Witam, czytam forum od około 3 lat, ale ten temat spowodował, że musiałem się zarejestrować. Nie wiem co mają na celu osoby piszące w tym temacie, ale nie jest to fajne.
Do tej pory 2 razy byłem w Chorwacji, 3 raz już za około miesiąc. Za każdym razem samolotem i wynajmowałem samochód na lotnisku.
Koszt wynajmu samochodu na tydzień, klasa compact to poniżej 250 zł. Jeśli komuś nie przeszkadza jazda małymi autami (vw up, hyundai i10, skoda citigo etc.) to można wynając auto już za 110-130 zł. Są to ceny ostateczne i nie ma żadnych dodatkowych ukrytych kosztów.
Jeśli ktoś jest skłonny zaryzykować udział własny w kradzieży/wypadku/uszkodzeniu w okolicach 10 000 HRK, to na tym koszty się kończą.
Żeby nie mieć udziału własnego są 3 opcje:
1. kupno dodatkowego ubezpieczenia w wypożyczalni - opcja najdroższa (jedyna, która powoduje, że nie będzie blokady na karcie kredytowej w wysokości udziału własnego) - zależnie od wypożyczalni jest to koszt nawet w okolicach 100 zł/dzień, więc wielokrotnie większy niż sam koszt wynajmu auta
2. kupno dodatkowego ubezpieczenia na stronie, gdzie rezerwujemy auto - w większości jest to 20-40 zł/dzień
3. kupno dodatkowego ubezpieczenia z firmy ubezpieczniowej - np. icarhireinsurance.com - około 20 GBP/tydzień lub około 35GBP/rok
Moje koszty dla tegorocznego pobytu, to po przewalutowaniu wyszło 107 zł za ubezpieczenie i 223 zł za auto klasy compact.
Jak za tyle wynając auto?
Korzystać z kilku porównywarek - np. economycarrentals.com holidaycars.com rentalcars.com i wielu wielu innych. Korzystać tylko z takich miejsc, gdzie za darmo można anulować rezerwację, zacząć szukać auto dużo wcześniej przed pobytem i jak tylko znajdzie się tańsza oferta to natychmiast rezerwować i po udanej rezerwacji anulować starą
Na wszystkie moje i moich znajomych wypożyczenia nie zdażyło się auto starsze niż 2 lata i z przebiegiem większym od 25kkm, a w 90% przypadków są to auta nie starsze niż 12 miesięcy i z przebiegiem poniżej 10kkm.
Także nie słuchajcie wypowiedzi, że wypożczenie auta to duże koszty, a oferty jakiegoś starego punto czy rio za 30 EUR/dzień
i jeszcze opłata za podstawienie, to aż szkoda komentować...