Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wymarzone wakacje w Chorwacji- Wyjazd po raz pierwszy...

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 19.07.2012 12:48

majchrzok napisał(a): Tak więc, gdzie najlepiej wybrać się do Chorwacji? Nie ukrywam, że widoki jakie prezentujecie w Swoich fotorelacjach bardzo ale to bardzo mi się podobają, lecz z tego co widzę najpiękniej jest tam gdzie najdalej tzn południe Chorwacji...

Twoje obserwacje są według mnie słuszne. W kwestii widoków zapierających dech, gór schodzących do samego morza oraz klimatu typowo śródziemnego to im dalej na południe , tym lepiej. Polecam w 100%^ Riwierę Makarską. 24 sierpnia wyjeżdżam do Drasnic, po raz trzeci właśnie Riwiera M. Pólnoc Cro ma również wiele do zaoferowania, ale jeśli chodzi o Twoje preferencje, to jedź na południe. Koszt 3.000 zł bez noclegów tranzytowych to według mnie wystarczające minimum. Minimum - w sensie konieczności jedzenia obiadków we własnym zakresie, z własnym przywiezionym z kraju prowiantem.
Apropos gdzie jechać...jedź na południe, masz auto na lpg, za niewiele więcej zatankujesz, zapłacisz kilkadziesiąt zł więcej za winiety, a efekt spełnienia marzeń i kąpiel w ciepłym, błękitnym Jadranie z widokiem na masyw Biokovo - bezcenny :D
majchrzok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzok » 25.07.2012 22:40

koledzy a co z ubezpieczeniami? jak wypadają ceny i co z ubezpieczeniem wiekowego auta? da sie to zrobić?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.07.2012 08:08

majchrzok napisał(a):koledzy a co z ubezpieczeniami? jak wypadają ceny i co z ubezpieczeniem wiekowego auta? da sie to zrobić?

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=33106
Konradk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Konradk » 30.07.2012 23:35

Widzę, że jesteś dokładnie w tej samej sytuacji co ja dwa lata temu (student, para, podobny budżet, wakacje życia :) ) , dlatego muszę się podzielić swoimi doświadczeniami :)
My w podobnej kwocie (ostatecznie wyszło 3.200 zł) spędziliśmy w Chorwacji 14 dni z różnymi atrakcjami (w pozytywnym sensie) dlatego też na Waszym miejscu nastawiłbym się na trochę dłuższy pobyt. O ile oczywiście macie taką możliwość.

Gdzie jechać?
Ja, dwa lata temu, doczytałem tutaj, że na Istrii, z powodu bliskich Włoch, jest odrobinę drożej. Dalmacja według wielu jest również ładniejsza... dlatego ja pojechałem bardziej na południe. W bardzo fajnej miejscowości apartament 50 m od morza mieliśmy za 25 e. Spędziliśmy tam tydzień, później pojechaliśmy na południe (Lokva Rogoznica) pod namiot. Ku naszemu zaskoczeniu camping wcale nie jest taki tani jak nam się wydawało - 100 kn to było absolutne minimum. Ostatecznie po kilku dniach pojechaliśmy w okolice Pakostane i tam w Drage znaleźliśmy camping za 10 e (płacisz 10 e od namiotu, niezależnie od ilości osób). Cena bardzo atrakcyjna. Plaża co prawda dość przeciętna, ale bardzo blisko jest kilka fajnych plaż i miejscowości gdzie można podjechać samochodem - opcja bardzo korzystna.

Jedzenie.
Bardzo duże znaczenie dla kosztów wyjazdu ma organizacja przed wyjazdem. Jeśli zorganizujecie sobie jedzenie z Polski to odejdzie wam kilka obiadów na mieście i zaoszczędzicie kasę na kilka kolejnych dni pobytu :)
Różnice robią też sklepy, w których robicie zakupy. Niektóre produkty w lokalnych sklepach potrafią być nawet 2x droższe niż w marketach typu Konzum, nie wspominając o Lidlu.

Assistance.
Bardzo fajne ma mbank, tylko musisz mieć tam konto. Cena - 18 zł/m-c, bez względu na wiek auta. Ubezpieczenie kupujesz na osobę, bez względu jakim samochodem się porusza. Problem w tym, że trochę już późno. Okres ubezpieczenia rozpoczyna się pierwszego dnia miesiąca następnego po miesiącu w którym pobrana została kwota ubezpieczenia. Kwota ta pobierana jest w ciągu 1-2 dni roboczych od dnia złożenia wniosku, także jest duże ryzyko, że ubezpieczenie rozpocznie się 1 września :cry:

Generalnie jakbyś miał pytania to śmiało pisz, szczególnie w kwestiach finansowych, postaram się odpowiedzieć najlepiej jak umiem. Sam byłem przecież w dokładnie takiej samej sytuacji co Ty :)

PS. Podobnie jak Wy, do Cro wyruszam pod koniec sierpnia :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.07.2012 07:51

Studenci najlepiej wiedzą gdzie jest drogo, a gdzie tanio. Kto chce zaoszczędzić niech czyta ich posty. :D
glumek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) glumek » 05.08.2012 17:05

Majrzok podobnie jak wy też w tym okresie wybieramy się do Chorwacji i mamy podobne dylematy, więc może połączymy wyjazdy ? w podobnym terminie jedzie tez MarcoPolo78 ( pozdrawiam). Do Chorwacji też jedziemy pierwszy raz i chcielibyśmy aktywnie spędzić 12-14 dni.

podaję do siebie namiar adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Odezwijcie się może uda się coś złożyć razem :)

Pozdrawiam,
Wojtek.
majchrzok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzok » 06.08.2012 16:27

niestety wyjazd nasz uzależniony jest od dwóch czynników. wyjazd 24 września najwcześniej, gdyż 23 moja dziewczyna ma zaplanowany zabieg dentystyczny na który czeka się dość długo a i nie mamy możliwości go przełożenia. 2 wrzesień to dzień ostateczny, w którym musze być w polsce bo 4 mam poprawke na studiach...

oczywiście dzięki za wszelkie odpowiedzi, i niestety troszke mnie zmartwiliście informacją odnośnie asistance... czy podobne zasady obowiązują w przypadku ubezpieczenia na osobe?
co do jedzenia planujemy zabrać je z polski przynajmniej te na śniadania i kolacje. coraz bardziej zastanawiam się nad południem chorwacji, bo jak czytam jest tam i taniej i dużo ładniej.
odnośnie noclegu również zastanawiiam sie nad jakimś pokojem, bo właśnie czytając różne opinie dochodzę do wniosku, że spanie w namiotach nie wychodzi dużo taniej niż nad bałtykiem, a jednak w jakimkolwiek pokoju komfort życia jest dużo większy :)
majchrzok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzok » 22.08.2012 23:00

kochani, czy trasa w okolicach brna w czechach tzn 43 od północnej strony oraz 52 od południowej storny do miejscowości pohorelice wymaga winiety? google maps mówi że jest jeden fragment wymagający winiety, ale w internecie znalazłem info że winiety potrzeba na wszystkie ekspresówki w czechach... bardzo prosze o napisanie mi jak jest naprawde oraz czy drogi płatne są jakoś oznaczone?
majchrzok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzok » 01.09.2012 13:58

i już po wakacjach. napisze tak:- super wakacje :lol: :) napewno wróce do chorwacji bo jest to miejsce jakie kiedykolwiek widziałem! :D
dziękuje wszystkim za odpowiedzi w tym temacie, bardzo się przydały :wink: pozdrawiam wszystkich
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 01.09.2012 16:19

majchrzok napisał(a):i już po wakacjach. napisze tak:- super wakacje :lol: :) napewno wróce do chorwacji bo jest to miejsce jakie kiedykolwiek widziałem! :D
dziękuje wszystkim za odpowiedzi w tym temacie, bardzo się przydały :wink: pozdrawiam wszystkich

Pochwal się chociaż, gdzie byłeś... :P
majchrzok
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzok » 02.09.2012 12:58

początkowo plan był jechać do miejscowości senj ale jadąc stwierdziliśmy, że zjedziemy z głównej drogi do jakiejś małej miejscowości. była nią klenovica i tak też tam zostaliśmy. mieszkaliśmy w pensjonacie, do dyspozycji pokój 3 gwiazdkowy z łazienką. pokój chłodny. do dyspozycji równeiż mieliśmy kompletnie wyposażoną kuchnie. cena- 30 euro za dobe wydaje się dobrą ceną. ogległość od morza była całkiem całkiem bo ok 150m a do plaży z 400m. generalnie polecam tą miejscowość tym, co jadą na wakacje wypocząć :D
Rock35
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rock35 » 23.12.2012 08:32

Witam wszystkich forumowiczów. Od zawsze myślałem o wyjeździe do Chorwacji z rodziną lecz zawsze myśli me konczone były dwoma słowami: "może kiedyś". Aż tu nagle pod koniec czerwca b.r trafił mi się służbowy wyjazd do Zagrzebia - jedna noc w tę i z powrotem. Skoro już tak wyszło a wyjazd wypadał mi w środę to dobrałem sobie jeszcze dwa dni urlopu i postanowiłem po ogarnięciu spraw w Zagrzebiu, udać się na wybrzeże zrobić mały rekonesans. Chciałem zobaczyć jak to wygląda na żywca. Czy mogę śmiało następnym razem zabrać rodzinkę. W hotelu w Zagrzebiu fruwając po google earth ustaliłem, że celem "eksploracji" będzie Starigrad niedaleko Zadaru. Dość bliskie wybrzeże, narodowe parki Paklenica i Plitvickie jeziora, wszędzie blisko. A że czasu mialem tylko trzy dni więc ta opcja wydała mi się najlepsza. Pojechałem. oczywiście w ciemno znalazłem bez problemu wolne apartmani. No i uległem temu urokowi niebieskiego, ciepłego morza, malutkich knajpek i przyjaznego klimatu. Bardzo chcielbym przyjechać do Chorwacji ponownie, tym razem z całą rodzinką. Generalnie jestem zwolennikiem gór i pieszych wędrówek ale ze względu na wiek jednego z moich dzieci (4latka) najbliższe lata to będzie plażowanie. Po tej nie krótkiej opowieści pora zadać pytanie a wlaściwie dwa na kwestie które mnie nurtują i od których zależy ten wymarzony w końcu wyjazd.
1. Plaże.
Czy na całym wybrzeżu są skały i wylewki betonowe na nabrzeżach?
Mój mały synek prócz oczywiście kąpieli uwielbia godzinami grzebać w piachu, kopać dołki, stawiac babki itp. Czy jest szansa na znalezienie piaszczystych plaż? Niby błaha sprawa dla nas dorosłych ale dla mojego "inżynierka":-)) bardzo istotna. Ideałem byłoby połączenie bałtyckich plaż z chorwackim wybrzeżem. ale cóż.....
2. temperatura
podczas mojego kilkudniowego pobytu temperatura(na wybrzeżu) wynosiła37-38st. Nie ukrywam, że to dla mnie ekstremalne temperatury. Nie wiem czy to bezpieczne dla dziecka. Czy ja po prostu w wyniku zbiegu okoliczności trafilem na takie warunki (koniec czerwca)Wiadomości w tym czasie donosiły o ekstremalnych upałach we Włoszech, Może to ich wpływ?Czy miejsce, w którym przebywałem- całkowicie osłonięte półwyspem Pag- sprawiało że powietrze stalo w miejscu i brak było jakiejkolwiek cyrkulacji? Bo w zasadzie bylem nad zatoką a nie otwartym morzem.
Chcę zaznaczyć, że nie jestem" francuskim pieskiem". Wędrując po górach czasami stykałem się z ekstremalnymi warunkami. Tu chodzi mi o mojego 4latka i jego komfort.
Mam nadzieję, że ktoś zainteresuje się moimi wypocinami i udzieli mi cennych wskazówek. Korzystając z okazji składam wszystkim serdeczne życzenia świąteczne oraz życzę wszystkim wspaniałych wakacji w cro w nadchodzącym roku.
Pozdrawiam.
Rock35
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.12.2012 17:53

Rock35 napisał(a):Witam

Witaj

Rock35 napisał(a):1. Plaże.
Czy na całym wybrzeżu są skały i wylewki betonowe na nabrzeżach?

Nie. Zobacz chociażby tu:
czy-w-chorwacji-sa-piaszczyste-plaze-t244.html
piaszczyste-plaze-na-istrii-t26834.html
plaze-piaszczyste-t23983.html
gdzie-piaszczyste-plaze-t10247.html
piaszczyste-plaze-w-chorwacji-t3540.html
lub użyj opcji "szukaj".

Rock35 napisał(a):2. temperatura
podczas mojego kilkudniowego pobytu temperatura(na wybrzeżu) wynosiła37-38st. Nie ukrywam, że to dla mnie ekstremalne temperatury. Nie wiem czy to bezpieczne dla dziecka. Czy ja po prostu w wyniku zbiegu okoliczności trafilem na takie warunki (koniec czerwca)Wiadomości w tym czasie donosiły o ekstremalnych upałach we Włoszech, Może to ich wpływ?Czy miejsce, w którym przebywałem- całkowicie osłonięte półwyspem Pag- sprawiało że powietrze stalo w miejscu i brak było jakiejkolwiek cyrkulacji? Bo w zasadzie bylem nad zatoką a nie otwartym morzem.

Poczytaj:
pogoda-i-klimat-f7.html
klimat.php
dzieci-a-temperatura-t1545.html
temperatura-t15398.html
lub użyj opcji "szukaj".

Pozdrawiam

:papa:
Rock35
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rock35 » 23.01.2013 22:12

Dzięki. faktycznie mogłem się bardziej postarać przy przeczesywaniu forum:-) Wybrałem. Mimice. To będzie cel naszej pierwszej wyprawy na cro. Za radą większości chcę jechać w ciemno ale...........
1. bardzo mała miejscowość.
2.szczyt sezonu (lipiec/sierpień)
3. Srodek tygodnia
Nie będę miał problemu ze znalezieniem czekoś na miejscu w dniu przyjazdu?
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 29.01.2013 20:37

Kiedyś na forum pisali o PTU czy cos takiego, ale opinie są rózne na temat tej firmy :/ Ja osobiście w PZU wykupuje
fakt ze nie jest tanie, Ale kiedyś moje "niezawodne Mondeo" mnie zwiodło w Austrii :( Holowanie i noclegi zapłacili, nic nie musiałem wykładać z własnej kieszeni
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Wymarzone wakacje w Chorwacji- Wyjazd po raz pierwszy... - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies