Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wymiana kasy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JLuc
Podróżnik
Wymiana kasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) JLuc » 26.07.2008 20:34

Witajcie.
Mam takie pytanie, czy na Chorwacji mozna wymienic dolary na kuny?
Zostalo mi jakies 500 dolcow z poprzednich wakacji i nie wiem czy isnieje taka mozliwosc, zeby to wymienic tam na miejscu.
Nie chce tego robic u nas bo strace na rozncach kursowych, no chyba ze bede musial.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.07.2008 21:04

JLuc napisał(a):Mam takie pytanie, czy na Chorwacji mozna wymienic dolary na kuny?

Można.
JLuc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JLuc » 26.07.2008 21:21

dzieki za info
JLuc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JLuc » 26.07.2008 21:33

dzieki za info
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 26.07.2008 22:06

czasami przy wymianie dolarów, żądają paszportu.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.07.2008 22:13

fiolek napisał(a):czasami przy wymianie dolarów, żądają paszportu.

Nie tylko dolarów.
Kilka lat temu bez paszportu w ogóle nie chcieli wymieniać, w tym roku kilka razy wymieniałem EUR i PLN na HRK w oddziale Splitska Banka i ani razu nie musiałem się legitymować, ale widziałem że od węgierskiego emeryta co wymieniał euro ta sama kasjerka chciała paszport...
JLuc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JLuc » 27.07.2008 10:34

dzieki.
bez paszportu nie ruszam sie z Polski.
niby mozna, ale nie szkodzi go miec.
pozdrawiam.
milych wakacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2008 10:54

Ale czasów dożyliśmy...ludzie martwią sie o wymienialność dolara...Dżordż Busz Junior powinien sobie w łeb strzelic gdyby przypadkiem trafił na to forum :lol:
WIKI
Podróżnik
jaka gotówke brac na trase do chorwacji oprocz karty ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) WIKI » 27.07.2008 18:44

witam powiedzcie kochani jaka gotówke brac na trase do chorwacji (oprocz karty ;) )
chyba pojade tą lub podobna trasa:
Cieszyn , kawałek czech, slowacje, bratysława, wieden, slowenia , maribor, i chorwacja.
wystarczy Euro (w tym oczywiscie drobne)
z góry dzięki.
mayorbien
Croentuzjasta
Re: jaka gotówke brac na trase do chorwacji oprocz karty ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 27.07.2008 18:49

WIKI napisał(a):witam powiedzcie kochani jaka gotówke brac na trase do chorwacji (oprocz karty ;) )
Cieszyn , kawałek czech, slowacje, bratysława, wieden, slowenia , maribor, i chorwacja.
z góry dzięki.

EURO, wymienisz wszędzie i wszędzie też zapłacisz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: jaka gotówke brac na trase do chorwacji oprocz karty ;)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2008 22:26

WIKI napisał(a):witam powiedzcie kochani jaka gotówke brac na trase do chorwacji (oprocz karty ;) )
z góry dzięki.

A dlaczego euro napisane dużą literą , a nazwy krajów i miast małą :?: :wink:
Kasa jest ważna na wakacjach , ale ważne jest tez poprawne napisanie postu. (przeczytaj regulamin)

Oprócz karty , wystarczy na trasę zabrać euro, można też zabrać korony czeskie i słowackie, a do Chorwacji oprócz wyżej wymienionych walut możesz zabrać polskie złotówki.
ose
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ose » 27.07.2008 22:59

Witam,
do Chorwacji wybieram się pierwszy raz we wrześniu. W zasadzie będzie to mój pierwszy wyjazd za granice samochodem na wakacje. Planowana trasa ma przebiegać przez Słowację i Węgry.

Mam pytanie odnośnie płacenia kartą. Mam kartę Visa Elektron z mBanku (tą z delfinkiem) oraz Mastercard w BZWBK w EURO. Którą kartą będzie lepiej dokonywać płatności (wyciągać z bankomatu) na trasie i w samej Chorwacji?
Till
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Till » 27.07.2008 23:19

ose napisał(a):Witam,
do Chorwacji wybieram się pierwszy raz we wrześniu. W zasadzie będzie to mój pierwszy wyjazd za granice samochodem na wakacje. Planowana trasa ma przebiegać przez Słowację i Węgry.

Mam pytanie odnośnie płacenia kartą. Mam kartę Visa Elektron z mBanku (tą z delfinkiem) oraz Mastercard w BZWBK w EURO. Którą kartą będzie lepiej dokonywać płatności (wyciągać z bankomatu) na trasie i w samej Chorwacji?

o właśnie, dobre pytanie :)
Mam te same karty i tak się zastanawiałem gdzie dać lepiej kase, już tak wymyśliłem żeby połowe dać tu a połowe tu ;)

Zdaje mi się, że trzeba o tym przeczytać na stronie mBanku, tam pewnie będą pisać o różnych prowizjach itp.

Tutaj na forum jest poruszony temat dot. płatności kartami i mBank jest niby w porządku. Pobierana jest kwota 2% przy przewalutowaniu kasy, ale to są śmieszne sume, także trzeba polegać na mBanku bo warto :)
No i działają wszędzie.
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 28.07.2008 21:05

Warto korzystać z karty w Chorwacji, jak i po drodze, przelicznik jest korzystny. Ja korzystałem z karty Maestro PKO s.a. na stacjach benzynowych, w supermarketach. Nigdzie nie było problemu.
tulipek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tulipek » 28.07.2008 21:21

problem z kartami miałam tylko w Czechach. Stacje benzynowe, restauracje... są w tyle z płatnościami kartą, przynajmniej jak jechałam od strony Austrii :/

W chorwacji żałowałam, że nie miałam euro. bo przy płatności za apartament o wiele taniej wyszłoby w euro jak w kunach.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone