Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wymiana pieniędzy

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 31.01.2006 07:19

Jezeli chodzi o platnosc karta to ja rowniez jestem zadowolona , a co powiedziecie o wyciaganiu pieniedzy z bankomatu Waszymi kartami?
Pieterko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieterko » 03.02.2006 14:45

Płacić kartą zdecydowanie tak, brać pieniądze zdecydowanie nie, gdyż jest dodatkowa prowizja. Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.02.2006 15:00

Pieterko napisał(a):Płacić kartą zdecydowanie tak, brać pieniądze zdecydowanie nie, gdyż jest dodatkowa prowizja. Pozdrawiam

Prowizja jest w niektórych kantorach, a i tak już coraz rzadziej. Zazwyczaj najlepszy kurs jest w bankach:)

Plumek
Kasiula.m
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiula.m » 03.02.2006 18:25

Podejrzewam, ze chodzilo o prowizje przy wyciaganiu pieniedzy z bankomatu choc Pieterko oczywiscie nie napisal o jaka karte i jaki bank chodzi , tylko z gory zalozyl, ze zawsze jest pobierana prowizja , a co do kantorow to rzeczywiscie w niektorych kantorach w czasie ostatnich wakacji byla prowizja w innych zas nie i ... tam gdzie nie bylo byl przelicznik minimalnie lepszy niz w bankach- tak to zauwazylam na Riwierze Makarskiej w sierpniu i we wrzesniu 2005r.
Pieterko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pieterko » 03.02.2006 19:07

Kasiula.m napisał(a):Podejrzewam, ze chodzilo o prowizje przy wyciaganiu pieniedzy z bankomatu choc Pieterko oczywiscie nie napisal o jaka karte i jaki bank chodzi , tylko z gory zalozyl, ze zawsze jest pobierana prowizja , a co do kantorow to rzeczywiscie w niektorych kantorach w czasie ostatnich wakacji byla prowizja w innych zas nie i ... tam gdzie nie bylo byl przelicznik minimalnie lepszy niz w bankach- tak to zauwazylam na Riwierze Makarskiej w sierpniu i we wrzesniu 2005r.

Właśnie o to mi chodziło. Starałem się za wszysto płacić kartą MAESTRO (paliwo, zakupy). Byłem bardzo mile zaskoczony, mimo, że okazyjnie kupilem kuny od Chorwata (taniej niż w kantorze)
mirka112
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirka112 » 04.08.2006 16:13

czesc!
jade pierwszy raz do chorw.i nie mam zielonego pojecia ile koron kupic.nie znam cen.jade samochodem,po drodze tankowanie, obiad- w drodze powrotnej to samo.prosze podajcie w przyblizeniu.pozdrawiam.pilne.wyjezdzam we wtorek :D
Jola L-G
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jola L-G » 04.08.2006 21:16

Kiedyś zabierałam z sobą "twardą walutę" (marki,dolary, a póżniej euro), obecnie zabieram tylko karty bankomatowe (przynajmniej 2 różne, ale to tylko w razie czego) i nigdy nie miałam kłopotów z płatnościami. Wypłata gotówki faktycznie jest droższa o prowizję, ale wybieram tyle ile jest niezbędne, bo płatność kartami jest bardzo popularna. Jednak wybierając pieniądze z bankomatu jestem zawsze pewna co do "jakości" posiadanych kun!!!!!!! :?:
darious
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darious » 11.08.2006 17:22

Łukasz napisał(a):No właśnie bo dyskusja o rodzajach prowizji jest teoretyczna. Ja płaciłem kartą BPH i porównanie karta a PLN-EUR-HRK wyszło mi 3 grosze na korzyść wymiany gotówki. Więc jest to pomijalne a wygodniejsze. niestety przy wypłacie z bankomatu kursy są takie same ale zazwyczaj Bank w Polsce jeszcze skubnie prowizje za wypłatę gotówki.

3 grosze to wcale nie jest takie obojętne. Wymieniając 1000 zł na 3 groszach zyskuje się ok. 50 zł , myślę że warto mieć te 50 zł w kieszeni.
W Splitska Banka za 1 EURO dostanie się 7,195 kuny, kupując w Polsce EURO po 3,90 zł(za tyle kupiłem) to 1 kuna wychodzi 0,542 zł.
http://www.splitskabanka.hr/Tl.asp
Ktoś wyżej pisał, że w zeszłym roku przy płatności kartą wyszło: 1 kuna=0,57 zł , czy dzisiaj jest taki sam kurs tego nie wiem, może ktoś kto był w tym roku i płacił kartą poda ile wyszła go 1 kuna. :)
Wniosek mój taki, że przy kursie EURO 3,90 zł warto kupić EURO w Polsce i wymienić w HR na kuny :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.08.2006 18:58

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Wymiana pieniędzy - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone