napisał(a) bubasek50 » 23.02.2015 05:07
Wielkie dzieki za info i wskazanie linkow. Po przegladnieciu "obcokrajowcy" nie mam dalej jasnosci co do dluzszego pobytu. Niestety nie znam jezyka ale wydaje sie ze nazywaja takich "strancy", aliens po angielsku. Moja sytuacja bylaby o tyle zagmatwana ze dalej nie wiem czy posiadajac podwojne obywatelstwo, polskie i amerykanskie, jest w tym wypadku dobre czy zle. Mysle, ze majac polski paszport naleze do kategorii obywateli EU co teoretycznie powinno mi dawac lepszy uklad niz ludziom spoza krajow EU. Ale teraz pozostaje kwestia srodkow utrzymania, ktore gwarantuje moj pobyt i praca w USA, a nie jest to w zadnym wypadku kwota np. oszczednosci w banku za ktore moglbym kupic posiadlosc na terenie Chorwacji, lecz forma emerytury wyplacanej co miesiac. Kwota okolo 2400 euro (po przeliczeniu z dolarow) wydaje sie chyba wystarczajaca dla 2 osob bez szalenstw oczywiscie. Z tego co znalazlem na necie wyraznie widac ze im blizej morza (ach ten Adriatyk...) tym drozej. Ciekawe tez jak wyglada zycie poza sezonem, np. zima, kiedy to podobno zycie w malych miasteczkach, ktore tetnia zyciem w sezonie turystycznym, poza sezonem sa w uspieniu z zamknietymi restauracjami, klubami itp. Nie mam zamiaru pracowac zarobkowo ze wzgledu na koszty utrzymania ale nie chcialbym tez mieszkac w miejscu ciaglego ruchu i pospiechy, ktory mialem przez dlugie lata i teraz usiluje to calkiem zmienic. Mam mozliwosci przeniesienia sie do miejsc gdzie utrzymanie jest na 100% nizsze niz w Chorwacji ale kraje te to ogromny przeskok, powiedzialbym kulturowo-cywilizacyjny.
Poza tym bedac w Chorwacji jestesmy dalej w srodku Europy... Na szczescie mam czas do dyspozycji, wiec moge wybrac co najlepsze. Ciagle pozostaja pytania dotyczace wynajecia locum na czas dluzszy niz wakacje, poniewaz to co mozna znalezc na stronach internetu, to w 99% wynajem wakacyjny.
Jeszcze raz dzieki za informacje i mam nadzieje pozostac w kontakcie.
Pozdrawiam serdecznie!