szklasty napisał(a):Witajcie,czy możecie w własnego doświadczenia dać jakieś porady dot. pływania taką łódką po morzu?Jadę w tym roku drugi raz do Cro i chciałbym z rodzinką spędzić dzień na morzu i z pomocą łódki,poplażować gdzieś na dziko itp.Jedziemy do Drage-w Pakostane które jest blisko Drage wypożyczają takie łajby.
Witaj,
Ja w zeszłym roku wynajmowałam taką łódeczkę na cały dzień właśnie w Pakostane i pływałam nią po Koranti. W Pakostane nie będziesz miał żadnego problemu z wypożyczeniem łódeczki, na promenadzie przy porcie jest kilka takich stoisk. Ze względu na to,że nikt z nas nie miał uprawnień to wynajęliśmy takiego małego "pyrkacza", mieliśmy krótkie szkolenie co i jak i popłynęliśmy. Chorwat, który wynajmował nam łódeczkę powiedział, że możemy pływać wszędzie, byle nie za wyspę Kornat, bo tam już się zaczyna otwarte morze. My aż tak daleko nie dopłynęliśmy, bo już za Vrgadą były na tyle duże fale, że silniczek ledwo dawał radę, poza tym największą przyjemnością było dla nas podpływanie do małych wysepek, cumowanie, pływanie itd.
Taki "pyrkacz" na cały dzień to świetna sprawa, aczkolwiek żeby gdziekolwiek dopłynąć to trzeba się uzbroić w cierpliwość