Na wstępie zrobiłabym tak:
mapa, zaznaczyć po kilka punktów co chcecie zobaczyć w każdym kraju i wytyczyć trasę i zobaczyć ile to zajmie godzin, a w konsekwencji dni zakładając, że dziennie jedziecie 5-7 h (w 2 ratach). To Ci da wstępny obraz ile dni potrzebujesz oraz usytuowanie atrakcji na mapie w stosunku do głównych komfortowych dróg.
I taka trasa (na szybko), atrakcje dobierane różnorodnie, trochę na zasadzie kontrastu i "pod drodze" na szlaku, bez zbędnego zbaczania, bo czasu mega mało:
etap 1. Toruń - SK Słowacki Raj (przejście do rana) - HU Miszkolc (baseny termalne) - Ro Kopalnia soli w Turda
(doliczyć ekstra dzień),Alba Iulia/Sybin + trasa transfogarska (skoro to must)
Tu masz 1450 km, teoretycznie 19 h czyli biorąc pod wagę założenia 5-7 h dziennie to 3 dni, w realu zwiedzając miejsca i noclegi to min. 4 dni (PL-SK, SK-HU, HU- RO Sybin - trasa trans. cały dzień, ruszasz 5go dnia).
etap 2. Transfogarska - Serbia (ja bym wybrała Bułgarię i Sofię) - Skopje - Ochryda
teoretycznie 12 h i 900 km, w realu masz 2 granice poza unijne (dodałabym 2 h o ile nie jest to sezon i weekend to i więcej): nocleg w Sofii/Serbii, Skopje i 2* nad jez. Ochrydzkim (jest co robić i nad jeziorem, i między Skopje a jeziorem, no i odpocząć też trzeba...)
Za Tobą prawie połowa: PL, SK, HU, RO, SRB/BG, MK i min. 9 dnietap 3. pojechałabym bardziej na południe Albanii, ale sporo czasu na to potrzebujesz, więc bym odpuściła i zdecydowała się na Tiranę i nocleg nad morzem, gdzieś bardziej na północy (kosztem jakości plaży, bo czasu już mało) i potem Szkodra z jeziorem.
Teoretycznie tylko 300 km i 5 h, ale dla mnie 3 dni lub 2 jeśli odpuszczasz zmoczenie nóg w morzu.
etap 4. Czarnogóra (Budva, Kotor) + HR Dubrownik,
teoretycznie 200 km, 4,5 h, realnie 3 dni
Za Tobą: PL, SK, HU, RO, SRB/BG, MK, AL, ME, HR i min. 14 dniCzas wakacji się skończył.....
etap 5. Dubrownik-Mostar- osobiście pojechałabym do Sarajewa, ale wtedy pozostałe kraje się sensownie nie wpisują w trasę, więc powrót do HR i okolice Sibenika
Teoretycznie 350 km, 5 h, realnie 2 dni
etap 6 PN Krka - Słowenia
(Bled, czy Postojna Jama mega nie na trasie, nie mam pomysłu teraz co tu włożyć, chyba, że sam fakt przejechania i kawa na parkingu to wystarcza do zaliczenia kraju) - Wiedeń - Ostrawa (Czech nie znam, pewnie można coś ciekawego na trasie zobaczyć) - Toruń
Teoretycznie 1450 km, 15 h, realnie, aby coś zobaczyć min 2 dni i to po łebkach
4550 km, 56 h(czysta jazda, bez postoju na granicach), trasa na min. 18 dni wg mnie czas mocno naciągany... Ale jak się uprzesz...tylko czy będzie z tego miała przyjemność CAŁA rodzina? Ale kropelka rzeczywiście wychodzi.