Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wymiana kasy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 29.07.2008 17:51

ttom napisał(a):Warto korzystać z karty w Chorwacji, jak i po drodze, przelicznik jest korzystny. Ja korzystałem z karty Maestro PKO s.a. na stacjach benzynowych, w supermarketach. Nigdzie nie było problemu.

Zgadza się, bank PEKAO SA należy do grupy europejskiej UNICREDIT i w całej Europie daje to mozliwośc korzystania z ok. 18 tyś bankomatów bez prowizji - bankmatów z logo UNICREDIT na trasie do CRO widziałam bardzo dużo! Karta MAESTRO tego banku to dobry wybór.
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 30.07.2008 16:28

zauroczona napisał(a):
ttom napisał(a):Warto korzystać z karty w Chorwacji, jak i po drodze, przelicznik jest korzystny. Ja korzystałem z karty Maestro PKO s.a. na stacjach benzynowych, w supermarketach. Nigdzie nie było problemu.

Zgadza się, bank PEKAO SA należy do grupy europejskiej UNICREDIT i w całej Europie daje to mozliwośc korzystania z ok. 18 tyś bankomatów bez prowizji - bankmatów z logo UNICREDIT na trasie do CRO widziałam bardzo dużo! Karta MAESTRO tego banku to dobry wybór.

To prawda. W lipcu 2008 przelicznik za płatnością kartą wyszedł 0,44 zł/kn
ose
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ose » 30.07.2008 22:31

Mam kartę Visa Elektron z mBanku (tą z delfinkiem) oraz Mastercard w BZWBK w EURO. Którą kartą będzie lepiej dokonywać płatności (wyciągać z bankomatu) na trasie i w samej Chorwacji?

Czy ktoś miał podobny problem z wyborem karty? Będę pierwszy raz na wakacjach i chciałbym wiedzieć czym bardziej się opłaca płacić.
tomsg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsg » 30.07.2008 23:01

ose napisał(a):
Mam kartę Visa Elektron z mBanku (tą z delfinkiem) oraz Mastercard w BZWBK w EURO. Którą kartą będzie lepiej dokonywać płatności (wyciągać z bankomatu) na trasie i w samej Chorwacji?

Czy ktoś miał podobny problem z wyborem karty? Będę pierwszy raz na wakacjach i chciałbym wiedzieć czym bardziej się opłaca płacić.

Trzeba zadzwonić do banku i się dokładnie dowiedzieć, jaką kartą najbardziej opłaca się płacić.
W ING tylko Maestro, Mastercard i Visa Classic- ale tylko ta rozliczana w euro!!!
Visą Electron nie opłaca się płacić, ponieważ jest przewalutowanie, z tego co pamiętam rzędu 2-3%. Przy wypłacie z bankomatu kartami ING poza granicami Polski pobierana jest prowizja.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2008 13:38

niestety po dokładnym przestudiowaniu regulaminu mbanku i kontakcie telefonicznym płaci sie opłatę 2% za przewalutowanie z kuny na euro.
Ostatnio edytowano 02.08.2008 17:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.08.2008 13:43

ose napisał(a):

post wyżej
Ostatnio edytowano 02.08.2008 17:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 01.08.2008 22:04

Ja będę płacić kartą Maestro (BZ WBK), w banku powiedzieli mi że karta jest honorowana na całym świecie i przy płatności kartą zero prowizji, natomiast przy wypłacie z bankomatu 3%, czyli ten wariant odpada. Liczę na to, że problemów nie będzie bo innej karty nie posiadam, ale oczywiście gotówki trochę również biorę, do czego przekonało mnie wiele postów na forum. Mam nadzieję, że tak wyjdzie najkorzystniej i że problemów nie będzie.
feelgood
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) feelgood » 01.08.2008 23:59

co do karty mam vise bzwbk przy platnosci w cro przelicznik 0,47 - czyli duzo lepszy niz zakup kn w Polsce. Warto miec euro bo dzieki silnej zlotowce wymiana w cro wypada tezbardzodobrze np w novi vinodolski przelicznik 1e = 7,016kn - polskie orzełkitezbez problemu mozna wymienic tak czy siak gdzie mozesz plac plastikiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2008 08:13

Posługiwałem się visą mbanku w 4 krajach (Cro, H, Slo, Słow)i oprócz Słowenii bank a w zasadzie firma Visa International pobiera 2% prowizji za przewalutowanie z kun na euro
Ostatnio edytowano 02.08.2008 17:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
zebronek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebronek » 02.08.2008 15:55

też posługiwałem się kartą mbank visa electron i city srebrną. bez problemu wszędzie także na węgrzech. przelicznik bankowy 0 prowizji.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.08.2008 16:38

zebik napisał(a):Posługiwałem się visą mbanku w 4 krajach (Cro, H, Slo, Słow)i zero prowizji za cokolwiek (wypłata z bankomatów, płatność kartą)

SLO się zgadza. Ale w pozostałych krajach przy wypłatach z bankomatu i transakcjach bezgotówkowych mbank nalicza 2% jeśli waluta jest inna niż rozliczeniowa ( w tym przypadku Euro). Na wyciągu masz już kwotę w PLN z wliczoną prowizją, ale zapewniam Cię że ona jest.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2008 16:57

Opłacie 2% niestety podlega przewalutowanie kun (również forintów na Węgrzech) na euro bo dokonuje tego firma Visa International anie bank. Więc prostą metodą jest w CRO wypłacać w bankomacie euro i wymienić w kantorze na kuny i jest wtedy bez tej prowizji. Prowizję natomiast bank odliczy od waluty wypłaconej z bankomatu więc jeżeli ktoś wypłaci z bankomatu 100 kun to przewalutowaniu podlegać będzie kwota 102 kun na euro.
gigula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigula » 02.08.2008 20:57

zebik napisał(a):Więc prostą metodą jest w CRO wypłacać w bankomacie euro i wymienić w kantorze na kuny i jest wtedy bez tej prowizji.

Hmm, testowałeś to rozwiązanie? Szczerze mówiąc, nie chce mi się wierzyć, że w Cro można cokolwiek poza kunami z bankomatu wypłacić... No, ale mogę się mylić :)

[Ja wymyśliłam jeszcze rozwiązanie z wybraniem gotówki z bankomatu w Austrii, zeby uniknac kupowania Euro w kantorze.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2008 21:48

gigula napisał(a):
zebik napisał(a):Więc prostą metodą jest w CRO wypłacać w bankomacie euro i wymienić w kantorze na kuny i jest wtedy bez tej prowizji.

Hmm, testowałeś to rozwiązanie? Szczerze mówiąc, nie chce mi się wierzyć, że w Cro można cokolwiek poza kunami z bankomatu wypłacić... No, ale mogę się mylić :)

[Ja wymyśliłam jeszcze rozwiązanie z wybraniem gotówki z bankomatu w Austrii, zeby uniknac kupowania Euro w kantorze.]

Nie testowałem ale widziałem bankomat gdzie był wybór waluty (euro, kuna)
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 03.08.2008 08:37

zebik napisał(a):
gigula napisał(a):

Nie testowałem ale widziałem bankomat gdzie był wybór waluty (euro, kuna)

8O zaskoczyła mnie ta informacja - bankomaty wypłacają tylko w walucie kraju , w którym sie znajdujemy, wypłacą EUR w krajach, które sa już w strefie EUR, a CRO nawet nie jest w Unii 8O w Polsce chyba nie znajdziesz raczej na pweno bankomatu, który wypłaci w euro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone