Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjezdzam W Piatek - Ile Trzeba Jechac Do Sibenika, Sa Korki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slawek_I
Turysta
informacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawek_I » 26.07.2005 14:36

myslalem ze w tym watku znajde informacje a sa tu tylko przechwalki 210 180 130 nie robi to na mnie wrazenia a chcialbym znalezc info na temat czasu przejazdu z np Zagrzebia do Splitu
Sławek
globtroter
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtroter » 26.07.2005 22:46

DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA INFORMACJE I CZASAMI ZARLIWA DYSKUSJE. BOJE SIE TYLKO TYCH KORKOW NA AUTOSTRADZIE, PRZED JAKIMIS TUNELAMI.
Plumek
Cromaniak
Re: informacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 26.07.2005 23:17

Slawek_I napisał(a):myslalem ze w tym watku znajde informacje a sa tu tylko przechwalki 210 180 130 nie robi to na mnie wrazenia a chcialbym znalezc info na temat czasu przejazdu z np Zagrzebia do Splitu
Sławek

4,5 h

Plumek

P.S.

A niech jeżdżą te 180 :) Byleby nie trafili na tych, co jadą z rozsądną prędkością - znaczy, żeby się sami rozbijali, a nie na Bogu ducha winnych... Przynajmniej mój ojciec ma duuuużo pracy... Jest biegłym rzeczoznawcą - i najbardziej podpadają mu ci, co jeżdżą z promillami, albo prędkością niedostosowaną do panujących warunków (dodam, że takim warunkiem może być np. wzmożony ruch na drodze). Nie radzę trafić na niego w sądzie - dla sprawców wypadków z głupoty - jest bezlitosny...
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 27.07.2005 09:35

Plumek napisał(a):
Slawek_I napisał(a):myslalem ze w tym watku znajde informacje a sa tu tylko przechwalki 210 180 130 nie robi to na mnie wrazenia a chcialbym znalezc info na temat czasu przejazdu z np Zagrzebia do Splitu
Sławek

4,5 h

Plumek

P.S.

A niech jeżdżą te 180 :) Byleby nie trafili na tych, co jadą z rozsądną prędkością - znaczy, żeby się sami rozbijali, a nie na Bogu ducha winnych... Przynajmniej mój ojciec ma duuuużo pracy... Jest biegłym rzeczoznawcą - i najbardziej podpadają mu ci, co jeżdżą z promillami, albo prędkością niedostosowaną do panujących warunków (dodam, że takim warunkiem może być np. wzmożony ruch na drodze). Nie radzę trafić na niego w sądzie - dla sprawców wypadków z głupoty - jest bezlitosny...

Czegoś tu nie rozumiem.
Nie zauważyłem tu w tym temacie żadnych przechwałek, co do tego kto ile wyciąga ze swojej bryczki, a jedynie fakt, iż na AUTOSTRADACH można trochę podgonić czas i jechać szybciej.
Co to jest według Ciebie ta rozsądna prędkość :!: :?:
Nie mówię tu o drodze jednopasmowej, wąskiej, krętej, mokrej itp...
Wiadomo, że prędkość dostosowujesz do warunków na drodze (pogoda, natęrzenia ruchu itp...)
Dla mnie jak i WIELU kierowców "rozsądna prędkość" na pustej AUTOSTRADZIE to 150-180 km/h. jeżeli zależy mi na czasie.
Natomiast jeśli nie zależy na czasie to 130-150 km/h. i nie ma w tym nic zdrożnego.
Oczywiście jeżeli, ktoś jeździ w ciągu roku np. 15 000 km a autostarde widuje w TV, z okazji otwarcia nowego odcinka ...sic!... to nic dziwnego, że reaguje w ten sposób.
p.s.
Zapytaj proszę ojca ile ma spraw dot. wypadków z przekroczenia predkości na AUTOSTRADACH :?:
Założę się o np. rakije, że jest to promil wszystkich spraw :wink:
pozdr
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 27.07.2005 10:43

zawis napisał(a):
Plumek napisał(a):
Sławek

4,5 h

Plumek

P.S.

Czegoś tu nie rozumiem.
Nie zauważyłem tu w tym temacie żadnych przechwałek, co do tego kto ile wyciąga ze swojej bryczki, a jedynie fakt, iż na AUTOSTRADACH można trochę podgonić czas i jechać szybciej.
Wiadomo, że prędkość dostosowujesz do warunków na drodze (pogoda, natęrzenia ruchu itp...)
Dla mnie jak i WIELU kierowców "rozsądna prędkość" na pustej AUTOSTRADZIE to 150-180 km/h. jeżeli zależy mi na czasie.
Natomiast jeśli nie zależy na czasie to 130-150 km/h. i nie ma w tym nic zdrożnego.
Oczywiście jeżeli, ktoś jeździ w ciągu roku np. 15 000 km a autostarde widuje w TV, z okazji otwarcia nowego odcinka ...sic!... to nic dziwnego, że reaguje w ten sposób.
p.s.
Zapytaj proszę ojca ile ma spraw dot. wypadków z przekroczenia predkości na AUTOSTRADACH :?:
pozdr

A ja założę się z tobą ze niewiesz jaką prędkość moze rozwinąć
"świezo upieczony" kierowca na autostradzie w Kroacji :?: :idea:
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 27.07.2005 11:25

szunaj11 napisał(a):A ja założę się z tobą ze niewiesz jaką prędkość moze rozwinąć "świezo upieczony" kierowca na autostradzie w Kroacji :?: :idea:

Tzn :?:
Bo nie rozumiem kontekstu Twego pytania :? :?:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.07.2005 11:29

zawis napisał(a):Czegoś tu nie rozumiem.
p.s.
pozdr

Nie muszę pytać - codziennie dostaję świeżutką porcyjkę informacji :) Nawet nie wyobrażasz sobie, co ludzie potrafią wyczyniać z autem - i to nie jest ważne, że Ty jesteś dobrym kierowcą, masz dobre auto i jest to autostrada. Ludzie zapominają o podstawowej zasadzie: zasadzie ograniczonego zaufania. Czyli, np. że ktoś może sobie radzić z autem gorzej, albo ma składaka... Czyli, że ktoś nie zdąży w porę się zatrzymać, urwie mu się koło i takie tam różne. Ty przy 180 km/h masz raczej małe szanse na reakcję - to wszystko są ułamki sekund. No i przy 180 żadne poduszki powietrzne tudzież wzmocnienia Ci nie pomogą...
Więc się nie zakładaj, bo zakład byś przegrał. Większość wypadków zdarza się właśnie na prostym odcinku szerokiej drogi w pogodny dzień. Dasz wiarę? W 95% przypadków wypadków ich sprawca "nie dostosował prędkości do panujących warunków" i kropka. Wyobraź sobie więc, że na wakacje (i właśnie może zwłaszcza wtedy trzeba uważać, bo ludzie są zmęczeni i jadą z dziećmi) jeżdżą różni ludzie i mają oni takie samo prawo do korzystania z autostrad, jak Ty. Trochę tolerancji ;)
Czym dla mnie jest rozsądna prędkość? To bezpieczna prędkość gwarantująca, że zdążę odpowiednio zareagować. Nie pisz mi, że nie widzisz różnicy między jazdą 130 a 180!
A jeździsz może przez Niemcy? Bo ciekawi mnie, na którejż to innej europejskiej autostradzie rozwijasz te 180?
A z inej beczki: 15.000 to ja robiłam w 3 miesiące ;) Teraz już nie, bo porzuciałam tamto zajęcie. Mam 3 auto (w tym najlepszą wg mnie szkołę na 18 letnim maluchu), 10 prawo jazdy (i nigdy nie leżało w szufladzie) i jakieś 250.000 przejechane po drogach Europy. Zbyt wiele sytuacji na drodze już widziałam za swojej "kariery" kierowcy - a skutki oglądałam od urodzenia (tata zawsze do opinii robi zdjęcia, a mój brat je niegdyś wywoływał w domowej ciemni), ba: raz nawet skutek poczułam na osobie własnej, jak pan był uprzejmy zaparkować na moim uniaku berlingiem na zakopiance... Jechaliśmy na narty :) Zaparkował skutecznie - nie mogłam się ruszyć ja i jeszcze 3 inne auta...
Tak więc proszę - nie pouczaj mnie, jak to inni kierowcy wiedzą, jak jeździć i nie być zagrożeniem dla innych użytkowników dróg.
Życzę Ci więc bezpiecznej drogi!

Plumek
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 27.07.2005 13:08

Do Woka.
Ostatnio uzytkowalem autko ktoryym ty srednio jedziesz 180 (toyota 1.4) powiem ci szczerze dla mnie jazda z predkosca 130 km/h tym autkiem na autostradzie kato-krak byla mordega silnik halasuje az leb urywa, powyzej 140 to juz istna masakra.Z predkoscia 180km do chorwacji to bym musial chyba zazyc pudelki tabletek na bol glowy. Sam prywatnie uzytkuje berlingo hdi choc to disel jest o niebo lepiej wyciszony ale ja staram sie nie przekraczac 140 km nawet na autostradzie.
Ja prywatnie troszeczke boje sie kierowcow ktorzy z tak zawrotnymi predkosciami jada do naszej kochanej CRO.Aha zeby nie bylo nie jestem kapelusznikiem i srednio miesiecznie robie 5000km
POZDRAWIAM
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 27.07.2005 13:15

Dzięki za odpowiedź i podtrzymanie konwersacji :wink:
Lepiej jednak spytaj ojca, bo to o czym piszesz to "z całkiem innej beczki".
Wyobraźnię mam dośc dobrze rozwiniętą i potrafię oszacować co jest bezpieczne a co nie.
Co do "zasady ograniczonego zachowania" to stosuję ją od 14 lat, szczególnie jeżdząc po naszych "polskich dróżkach" :wink:
Wiadomo trzeba mieć oczy szeroko otwarte i przedewszystkim MYŚLEĆ na drodze, ale tego to chyba w naszym kraju trzeba się nauczyć.
Lecz nie należy przeginać w drugą stronę, bo okaże się, że bać się będziemy wychodzić z domu bo spadnie komuś doniczka z kwiatkiem z parapetu i wtedy nawet Twoja rozwaga, wyobraźnia i "zasady ograniczonego zachowania" nie pomogą... ups.
Zakładając to co mówisz...
Czyli, np. że ktoś może sobie radzić z autem gorzej, albo ma składaka... Czyli, że ktoś nie zdąży w porę się zatrzymać, urwie mu się koło i takie tam różne. Ty przy 180 km/h masz raczej małe szanse na reakcję - to wszystko są ułamki sekund. No i przy 180 żadne poduszki powietrzne tudzież wzmocnienia Ci nie pomogą...

... ,to w zasadzie nie powinniśmy wsiadać do samochodów, potencjalnych narzędzi zbrodni, nie mówiąc już o jeździe. :!:
A jeżeli już zdecydujemy się jechać to tylko z noga na hamulcu, bo " a nóż, widelec" coś się stanie. Toż to zakrawa na PARANOJĘ.
Żeby zaraz nie było, że gloryfikuję szaleńców w swoich "serbrzystych podpicowanych rumakach" palacych gumy gdzie się tylko da. Chodzi o zdrowy rozsądek i o tą TOLERANCJĘ, o której wspominasz. Tolerancję dla tych kierowców, którzy chcą jechać kapunie szybciej.
A tu wychodzi na to że jestem człowiekiem bez wyobraźni, szaleńcem, który jadąc na wakację z rodziną stawia ich przed "plutonem egzekucyjnym".
Nie pisz mi, że nie widzisz różnicy między jazdą 130 a 180!
A jeździsz może przez Niemcy? Bo ciekawi mnie, na którejż to innej europejskiej autostradzie rozwijasz te 180?

Ależ czy ja tak powiedziałem?? Różnica jest i to zasadnicza.
A "tą astronomiczną predkość" to osiągniesz na każdej innej autostradzie, nie tylko w niemczech, chociaż akurat tam nie grozi za to mandacik :wink:

Cieszę się, że tyle kilosów nabiłaś, bo to znaczy, że masz jakieś doświadczenie, szkoda tylko, że to dośwaidczenie robiłaś na 18 letnim "maluszku".
Maluch jest pojazdem miejskim i podróże dalsze niż z dzielnicy do dzielnicy, nie należą do zbyt przyjemych.
A i jeszcze jedno nikogo nie pouczałem,a już w wszególności Ciebie, przedstawiłem swoją opinię w tej dyskusji, nie odnosząc sie personalnie do żadnej osoby.
pozdrawiam
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.07.2005 13:24

artur napisał(a):(toyota 1.4) powiem ci szczerze dla mnie jazda z predkosca 130 km/h tym autkiem na autostradzie kato-krak byla mordega silnik halasuje az leb urywa, powyzej 140 to juz istna masakra.

:roll: Bzdury piszesz Waćpan, alboś zmniejszył masę rollki pozbywając się mat wytłumiających :roll:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.07.2005 13:27

globtroter napisał(a):DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA INFORMACJE I CZASAMI ZARLIWA DYSKUSJE. BOJE SIE TYLKO TYCH KORKOW NA AUTOSTRADZIE, PRZED JAKIMIS TUNELAMI.

Nie ma się czego bać. Należy jedynie uzbroić sie w duża porcje cierpliwości i wody mineralnej (jak ktos palący to i fajek) :P

Pozdrawiam
Rafał
artur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur » 27.07.2005 14:08

To tylko moja subiektywana opinia, dluga jazda tym samochodem z predkoscia ponad z 120-130 powodowala u mnie bol glowy.
P.S Autko bylo z wypozyczlani z przebiegiem 20 t.km
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 27.07.2005 14:19

[quote="zawis]
A "tą astronomiczną predkość" to osiągniesz na każdej innej autostradzie, nie tylko w niemczech, chociaż akurat tam nie grozi za to mandacik :wink:

Cieszę się, że tyle kilosów nabiłaś, bo to znaczy, że masz jakieś doświadczenie, szkoda tylko, że to dośwaidczenie robiłaś na 18 letnim "maluszku".
Maluch jest pojazdem miejskim i podróże dalsze niż z dzielnicy do dzielnicy, nie należą do zbyt przyjemych.
pozdrawiam[/quote]

Ignorant z Ciebie - ja doskonale wiem, że można się rozpędzić nawet w lesie :) Moja aluzja dotyczyła właśnie przestrzegania przepisów drogowych :) Przekroczenie prędkości o 50 km słono kosztuje :) Niemcy nie podlegąją tym przepisom, oczywiście jeśli chodzi o autostradę.

I błąd w czytaniu tekstu ze zrozumieniem: w żadnym miejscu nie napisałam jaką część kilometrów z mojego dorobku przejechałam maluchem :) No bo wg Ciebie ile? Teraz przesiadłam się na nowe autko i też nie powiem - wypróbowałam jego możliwości na autostradzie do Bratysławy :) 160 z 5 osobami na pokładzie :) Ale nie była to jazda przyjemna - ciągle trzeba zwalniać, bo np. ciężarówki się wyprzedzają, trzeba gwałtowniej reagować, większość zresztą jeździ wolniej niż 160 - bez sensu. Mnie 140 wystarcza.

I już zupełnie nie rozumiem ludzi, którzt jeżdżą 180 z dzieckiem w aucie :)
przecież po wypadku z auta zostaje miazga (nie mówiąc o pasażerach...). A wystarczy kamień, oślepienie przez słońce, czy wybuch opony... Nie bierzesz tego pod uwagę?

Pozdrawiam po krakowsku ;)

Plumek
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 27.07.2005 14:50

czytam to i nie wiem czy smiac sie czy płakac. Corolla średnia predkosc 180km/h. Coś Waści fantazji brakło - może 280. Zgadzam sie z Plumkiem w 100%.
P.S. auto typu kompakt (np.Corolla) jest obliczone na predkośc przelotowa 130km/h. Wyciągnie wiecej ale to nie zdrowo i dla kierowcy i auta (jeżeli predkosciomierz pokazuje w tym autku 210 to poszedłbym do serwisu bo jest mocno rasowany)
Pozdrawiam
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.07.2005 14:53

artur napisał(a):To tylko moja subiektywana opinia, dluga jazda tym samochodem z predkoscia ponad z 120-130 powodowala u mnie bol glowy.
P.S Autko bylo z wypozyczlani z przebiegiem 20 t.km

Eeee, Panie, nie ma co porównywać Rent A Carowego sieczkobrzęka z serwisowaną, wychuchaną E111 Wagon :wink: :wink:

Pozdrawiam
Rafał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wyjezdzam W Piatek - Ile Trzeba Jechac Do Sibenika, Sa Korki - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone