Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wymiary parcel na kempingach

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta
Wymiary parcel na kempingach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 21.04.2008 08:09

Planuje zakup duzego namiotu dla 5-osobowej rodziny. Zanim to uczynie prosze o porade jakie sa standartowe wymiary parcel na kempingach.
Zastanawiam sie nad kilkoma modelami:

http://www.decathlon.com.pl/PL/t6-2-33690394/
http://www.decathlon.com.pl/PL/product_ ... -17938030/
http://www.decathlon.com.pl/PL/t6-3-xl-33690789/.

Czy takie modele + duzy samochod nie bedzie problemu zmiescic na 1 miejscu ?

Aha, jeszcze jedno pytanie. Czy na kempingach w Chorwacji parcele zawsze maja zasileanie elektryczne ?
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 21.04.2008 12:29

Ludzie z podobnymi namiotami mieścili się na parcelach więc chyba nie powinno być kłopotu (głowy nie dam bo sama jeżdżę z małym iglo).

Co do prądu to zazwyczaj jest ale trzeba mieć taką wtyczkę jak do campera (raz spotkałam camp gdzie można było się podłączyć ze zwykłego przedłużacza).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.04.2008 13:54

Bierut napisał(a):Czy takie modele + duzy samochod nie bedzie problemu zmiescic na 1 miejscu ?

Aha, jeszcze jedno pytanie. Czy na kempingach w Chorwacji parcele zawsze maja zasileanie elektryczne ?

Parcele na kempingach mają powierzchnię od 50 do 120 m2
W cenie parceli na jednym kempingu może być wliczony prąd i wtedy nie masz wyboru , na innym zapłacisz oddzielnie , jak chcesz z niego skorzystać.

Więcej tu
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 23.04.2008 09:59

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli spokojnie się zmieszczę.
Przy okazji mam obawy co do warunków atmosferycznych. A konkretnie do nagłych załamań pogody typu nawałnice z ulewnym deszczem. Jak często one występują, ewentualnie gdzie. I jak wpływają na bezpieczeństwo. Moje obawy wynikają z planowanym pobytem z 3 małych dzieciaków. Czy oby jest to dobry pomysł na Chorwację ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2008 10:09

Bierut napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli spokojnie się zmieszczę.
Przy okazji mam obawy co do warunków atmosferycznych. A konkretnie do nagłych załamań pogody typu nawałnice z ulewnym deszczem. Jak często one występują, ewentualnie gdzie. I jak wpływają na bezpieczeństwo. Moje obawy wynikają z planowanym pobytem z 3 małych dzieciaków. Czy oby jest to dobry pomysł na Chorwację ?

Co do nawałnic , to nawet "najstarszy Chorwat" :wink: nie przewidzi gdzie i i kiedy wystąpią , bo to zjawiska nagłe i na szczęście krótkotrwałe.
Dlatego czasem lepiej zrezygnować z rozbicia się nad samym morzem a wybrać miejsce w głębi kempingu.
Pobyt w Chorwacji na kempingu z dziećmi , to bardzo dobry pomysł :lol:
A w jakim wieku te dzieci , jeśli można spytać i na który kemping one jadą :?:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 23.04.2008 12:42

2,4,8 lat. Jeśli zdecydujemy się na kemping to w okolicach Orebica
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.04.2008 13:04

Kemping Nevio znasz - jak nie to masz

Z dwulatkiem trochę kłopot.

Ale jak dziecko "nie marudne"
to wakacje będzie miało cudne :lol: :papa:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 24.04.2008 07:28

Dzięki za namiary. Rozumię, że jest to wygodna oferta dla rodziny.
Poczytam trochę.
Syn marudny to nie jest. W ogóle moje dzieciaki uwielbiają podróże i nawet 12 godzinne trasy to dla nas pikuś. Ja też w młodości biwakowałem, obozowałem zdobywałem sprawności harcerskie i wiem, że to naprawdę wielka frajda dla dzieciaków. Niestety, ogłądałem na tym forum zdjęcia z kempingów w Chorwacji po przejściu burz. W Polsce nigdy z takim czymś się nie spotkałem. I to jest jedyne co mnie martwi ze względu na dzieci.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.04.2008 07:52

Tak jak pisałem wcześniej - pogody się nie przewidzi, a to co widziałeś na zdjęciach nie jest regułą, mnie deszcz czasem padał, czasem była burza - ale nigdy nie narobiła wielkich szkód.
Na Peljesacu nie byłem , ale ten kamp Nevio wydaje sie fajny, a jak naprawdę zobaczysz na miejscu - jak coś będzie nie tak , zawsze można pojechać na inny np. na mały kemping Dalmata
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 24.04.2008 08:14

Bierut napisał(a):Planuje zakup duzego namiotu dla 5-osobowej rodziny. Zanim to uczynie prosze o porade jakie sa standartowe wymiary parcel na kempingach.
Zastanawiam sie nad kilkoma modelami:

http://www.decathlon.com.pl/PL/t6-2-33690394/
http://www.decathlon.com.pl/PL/product_ ... -17938030/
http://www.decathlon.com.pl/PL/t6-3-xl-33690789/.

Czy takie modele + duzy samochod nie bedzie problemu zmiescic na 1 miejscu ?

Jestem posiadaczką takiego namiotu, tj. T6.2. Do tego duży samochód. Unikamy małych kempingów, na których mogą być problemy z miejscem. Na dużych nigdy nie mieliśmy problemu z przestrzenią. Jeden raz w Orebicu musieliśmy się trochę nagimnastykować, żeby go rozbić. Samochód stał na parkingu.
Generalnie z namiotu jesteśmy zadowoleni, nie trzeba chodzić na czworakach. Używaliśmy go 2 ostatnie sezony, teraz będzie trzeci :D
:papa:
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 24.04.2008 12:25

Ponieważ widziałem te namioty rozbite na parkingu przed Decathlonem (Warszawa M1) nie zwróciłem uwagi ile miejsca zajmuje po złożeniu. Co prawda mam samochód kombi (Ford Mondeo III), ale przy 5-osobowej rodzinie za wiele miejsca nie pozostaje. Do tego jescze butle, stolik, krzesełka, gary, itp. A jak jest u was ? Pomagacie sobie boxem dachowym ?
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 25.04.2008 06:52

Bierut napisał(a):Ponieważ widziałem te namioty rozbite na parkingu przed Decathlonem (Warszawa M1) nie zwróciłem uwagi ile miejsca zajmuje po złożeniu. Co prawda mam samochód kombi (Ford Mondeo III), ale przy 5-osobowej rodzinie za wiele miejsca nie pozostaje. Do tego jescze butle, stolik, krzesełka, gary, itp. A jak jest u was ? Pomagacie sobie boxem dachowym ?

Po spakowaniu jest dość spora torba, ale wymiarów nie pamiętam. Wiem, że waży 18 kg. Jeżeli chodzi o pakowanie w samochodzie, to mam to szczęście, że nie muszę się zastanawiać jak spakować, bo mam duuuuże autko :lol:
patriks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patriks » 25.04.2008 07:10

Ja niestety nie mam kombi (żona nie chciała :cry: ). Auto w sumie pakowne - C5, ale butla gazowa w miejscu koła zapasowego, które leży w bagażniku.

Zaklepałem wypożyczenie boxa, kupiłem bagażnik bazowy.
Boxa w tym roku nie kupię - jak się sprawdzi kupię go w przyszłym roku lub dalej będę wypożyczał.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 25.04.2008 09:45

Dlaczego w sprawie samochodu pozwalasz decydować żonie ? :D
No, przecież C5 kombi to jest kawał samochodu i do tego relingi.
My wcześniej mieliśmy sedana, a teraz nawet moja żona nie zamieniła by kombi. No ewentualnie na Galaxy, Sharana lub Alhambrę. :roll:
eliot
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eliot » 04.05.2008 21:28

Parcele z reguły są aż za duże. W końcu przyjeżdżają tam też Niemcy, Holendrzy, którzy biorą ze sobą cały prawie dom. A swoją drogą my z żoną unikamy campingów z parcelami. Lata temu, gdy jeszcze słabo znaliśmy Chorwację raz skorzystaliśmy z parceli i nigdy nie chcemy więcej. Dużo lepiej czujemy się na "wolnym terenie". Takich campingów bez konieczności brania parceli jest sporo.
Następna strona

Powrót do Kempingi