Widzę, że jesteś dokładnie w tej samej sytuacji co ja dwa lata temu (student, para, podobny budżet, wakacje życia
) , dlatego muszę się podzielić swoimi doświadczeniami
My w podobnej kwocie (ostatecznie wyszło 3.200 zł) spędziliśmy w Chorwacji 14 dni z różnymi atrakcjami (w pozytywnym sensie) dlatego też na Waszym miejscu nastawiłbym się na trochę dłuższy pobyt. O ile oczywiście macie taką możliwość.
Gdzie jechać?
Ja, dwa lata temu, doczytałem tutaj, że na Istrii, z powodu bliskich Włoch, jest odrobinę drożej. Dalmacja według wielu jest również ładniejsza... dlatego ja pojechałem bardziej na południe. W bardzo fajnej miejscowości apartament 50 m od morza mieliśmy za 25 e. Spędziliśmy tam tydzień, później pojechaliśmy na południe (Lokva Rogoznica) pod namiot. Ku naszemu zaskoczeniu camping wcale nie jest taki tani jak nam się wydawało - 100 kn to było absolutne minimum. Ostatecznie po kilku dniach pojechaliśmy w okolice Pakostane i tam w Drage znaleźliśmy camping za 10 e (płacisz 10 e od namiotu, niezależnie od ilości osób). Cena bardzo atrakcyjna. Plaża co prawda dość przeciętna, ale bardzo blisko jest kilka fajnych plaż i miejscowości gdzie można podjechać samochodem - opcja bardzo korzystna.
Jedzenie.
Bardzo duże znaczenie dla kosztów wyjazdu ma organizacja przed wyjazdem. Jeśli zorganizujecie sobie jedzenie z Polski to odejdzie wam kilka obiadów na mieście i zaoszczędzicie kasę na kilka kolejnych dni pobytu
Różnice robią też sklepy, w których robicie zakupy. Niektóre produkty w lokalnych sklepach potrafią być nawet 2x droższe niż w marketach typu Konzum, nie wspominając o Lidlu.
Assistance.
Bardzo fajne ma mbank, tylko musisz mieć tam konto. Cena - 18 zł/m-c, bez względu na wiek auta. Ubezpieczenie kupujesz na osobę, bez względu jakim samochodem się porusza. Problem w tym, że trochę już późno. Okres ubezpieczenia rozpoczyna się pierwszego dnia miesiąca następnego po miesiącu w którym pobrana została kwota ubezpieczenia. Kwota ta pobierana jest w ciągu 1-2 dni roboczych od dnia złożenia wniosku, także jest duże ryzyko, że ubezpieczenie rozpocznie się 1 września
Generalnie jakbyś miał pytania to śmiało pisz, szczególnie w kwestiach finansowych, postaram się odpowiedzieć najlepiej jak umiem. Sam byłem przecież w dokładnie takiej samej sytuacji co Ty
PS. Podobnie jak Wy, do Cro wyruszam pod koniec sierpnia