Re: wypad do chorwacji samochodem tuningowanym
napisał(a) SIMBA » 23.11.2013 18:24
Dzięki Kolego, ale nie musiałeś tutaj cytować jednego z artykułów, które są znane wszystkim będącym w temacie. Chodzi mi o to, jak to się ma od strony praktycznej. Modyfikacje miały miejsce po przeprowadzeniu przeglądu technicznego. Również kwestia agrotuningu to temat osobny i nie stanowi przedmiotu tego wątku, warto przede wszystkim znać też definicję takiego zjawiska, jak agrotuning, nim się podejmie dyskusje w tym temacie. Do Twojej wiadomości również małe sprostowanie - otóż civic VIgen to nie civic Vgen, który był produkowany jeszcze w 1995r. Nie rozumiem, czemu ludzie słysząc civic + tuning widzą jajko Vgen zasypany spojlerami i bodykitami.
Jak widać, to nie ta bajka.
Załączyłem zdjęcia by pokazać, jak to wygląda na aucie.
Napisałem ten wątek bo jestem ciekaw, czy ktokolwiek podejmował się takiego voyage'u. Warto też zaznaczyć, że mundurówka innych krajów nie musi znać przepisów drogowych funkcjonujących w Polsce. Chorwacja jest od lipca członkiem UE a obywateli państw członkowskich chroni Konwencja Wiedeńska, która dopuszcza jazdę z takim wyposażeniem samochodu, który przeszedł sprawnie kontrolę w kraju i ma to wbite w dowód rejestracyjny. Nie docieka się, czy lampy były zainstalowane w momencie kontroli czy nie - papier jest w porządku i tak ma być. Tak jest przynajmniej w przypadku państw ościennych. A jak jest z Austrią, Słowenią, Węgrami, Słowacją lub Chorwacją - tego nie wiem.
Lampy przednie są firmy solar z kodem homologacji E11 odpowiednim dla Wysp Brytyjskich - firma tam ma swoją fabrykę i produkuje zamienniki do większości samochodów, odpowiednio regulowane celem spełnienia norm. Ponadto obecnie UE wymaga honorowania różnych państw członkowskich przez pozostałe kraje Unii.
Prawdopodobnie zmienię lampy na OEM na czas wyjazdu, jednak ciekaw jestem jak podchodzą do tej kwestii chorwackie służby na niedługo od przystąpienia do UE. No i czy wystarczy wymiana przednich lamp, czy za tylne też musiałbym się wziąć - oto jest ciekawostka.