pt napisał(a):Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
wyplacajac pieniadze z bankomatu.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer napisał(a): A euro już trzeba kupować-teraz
jest tanie, im bliżej wakacji będzie pewnie powyżej 4 zł.
Pozdrawiam.
Kasiula.m napisał(a):pt napisał(a):Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
Pozdrawiam
Bardzo prosze nie pisac tak ogolnie , bo glupoty straszliwe moga wyjsc, ja powiem, ze nigdy za granica nie wyszlo mi, moim znajomym takze na dobre wypolacanie pieniedzy z bankomatu- procz prowizji trzeba zaplacic bankowi za przewalutowanie- czasami podwojne, jezeli chce Pan byc rzetelny to prosze napisac jakiego rodzaju karty Pan uzywal i jakiego banku...
Na koniec powiem, ze ja osobiscie tracilam okolo 5 zl. na kazde 200 kun, ktore wyciagnelam z bankomatu w stosunku do tych samych 200 kun kupionych w banku badz kantorze za euro badz zlotowki.
Karta , ktora uzywalam to visa maestro wydana przez ING Bank.
P.S
Pomiajam fakt bezpieczenstwa i wygody w poslugiwaniu sie karta.
Kasiula.m napisał(a):pt napisał(a):Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
Pozdrawiam
Maciej napisał(a):Kasiula.m napisał(a):pt napisał(a):Podczas kilku wyjazdów przekonalem sie,ze najlepszy kurs uzyskuje sie...
Pozdrawiam
To może dlatego wyszło drożej ?
Jeszcze nie widziałem karty visa maestro przecież to dwa konkurujące systemy i firmy.
Visa (kredytowe i płatnicze) + Visa Electron (debetówki) to jedno a MasterCard (kredytowe i płatnicze) + Maestro (debetówki) to drugie.
Co do meritum - rzeczywiscie oplacalność jest różna w różnych bankach i z biegiem lat też sie zmienia wiec warto sprawdzić przed wyjazdem.
Kiedyś Visa w Europie się nie opłacała bo przeliczali przez dolary i to po kursie sprzedaży (jeśli wyplacilo się z bankomatu euro np. w Austrii to jeszcze przeliczali na dolary i dopiero na złotówki). Natomiast Maestro i MasterCard zawsze były przeliczane przez euro po kursie ŚREDNIM a nie sprzedazy tak jak w kantorach. Więc nie jest mozliwe by taniej było kupować a potem sprzedawać euro niz wyplacać z bankomatu. Pod warunkiem jednak ze wypłaca się rozsądne sumy np. jednorazowo między 1000 a 1500 kun a nie po 200. Przy małych i częstych wyplatach rzeczywiscie prowizja może "zjeść" zysk z lepszego systemu przeliczania.
PZDR
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko