Witam ponownie po dłuższej przerwie. Przez kilka lat poniewierałem się po innej części Europy, teraz za namową córki czas wrócić do Chorwacji !
Nie uśmiecha mi się już za bardzo podróż samochodem, dlatego kupiłem bilety na EasyJet z Berlina do Dubrovnika. Na 5 osób wyszło tyle ile za paliwo
W związku z tym mam pytanie. Chciałbym zamieszkać w Cavtat, a wynajętym samochodem (np. na lotnisku w Dubrovniku) pojeździć ciut dalej, np. do Czarnogóry... a może zamieszkać w Budvie, gdzie trochę taniej ?
Czy jest taka możliwość, żeby wypożyczalnia zezwoliła na wyjazd poza teren UE ?
Czy ktoś z Państwa przerabiał już może taką opcję, czy będę przecierał szlaki ?
Mam nadzieję,że gdzieś taki temat już przerabiano, ale nie potrafię go znaleźć.
Może jest jakiś inny sposób przejazdu na trasie Lotnisko Dubrovnik - Budva ? Ciekawe ile kosztowałaby taksówka (tylko nas będzie 5 osób...) ?
Napiszę do chorwackiej wypożyczalni i zapytam u źródła, ale może od Państwa dowiem się prędzej czegoś więcej ?
Bahama
Artur
PS. Dzień później
No i niestety e-mailowałem, dzwoniłem i co się okazało:
Cross-border travel prohibited to:
Albania, Bulgaria, Greece, Macedonia, the Former Yugoslav Republic of, Romania, Slovenia *, Turkey
* Restrictions and charges may apply (Please check with the car rental agent on arrival)
Byłe Republiki Jugosłowiańskie odpadają... wjechać tam nie mogę... Czyli jednak wypoczynek będzie w Chorwacji Dziwne, nawet do cywilizowanej od dawna Słowenii zabraniają...