mentos napisał(a):Wrócę do własnego tematu bo Chorwacja VIII.2021 już zarezerwowana i zrobiłem uprawnienia w UE na łajbę bez limitu mocy do 12m długości na wszelkich wodach wewnętrznych oraz na morzu otwartym w dzień do 4 mil morskich i bez takiego limitu na morzu wewnętrznym. Teraz planuję co i gdzie pożyczyć. I tu mam dwa pytania. Czy brał ktoś ślizgacza w rejonie Makarska i może polecić? Sama Makarska to nie wiem czy mi pożyczą, bo coś słyszałem o konieczności dodatkowych uprawnień do wchodzenia do większych portów na radiu. A takowych nie mam. Bedę więc pewnie coś szukał w mniejszych portach w okolicy gdzie takich wymogów nie ma. Nie chcę czegoś super mocnego/drogiego bo to ponoć nieźle wachy żłopie, ale warunek to musi być coś co jest w stanie wejść w ślizg, ma kierownicę a nie rumpel no i jakiś baldachimik co by w cieniu na Hvarze w zatoczkach pokotwiczyć. Musi też mieć leżankę na dziobie na 2 osoby. A co, ma być przyjemnie Druga sprawa to wspomniana wacha. Jakieś doświadczenia z ceną, bo ponoć nawet takie słabsze łajby dajmy na to 100KM to se żreją. Nie wiem też jak to się rozlicza bo w cenach jak wyszukiwałem 200-250EUR na dzień to oczywiście jest zawsze bez paliwa. Ponoć najlepiej samemu dotankować gdzieś przed zwrotem i oczywiście nie w marinie gdzie paliwo x2. Ja trochę chcę sobie jednak popływać po wewnętrznej stronie Hvaru, może nawet go opłynąć jeśli 9-18 to się da na spokojnie. Generalnie ja będę w Zivogoscach. Może ma ktoś coś sprawdzonego w tym rejonie? Oprócz tego tak na co drugi dzień to mam porządny ponton 4 osobowy z możliwością dołożenia 3konnego silnika i taki też 4suwowy wraz z dedykowanym pawężem właśnie dokupiłem, więc dodatkowo wzdłuż brzegu i tak sobie popływamy po zatoczkach
na szbkości to np. cuś takiego znalazłem:
https://www.clickandboat.com/en/boat-re ... man-5p72e5
Kurde, już się nie mogę doczekać i odliczam
Dzięki
Jaki masz patent kolego bo z tego co się orientuję Uprawnienia osoby posiadającej patent Sternika Motorowodnego
prowadzenie łodzi motorowych o długości kadłuba do 12 m po wodach morskich w strefie do 2Mm od brzegu, w porze dziennej
a nie 4Mm
Z pontonem z 3KM silnikiem dał bym sobie spokój to nie jest jezioro naj mniej 15KM