Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wypadek czeskiego autokaru

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.06.2012 15:09

A nad granicą snu trzeba panować o każdej porze, nie tylko nocą.

Dokładnie!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2012 16:34

Raul73 napisał(a):
Rysio napisał(a):
Wiadomo, że zawodowy kierowca musi jechać w nocy, bo takie są prawa dzisiejszego rynku, ale może niejeden z nas zastanowi się, pakując do samochodu osoby nam najbliższe czy rzeczywiście jest za siebie aż tak pewny, by noc spędzać za kółkiem. Czy wie gdzie jest ta cienka granica pomiędzy zmęczeniem a snem i śmiercią ?

Znów się zaczyna łączenie zmęczenia z nocą. Co ma jedno z drugim wspólnego? Jeśli się wyśpisz w ciągu dnia, to noc jest o wiele lepsza i 100 razy bardziej bezpieczna do jazdy niż dzień! Nie ma chyba gorszych warunków (pomijam ekstremalne typu ulewy) niż wczesne popołudnie po obiedzie (organizm senny), upał i słońce prosto w szybę i pełno aut na drodze. To jest niebezpieczne! A nie noc, kiedy nic nie rozprasza, ruch mały, chłodniej. Wszystko zależy od organizmu, ale generalnie noc jest bardziej bezpieczna. A nad granicą snu trzeba panować o każdej porze, nie tylko nocą.

Z jednej strony masz rację, z drugiej nie. Wygląda to tak, że większość z nas nocą śpi i takie nagłe przestawienie się nie jest łatwe. Ja na ten przykład za nic w dzień nie zasnę.
MEGGI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MEGGI » 25.06.2012 16:59

możemy sobie mędrkować, a ludzie giną na drogach i w dzień i w nocy ... zawsze do każdego wypadku można dorabiać sobie jakąś ideologię i powody, ale ... na to nie ma mądrych, ale czasami wystarczy po prostu trochę rozsądku. Też wyjeżdżamy 01.07 z nadzieją, że dojedziemy i wrócimy bezpiecznie. Życzę wszystkim szczęśliwej podróży, miłych wakacji i bezpiecznych powrotów.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.06.2012 18:13

inman napisał(a): Wygląda to tak, że większość z nas nocą śpi i takie nagłe przestawienie się nie jest łatwe. Ja na ten przykład za nic w dzień nie zasnę.

Nie - wygląda to tak, że wszystko jest zależne od organizmu (napisałem to w swoim poście wyraźnie), co swoją wypowiedzią potwierdziłeś - jeden woli jechać nocą, inny w dzień. Uogólnianie i dorabianie ideologii, że noc jest niebezpieczna i spowodowała wypadek tego autokaru - nie ma sensu.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 25.06.2012 19:16

My akurat wracaliśmy w ten dzien z Zaostroga do Polski i postanowilismy jechac przez Knin - Sinj coby powspominac stare czasy. Jak się okazało był to dobry wybór.
Dzięki dla kolegów za dokładne opisanie przejechania Lendawy bo samemu mozna sie tam pogubić:)
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 25.06.2012 22:42

krombocher napisał(a):My w sobotę akurat wracaliśmy. Około 14 przed tunelem Sv. Rok korek jadących w stronę Splitu ciągnął się co najmniej na 23 km. Jak czytam teraz wiadomości, to było to 10 godzin po wypadku. Nie wiem z jakich powodów, ale porażający był brak jakiejkolwiek organizacji objazdów. Policji zero, natomiast ekip telewizyjnych filmujących korek doliczyłem się z 10. Samochody jadące od Zagrzebia jechały prosto w korek. Jadąc słuchaliśmy tylko wiadomości radiowych, gdzie były informacje, by kierować się starą drogą. Natomiast na autostradzie nie było żadnych prób zapanowania nad sytuacją :evil:

To nie jest do końca prawda - wracaliśmy w sobotę z Breli "starą" drogą nr 1 - na trasie na parkingu spotkaliśmy Polaków, którzy zostali skierowani na objazd z uwagi na wypadek. Drogą na południe sunęły tamtędy dziesiątki aut na "obcych" blachach (dziwiło nas to) a w rejonie Gracaca na skrzyżowaniu stała policja nie dopuszczająca do wjazdu na autostradę. Choć z Twojego opisu wynika że w 100% nad sytuacją nie zapanowano.

Wypadek straszny ale potwierdził słuszność naszej decyzji że warto się na tak długiej trasie "normalnie" przespać - w naszym przypadku w Slunj.

[*]
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 26.06.2012 08:46

moje prywatne zdanie...
W nocy jechałem tylko raz ... bo musiałem wcześniej być w Polsce..

Wyjechałem o 19:30 z wyspy KRK i byłem na miejscu o godz. 06:50...
W trakcie jazdy 1 przerwa w okolicy Bratysławy.. niestety w żaden sposób nie jestem w stanie się zdrzemnąć nawet na 1 h godz. na parkingu... więc jechałem praktycznie non stop...
Zalety:
1. Bardzo szybka podróż, "0" ruchu na granicy CRO-SLO
2. Dzieci śpią całą podróż i cisza totalna na pokładzie
3. Upłały i słońce z głowy, jazda bez klimy

Wady:
1. Jazda nocą na światłach, kto ma kłopoty ze wzrokiem to wie o jakie ograniczenia widoczności chodzi
2.W godz 04:00 - 06:00 jazda już w totalnym kryzysie... zmęczenie bardzo odczuwlane i niestety "najgorszy bezautostradowy" odcinek (Żylina-Cadca-Cz. Cieszyn) przed Wami...
Znajomi "znajomych" .. jechali dokładnie tak jak ja ale 3 tygodnie później tylko z Chorwacji południowej... zginęli w wypadku właśnie na odcinku Żylina-Cadca-Cz.Cieszyn... Kierowca zasnął za kierownicą... rodzice zginęli, 1 dziecko w szpitalu a drugie dziecko starsze które nie pojechało na wakacje z rodzicami zostało "osierocone" w Polsce...
Drastyczny przypadek jednak stosunkowo "blisko" tego doświadczyłem...
Ja w kazdym razie nigdy nie wybiorę wariantu jazdy nocą.. pamiętam to zmęczenie na odcinku "(Żylina-Cadca-Cz. Cieszyn)" w godz 04:00-06:00 chociaż przyznaję, że dla zawodowych kierowców to może być bułka z masłem....
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2012 09:14

Raul73 napisał(a):
Znów się zaczyna łączenie zmęczenia z nocą. Co ma jedno z drugim wspólnego?

Proszę bardzo.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 26.06.2012 09:53

Rysio napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Znów się zaczyna łączenie zmęczenia z nocą. Co ma jedno z drugim wspólnego?

Proszę bardzo.

Ludzie przestańcie juz "nawijać" o negatywnym wpływie jazdy nocą na kierowcę, osobiście jestem przykładem człowieka który "żyje w nocy". O tej porze robię od lat wiele rzeczy i mój zegar biologiczny tak działa że np długa jazda w dzień i upał powoduje u mnie o wiele większe zmęczenie niż jazda w nocy, wszystko zależy od każdego z osobna. Oczywiście jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony, niech lepiej nie jedzie lub przy pierwszych jakichkolwiek oznakach zmęczenia zjedzie i się "przekimie". Ale proszę nie popadajmy w paranoję i nie generalizujmy, ok jeśli ktoś uważa ze mu to nie pasuje niech jedzie w dzień i tyle w temacie, ale niech nie opowiada banialuk że na każdego w nocy czeka "niebezpieczeństwo i pewna śmierć"...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.06.2012 10:00

slawek73 napisał(a):ale niech nie opowiada banialuk że na każdego w nocy czeka "niebezpieczeństwo i pewna śmierć"...

Kto tak powiedział?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.06.2012 10:03

anakin napisał(a):Kto tak powiedział?

Też się zastanawiam :roll:
peter_pieper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter_pieper » 26.06.2012 10:09

Rysio napisał(a):
anakin napisał(a):Kto tak powiedział?

Też się zastanawiam :roll:

Hmm....A chcialem jechac na noc :D
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 26.06.2012 10:46

Ja też jestem za jazda w dzień.

Kiedys wracałam nocą, i był to pierwszy i ostatni raz.

Racje maja Ci którzy pisza ze senność może złapac zarówno w dzień, jak i w nocy.
Ale większość z nas jednak w nocy śpi, i to jest naturalne dla naszego organizmu.
Więc jest większe prawdopodobieństwo że przyśniemy za kółkiem właśnie w nocy.

Nie przemawia do mnie argument o "pustych drogach w nocy ", to dopiero usypia jak na drodze nic się nie dzieje, jak nudna jest jazda pusta autostradą w dzień, a co dopiero w nocy.

Jazda zatłoczona droga na której się coś dzieje wzmaga koncentracje za kółkiem.

Wydaje mi się że większość fanów nocnej jazdy zmieni zdanie jak "czegoś" się przestraszy, i oby tylko.

Dla mnie tym "czymś " była obcierka pod Wiedniem kilka lat temu, skutecznie mnie to wyleczyło z jazdy nocą.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 26.06.2012 11:04

Hmm, no właśnie raczej nikt tylko to co wzięte w cudzysłow znaczyć może przenośnię,bo tak można odebrać"histeryczne komentarze niektórych użytkowników, nieprawdaż.....!? No ale każdy widzi to co chce widzieć i zakładam dalej głosi "nocne herezje"........
Ostatnio edytowano 26.06.2012 11:07 przez slawek73, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.06.2012 11:05

Jeden lubi majonez, drugi woli się pobawić słoikiem po majonezie...

Ja zawsze jeżdżę w nocy i naprawdę nikt nie jest mnie w stanie przekonać do jazdy dziennej.

Ale to oczywiście kwestia indywidualnych predyspozycji,a nie jakaś obowiązująca zasada. :D

slawek73 napisał(a):Hmm, no właśnie raczej nikt tylko to co wzięte w cudzysłow znaczyć może przenośnię, nieprawdaż.....!? No ale każdy widzi to co chce widzieć i zakładam dalej głosi "nocne herezje"........

Może.

Ale napisane w ten sposób:
slawek73 napisał(a):ale niech nie opowiada banialuk że na każdego w nocy czeka "niebezpieczeństwo i pewna śmierć"...

Oznacza co oznacza. :sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wypadek czeskiego autokaru - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone