Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wymiana pieniędzy

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KiKi
Plażowicz
Wymiana pieniędzy

Nieprzeczytany postnapisał(a) KiKi » 26.01.2006 17:36

W sierpniu jedziemy po raz pierwszy do Chorwacji. Chciałabym wiedzieć czy lepiej wymienić pieniądze tu w Polsce i czy to ma być euro czy lepiej lokalna waluta? A może lepiej mieć złotówki i wymienić je na miejscu? No i ile kasy minimum zabrać dla dwóch dorosłych osób i maluszka? Będę wdzięczna za każdą sugestię :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 26.01.2006 17:44

Ja zawsze biorę z Polski euro (plus korony na Czechy) i na miejscu wymieniam na kuny ( w Pile cięzko w kantorach z duża ilościa kun). Noclegi oplacałam w euro a resztę pieniążkow zamienialam na kuny. To zalezy w jakie miesjce sie wybierasz-w Trogirze nie mialam zadnego problemu zeby zamienic pln na kuny,nie wiem jak w innych miastach ale dwa lata temu był problem w Zadarze(!) A jesli chodzi o ilość to róznie bywa-nie wiem na ile dni jedziesz, w jakie miejsce i czy bierzesz ze soba jakies jedzonko... Ja srednio na dwa tygodnie wydałam (dwie osoby) około 3500 tys...ale to wszystko zalezy od wielu czynnikow.Pozdrawiam cieplutko! :D
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 26.01.2006 18:52

Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
wyplacajac pieniadze z bankomatu.
Pozdrawiam
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 26.01.2006 19:30

Zdecydowanie odradzam kupowanie kun w Polsce.Raz,że trudno dostać,dwa,że przepłaca się.
Ja polecam zabrać trochę Euro i odrobinę czeskich Koron.A resztę na miejscu wypłacić z Bankomatu(tylko wypłacać jednorazowo dużą kwotę) albo płacić tam gdzie można kartą.

pozdrav
baca1
Croentuzjasta
wymiana kasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 26.01.2006 21:50

Witam widze ze wsrod cromanikow panuje jednomyslnosc ja tez nie bede oryginalny i polecam wziac korony i euro choc spotkalem sie z niezlym kursem kun u nas w kantorach lecz po przeliczeniu zawsze bardziej oplaca sie brac euro i wymieniac w chorwie na kuny jak rowniez bardzo oplacalne (przynajmniej jesli chodzi o bank w ktorym mam konto) jest wyplacanie kasy w bankomatach na miejscu. A ile zabrac ze soba kasy to ciezko wyczuc zalezy od potrzeb ale 3000-4000 pln powinny spoko wystarczyc na 2 tyg.:))
A przy okazji zycze duzo slonca i udanego wypoczynku oraz kontynuacji chorwackich podrozy pozdrawiam:))
Oczywiscie polecam dalmacje:))
BOK
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2006 21:50

Do Chorwacji brać euro, złotówki, karty bankomatowe (z "kasą" :wink: )
Chorwackich kun w Polsce absolutnie nie kupować.
A ponieważ jedziesz z Krakowa, to pewnie przez Słowację, więc zamiast
czeskich koron weź korony słowackie. A euro już trzeba kupować-teraz
jest tanie, im bliżej wakacji będzie pewnie powyżej 4 zł.
Pozdrawiam.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 27.01.2006 14:18

pt napisał(a):Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
Pozdrawiam

Bardzo prosze nie pisac tak ogolnie , bo glupoty straszliwe moga wyjsc, ja powiem, ze nigdy za granica nie wyszlo mi, moim znajomym takze na dobre wypolacanie pieniedzy z bankomatu- procz prowizji trzeba zaplacic bankowi za przewalutowanie- czasami podwojne, jezeli chce Pan byc rzetelny to prosze napisac jakiego rodzaju karty Pan uzywal i jakiego banku...
Na koniec powiem, ze ja osobiscie tracilam okolo 5 zl. na kazde 200 kun, ktore wyciagnelam z bankomatu w stosunku do tych samych 200 kun kupionych w banku badz kantorze za euro badz zlotowki.
Karta , ktora uzywalam to visa maestro wydana przez ING Bank.
P.S
Pomiajam fakt bezpieczenstwa i wygody w poslugiwaniu sie karta.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 27.01.2006 16:02

Jesli zas chodzi o platnosci to mam pare spostrzezen...ogolnie rzec mozna ,ze warto miec albo Euro (np.na zaplacenie noclegow bo tubylcy podajac w euro cene przeliczaja ja w razie na inna walute zaokraglajac prawie zawsze w gore) albo karty rozliczajace w euro...tzn np.MasterCard...itp....karty typu Visa sa przewalutowywane dwukrotnie najpierw na Dolary a z nich na euro i dopiero na zlotowki.......za te operacje bank pobiera prowizje..Najlepiej placic za rachunki karta a nie wybierac z bankomatow bo znowu czeka nas bankowa prowizja...
Ceny kwater w sezonie sa prawie dwukrotnie drozsze niz poza nim tzn. maj,czerwiec i wrzesien,pazdziernik ( zazwyczaj nie dotyczy to hoteli gdzie jedyny sposob aby zaoszczedzic jest wczesniejsza rezerwacja). Jesli chodzi o zywnosc to tak jak i w Polsce inaczej zaplacimy za ta sama rzecz w kurorcie a inaczej poza (jedynym wyjatkiem sa supermarkety ktore zaczynaja wkraczac do tych miejscowosci i powoduja , ze ceny zaczynaja pikowac w dol).
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.01.2006 16:24

Janusz Bajcer napisał(a): A euro już trzeba kupować-teraz
jest tanie, im bliżej wakacji będzie pewnie powyżej 4 zł.
Pozdrawiam.

Albo i więcej jak przy władzy będzie Andrzej z Romanem :lol:

Pozdrawiam :wink:
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 27.01.2006 16:30

Kasiula.m napisał(a):
pt napisał(a):Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
Pozdrawiam

Bardzo prosze nie pisac tak ogolnie , bo glupoty straszliwe moga wyjsc, ja powiem, ze nigdy za granica nie wyszlo mi, moim znajomym takze na dobre wypolacanie pieniedzy z bankomatu- procz prowizji trzeba zaplacic bankowi za przewalutowanie- czasami podwojne, jezeli chce Pan byc rzetelny to prosze napisac jakiego rodzaju karty Pan uzywal i jakiego banku...
Na koniec powiem, ze ja osobiscie tracilam okolo 5 zl. na kazde 200 kun, ktore wyciagnelam z bankomatu w stosunku do tych samych 200 kun kupionych w banku badz kantorze za euro badz zlotowki.
P.S
Pomiajam fakt bezpieczenstwa i wygody w poslugiwaniu sie karta.

Juz sie poprawiam,karta Visa PKO BP,MasterCard PKO BP
po przeliczeniu w domu okazalo sie ,ze wyszlo najtaniej.
Wyplacalem pieniadze w Cro,Slowacji i Slowenii.
Pozdrawiam
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 27.01.2006 17:31

Kasiula.m napisał(a):
Pozdrawiam

To może dlatego wyszło drożej ? :lol:
Jeszcze nie widziałem karty visa maestro 8O przecież to dwa konkurujące systemy i firmy.
Visa (kredytowe i płatnicze) + Visa Electron (debetówki) to jedno a MasterCard (kredytowe i płatnicze) + Maestro (debetówki) to drugie.
Co do meritum - rzeczywiscie oplacalność jest różna w różnych bankach i z biegiem lat też sie zmienia wiec warto sprawdzić przed wyjazdem.
Kiedyś Visa w Europie się nie opłacała bo przeliczali przez dolary i to po kursie sprzedaży (jeśli wyplacilo się z bankomatu euro np. w Austrii to jeszcze przeliczali na dolary i dopiero na złotówki). Natomiast Maestro i MasterCard zawsze były przeliczane przez euro po kursie ŚREDNIM a nie sprzedazy tak jak w kantorach. Więc nie jest mozliwe by taniej było kupować a potem sprzedawać euro niz wyplacać z bankomatu. Pod warunkiem jednak ze wypłaca się rozsądne sumy np. jednorazowo między 1000 a 1500 kun a nie po 200. Przy małych i częstych wyplatach rzeczywiscie prowizja może "zjeść" zysk z lepszego systemu przeliczania.
PZDR :)
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 27.01.2006 18:04

Z doświadczenia wiem że najbardziej korzystne jest płacenie gdzie się tylko da kartą. Ja posługuje się Maestro BGż i nigdzie nie było z nią kłopotów.. W każdym większym sklepie spożywczym były honorowane.Po powrocie do domu po przeliczeniu kurs był najkorzystniejszy.Euro brałem tylko na zapłatę za apartament. Kuny wybierałem w bankomatach.Do kantorów w Cro nie zaglądałem.
pozdrawiam.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 27.01.2006 18:27

Maciej napisał(a):
Kasiula.m napisał(a):
Pozdrawiam

To może dlatego wyszło drożej ? :lol:
Jeszcze nie widziałem karty visa maestro 8O przecież to dwa konkurujące systemy i firmy.
Visa (kredytowe i płatnicze) + Visa Electron (debetówki) to jedno a MasterCard (kredytowe i płatnicze) + Maestro (debetówki) to drugie.
Co do meritum - rzeczywiscie oplacalność jest różna w różnych bankach i z biegiem lat też sie zmienia wiec warto sprawdzić przed wyjazdem.
Kiedyś Visa w Europie się nie opłacała bo przeliczali przez dolary i to po kursie sprzedaży (jeśli wyplacilo się z bankomatu euro np. w Austrii to jeszcze przeliczali na dolary i dopiero na złotówki). Natomiast Maestro i MasterCard zawsze były przeliczane przez euro po kursie ŚREDNIM a nie sprzedazy tak jak w kantorach. Więc nie jest mozliwe by taniej było kupować a potem sprzedawać euro niz wyplacać z bankomatu. Pod warunkiem jednak ze wypłaca się rozsądne sumy np. jednorazowo między 1000 a 1500 kun a nie po 200. Przy małych i częstych wyplatach rzeczywiscie prowizja może "zjeść" zysk z lepszego systemu przeliczania.
PZDR :)

heheeh rzeczywiscie pomylka, chcialam napisac visa electron i maestro, ale przypomnialam sobie, ze z electron wogole nie korzystalam wiec skasowalam, ale visa zostalo- moja wina przepraszam...
Co do oplacalnosci, Panu sie oplacalo, mnie nie- kazdy ma swoj rozum i potrafi liczyc, ale ja kazdego razu ( dopoki sie nie zorientowalam) kiedy wracalam z za granicy, kiedy ogladalam wyciag z banku to sobie przeliczalam i zawsze, powtarzam zawsze bylam stratna, fakt, ze mialam do czynienia tylko i wylacznie z kartami platniczymi electron i maestro roznych bankow( ING, mBank oraz lukas)i wierze Panu, ze sie oplacalo choc ciezko mi przychodzi:)
Ktos powiedzial, ze wybierajac wieksza kwote, ale rzadziej prowizje zaplacimy mniejsze- to przeciez oczywiste, ale po co mam wybierac 1000 kun albo 2000 jezeli potrzebuje na kilka nastepnych dni np. 500kun, wybierajac wieksza kwote wypatrza sie troche sens uzywania karty ( procz placenia nia rzecz jasna)
Moge jescze przytoczyc przyklad mojej przyjaciolki, ktora poslugiwala sie karta elektron GBG Banku( teraz Getin sie nazywa)- Jej najmniej oplacalnie wyszedl przelicznik- wyplacala podobne kwoty do mnie, zreszta z kim bym nie rozmawiala kazdy sie ze mna zgodzil, fakt, ze na niektorych "pare zl" w ta czy tamta nie robi wrazenia, mi chodzi wylacznie o fakt i ciezko mi sie zgodzic, ze wyjmowanie pieniedzy za granica jest oplacalne- tyle o tym , choc jescze postaram sie wkleic watki z innych forum traktujace o tym...
Teraz o innych formach- placenie karta, to wedlug mnie nie dosc, ze najwygodniejsza forma placenia to chyba najbardzioej oplacalna, napisalam chyba, bo niektore banki zaczynaja sobie liczyc procent od przewalutowania placac karta- trzeba na to uwazac, warto tez miec d\na wszelki wypadek jakos inna- czasami sie zdarzaja, choc rzadko klopoty z "czytaniem" kart na stacjach benzynowych- ja sie akurat raz spotkalam w sklepie.
Na koniec napisze, ze to sa tylko i wylacznie moje doswiadczenia.
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 27.01.2006 18:48

oto te watki:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=28097739
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=27675442
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=26028962

i wiele innych, ktorych mozna sobie poszukac, a najlepiej by bylo jakby kazdy kogo ten problem interesuje dotarl do wyciagow ze swoich rachunkow z wakacji czy innych wyjazdow zagranicznych kiedy wybieral pieniadze z bankomatu ( bo tylko o taka forme mi chodzi), odczytal ile zl. bank potracil za x kun, potem dotarl do archiwum kalkulatora np.Splitska Bank czy inna Hrvatska oraz kantorow i porownal- nic prostszego.
K
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 27.01.2006 19:56

"Opłacalność" pobierania i płacenia kartami zależy od kursu waluty w momencie transakcji , a na kurs wówczas nie mamy wpływu.Do tego dochodzą jeszcze koszty przeliczeń. Jeśli brać karty to tylko obsługiwane w euro przez Eurocard (MasterCard,Maestro) lub Diners... VISA obsługiwana jest w dolarach więc na naszym kontynencie przeliczana jest podwójnie, więc zapłacimy podwójną prowizję.
Dlatego najlepiej jest "wyczaić" kiedy jest tanie euro i wtedy kupić (3,85 to nie to samo co np. 4.50 zł / eur). W żadnym wypadku nie kupować kun w kraju. Jeśli możemy zabieramy jak najwięcej euro ze sobą.Karty zostawmy na "czarną godzinę" i na stacje benz. w Czechach. Wymiana koron jest moim zdaniem nieopłacalna. :wink:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko