskusja powstała.
Koledzy i Koleżanki moja wypowiedz polegała na tym,żeby samemu walczyć o swoje, bo każdy mówił mi ,że nie dam rady a jednak się udało.

Tak rady z forum bardzo pomocne- Dzięki Życzliwym- :D
Zadzwoniłam do przedstawicieli firmy sprawcy oni mi podali fax. Przesłałam im dokumenty z moimi danymi i mailem, a potem poszła gładko tylko musiałam 800 zł, zapłacić za fachowy opis szkody auta. Wypłacili mi tyle co zostało wycenione.
Taka mała Uwaga mają haczyki w swoich dokumentach, wiec trzeba być pewnym co się podpisuje.

A jeśli chodzi o powrót do kraju to ciężki temat. Auto dostało z dwóch stron, szyba wybita itp. ale silnik nie uszkodzony światła całe. Chorwat, który z lawetą przyjechał po nas pomógł nam auto trochę ponaciągać.Sprawdził silnik hamulce oleje itp. dał kartę , ze auto było sprawdzone pod tym względem i pomalutku pojechaliśmy do domu.
Proszę tego wyczynu nie oceniać, bo szok i adrenalina czasami dobiera rozum ale dodaj odwagi. W naszym przypadku było to dobry wybór. Nie wiem ile kosztowała by nas laweta do Polski ale tam za 5 km i drobne sprawdzenie zapłaciliśmy 1000 zł, ubezpieczyciel w Polsce nam oddał z assistans.
Pozdrawiam :D
Nazyr
Globtroter

Postnapisał(a) Nazyr » 09.11.2012 18:43

Witam.
Nie do końca się zgodzę, że firmy pośredniczące w ściągnięciu odszkodowania żerują na czyimś nieszczęściu. Po prostu w Polsce mamy taką sytuację, że samemu owszem dostaniemy jakieś odszkodowanie, lecz niemal zawsze jest to tylko ułamek tego co powinniśmy otrzymać. Dlatego firmy tego typu powstały i mają się bardzo dobrze. Jeśli mogę spytać Istria to odszkodowanie z tytułu uszkodzeń ciała również Tobie wypłacili?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 09.11.2012 18:59

DOKŁADNIE.
Znajoma zaliczyła glębę na oblodzonym chodniku koło jednego z banków.
Zaproponowała im 3,5 kpln
Bank spuścił ją w kosmos.

Zwróciła się do firmy, żyjącej z takich spraw.

Odszkodowanie wyniosło......

15 kpln.

Dla niej; Firma wzięła drugie tyle...

Bez komentarza.
jasio
Cromaniak

Postnapisał(a) jasio » 09.11.2012 19:50

Mój teściu (lekko nawalony ) został potrącony na pasach , miał skomplikowane złamanie nogi .
Firma " zdzirus " wywalczyła około 90 000 zł.jednorazowo + 250 zł co miesiąc dożywotnio za 15 % prowizji :papa:
istria_
Turysta

Postnapisał(a) istria_ » 09.11.2012 22:39

dajcie namiary na te Wasze firmy i to szybko :D :) :) jak o takich kwotach mówicie, bo ja już miałam przejscia z dwoma i....... szkoda gadać.To ciekawa jestem ile mi by wywalczyli???? 8O 8O 8O A odpowiadając na pytanie.Jestem w trakcie jeszcze w trakcie leczenia. Tak więc wszystko może się zdarzyć :D
aquavita
Croentuzjasta

Postnapisał(a) aquavita » 09.11.2012 23:15

:?:
Ostatnio edytowano 26.07.2013 10:05 przez aquavita, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wypadek samochodowy w Chorwacji i co dalej?? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies