Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wynajem samochodów Lotnisko Split

Dział poświęcony przygotowaniom do sezonu wakacyjnego 2024
Lester
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lester » 07.04.2024 10:23

Witam wszystkich.

Wraz z rodziną planuję końcem maja lecieć do Splitu. Chcielibyśmy wynająć niewielki samochód dla 4 osób, tak aby móc się swobodnie poruszać i przemieścić z Lotniska Split do miejscowości gdzie wynajęliśmy lokum.
Proszę Was o podpowiedź, gdzie można wynająć pojazdy i jak to zrobić skutecznie, gdyż lądowanie w Splicie mamy o godz. 20:10, nie wiem czy jestem w stanie o tej godz. coś tam wynająć?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.04.2024 10:45

Wpisz w google rent a car split/Trogir/ split airport. Podprawdzaj opinie na google i wyślij zapytania do poszczególnych wypożyczalni z info jakie masz oczekiwania.
Osobiście preferuję lokalne wypożyczalnię, które podstawiają samochód na lotnisko ( z przeciwieństwie do sieciówek, które mają swoje okienka na lotnisku takie rzadko mają swój punkt), auta często w gorszym stanie niż w Avis, Hertz itp., ale mniejsze rygory przy wynajmie - często 0excces, brak depozytu, brak zaliczki czy płacenia kk. Gorsze auta, porysowane - mniejszy stres przy jeździe szutrami czy przy parkowaniu w mieście.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.04.2024 17:39

Ja w zeszłym roku we wrześniu wynajmowałam samochód przez Discovercars i padło na wypożyczalnię Alamo. Zamówienie zrobiłam miesiąc przed wylotem. Z tego co widzę na ich stronie, to ta wypożyczalnia jest czynna codziennie od 7 do 23. My przylecieliśmy rano, więc nie było problemu z odbiorem auta, ale lot powrotny mieliśmy wcześnie rano, więc ustaliliśmy podczas odbioru auta, że auto w dniu odlotu zostawimy na parkingu wypożyczalni (w miejscu, z którego auto odbieraliśmy), a kluczyki wraz z dokumentami wrzucimy do skrzynki (takiej jak na listy) wiszącej na ścianie przy stanowisku wypożyczalni. W dniu rezerwacji samochodu zapłaciłam kartą kredytową zaliczkę dla DiscoverCars. Pozostałą kwotę płaciłam już na miejscu w Splicie również kartą kredytową. Za 7 dni zapłaciłam łącznie (wraz z pełnym ubezpieczeniem) 168 euro + 20 euro za dodatkowego kierowcę. Dodatkowo zablokowano mi na karcie 300 euro na pokrycie ewentualnych mandatów lub nieuiszczonych opłat za parkowanie.
Jak teraz patrzę na koszt wypożyczenia aut w Splicie pod koniec maja przez Discovercars, to widzę, że ceny podobne.
Do stanowisk wypożyczalni łatwo trafić, gdyż prowadzą do nich znaki.

20230918_075740.jpg

20230918_075828.jpg

20230918_075906.jpg

20230918_075944.jpg

20230918_080328.jpg
Lester
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lester » 08.04.2024 11:15

Dziękuję za odpowiedź.
Zrobiłem jak napisałeś. Czekam na odpowiedź od wypożyczalni Nova Ten Car w Trogir. Mam nadzieję że nie naciągną mnie i pobyt przebiegnie miło.
Lester
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lester » 08.04.2024 11:23

megidh napisał(a):Ja w zeszłym roku we wrześniu wynajmowałam samochód przez Discovercars i padło na wypożyczalnię Alamo. Zamówienie zrobiłam miesiąc przed wylotem. Z tego co widzę na ich stronie, to ta wypożyczalnia jest czynna codziennie od 7 do 23. My przylecieliśmy rano, więc nie było problemu z odbiorem auta, ale lot powrotny mieliśmy wcześnie rano, więc ustaliliśmy podczas odbioru auta, że auto w dniu odlotu zostawimy na parkingu wypożyczalni (w miejscu, z którego auto odbieraliśmy), a kluczyki wraz z dokumentami wrzucimy do skrzynki (takiej jak na listy) wiszącej na ścianie przy stanowisku wypożyczalni. W dniu rezerwacji samochodu zapłaciłam kartą kredytową zaliczkę dla DiscoverCars. Pozostałą kwotę płaciłam już na miejscu w Splicie również kartą kredytową. Za 7 dni zapłaciłam łącznie (wraz z pełnym ubezpieczeniem) 168 euro + 20 euro za dodatkowego kierowcę. Dodatkowo zablokowano mi na karcie 300 euro na pokrycie ewentualnych mandatów lub nieuiszczonych opłat za parkowanie.
Jak teraz patrzę na koszt wypożyczenia aut w Splicie pod koniec maja przez Discovercars, to widzę, że ceny podobne.
Do stanowisk wypożyczalni łatwo trafić, gdyż prowadzą do nich znaki.

20230918_075740.jpg

20230918_075828.jpg

20230918_075906.jpg

20230918_075944.jpg

20230918_080328.jpg

Bardzo pomocna odpowiedź. Widzę że są na lotnisku punkty wypożyczalni. Podejrzewam że o godzinie 20 będą już zamknięte. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2024 11:27

Duża część wypożyczalni lotniskowych jest czynna całą dobę lub do ostatniego przylotu.
Ostatnio edytowano 08.04.2024 17:49 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.04.2024 12:30

piekara114 napisał(a):Wpisz w google rent a car split/Trogir/ split airport. Podprawdzaj opinie na google i wyślij zapytania do poszczególnych wypożyczalni z info jakie masz oczekiwania.
Osobiście preferuję lokalne wypożyczalnię, które podstawiają samochód na lotnisko ( z przeciwieństwie do sieciówek, które mają swoje okienka na lotnisku takie rzadko mają swój punkt), auta często w gorszym stanie niż w Avis, Hertz itp., ale mniejsze rygory przy wynajmie - często 0excces, brak depozytu, brak zaliczki czy płacenia kk. Gorsze auta, porysowane - mniejszy stres przy jeździe szutrami czy przy parkowaniu w mieście.

Ale też często znacznie gorszy zakres ubezpieczenia. I jak się coś stanie to wtedy trzeba płacić z własnej kieszeni za te porysowane ;)

W Grecji ze względu na ogromną konkurencję i sieciówki i lokalne wypożyczalnie praktycznie nie różnią się ceną i warunkami.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2024 12:46

Zakres ubezpieczenie zawsze, ale to zawsze bardzo dokładnie czytam i w razie wątpliwości wyjaśniam przez email (dowód). I wg mnie lokalne często mają lepsze te ubezpieczenia i przede wszystkim są mniej czepliwe przy drobnych rysach, a już totalnie na nic nie zwracają uwagi jak kupi się ubezpieczenie z 0excces.

marecky81 napisał(a):W Grecji ze względu na ogromną konkurencję i sieciówki i lokalne wypożyczalnie praktycznie nie różnią się ceną i warunkami.
Nie zgodzę się z tym. W Grecji wynajmowałam samochody kilkukrotnie, w rożnych regionach i na rożnych wyspach. Zawsze lokalne wypożyczalnie miały lepsze ceny. Przykład Rodos (zrobiłam teraz symulację: 1-10 maja), najmniejsze auto, odbiór na lotnisku:
- Avis - 1,283.83 PLN (zapłata przy odbierze 1,410.59 PLN) + 900.00 € udział własny w szkodzie, 900.00 € kwota udziału własnego na wypadek kradzieży , ewentualne zniesienie wkładu własnego to dodatkowe 838.16 PLN
- lokalna Luxury car (z której korzystałam): 200 Eur - udział w szkodzie 0 eur (0excces) dla najmniejszego auta (dostałam na maila także bardziej szczegółowy opis warunków najmu niż ten na www i było dokładnie to samo). Płatność na miejscu, bez zaliczek, depozytu i kart kredytowych.

Podobnie też teraz na Kanarach, lokalna wygrała.

Trzeba porównywać i czytać warunki.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.04.2024 17:46

Lester napisał(a):Bardzo pomocna odpowiedź. Widzę że są na lotnisku punkty wypożyczalni. Podejrzewam że o godzinie 20 będą już zamknięte.

Niektóre wypożyczalnie są czynne nawet do godziny 23:00. Gdy przez DiscoverCars wejdziesz do konkretnej oferty, to zobaczysz, w jakich godzinach jest czynna wypożyczalnia, która dany samochód oferuje.

Zrzut ekranu 2024-04-08 184530.jpg
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.04.2024 17:55

Zakładasz, że standardowy turysta czyta kilka kilkanaście stron owu drobnym maczkiem z kilku wypożyczalni, sciagnietych z internetu? Albo robi to na miejscu obchodząc różne wypożyczalnie? Ty jesteś realny?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2024 18:45

Odpowiedzialny, tak czyta.
I znam w najbliższym otoczeniu co najmniej kilka takich osób. Kto nie czyta, może się przejechać, a raczej popłynąć na kasie...
I szczerze, najdłuższe owu wypożyczalni jakie trafiłam miało 3 strony, większość lokalnych zamyka się na 2 stronach i to bez odwołań do lokalnych przepisów. Jeśli widzę owu z ogromną ilością odwołań do lokalnych przepisów prawa to ją odrzucam. Inna kwestia, że w necie można sprawdzić opinie o prawie każdej wypożyczalni i skonsultować zapisy.
Nawet w podanej wypożyczalni z postu wyżej zasady są krótko opisane, a dokładniejsze owu niewiele dłuższe były.
Lester
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lester » 08.04.2024 20:56

Znalazłem dwie ciekawe oferty na Fiata Pandę kwota z ubezpieczeniem premium na 12 dni:

1. Wypożyczalnia lokalna Nova Rent a Car: 408,78€
2. Wypożyczalnia sieciowa Alamo: 273,39€

O ile przeczytałem na google opinie o Nova Rent a Car i były one pozytywne, o tyle nie potrafię znaleźć opinie o Alamo. Obie z umieszczonych zdjęć wyżej widzę że mają swoje placówki na Lotnisku. Znacie jakieś opinie o Alamo?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.04.2024 21:29

Alamo to pośrednik, coś w rodzaju bookingu.

Sama cena o niczym nie mówi. Ważne jaki depozyt musisz mieć i poziom wkładu własnego.

Nie wiem gdzie chcesz jechać z lotniska, ale jeśli wyspy to upewnij się czy wypożyczalnia pozwala na to, a jeśli pozwala czy ubezpieczanie będzie na wyspie działało - są takie haczyki w wypożyczalniach.

Poczytaj jeszcze ten wątek: https://www.fly4free.pl/forum/wynajecie ... 0?start=60
Lester
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lester » 09.04.2024 06:36

Właśnie w Alamo niższa cena ale ubezpieczenie w Nova Rent a Car redukuje wkład własny do 300 €, tylko na nieopłacone mandaty, parkingi i paliwo. W Nova Rent a Car cena wyższa ale za to nie ma problemu przy zdaniu auta z tym ubezpieczeniem Premium. Nie muszę się martwić o rysy na lakierze itd. Wybieram więc Nova Rent a Car.
Ostatnio edytowano 09.04.2024 09:22 przez Lester, łącznie edytowano 3 razy
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2024 07:20

A z ciekawości ile wypożyczalni porównałeś?
Osobiście porównuję min. 10 (na Rodos było to dokładnie 25) i zwykle jedna z ostatnich ma dla mnie najlepsze warunki. Chyba, że wiem, że w danym regionie nie ma co tracić czasu i od razu uderzać do konkretnej (przykład Cicar na Kanarach).
Następna strona

Powrót do Wakacje 2024

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone