Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd ze starym (papierowym) prawem jazdy.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lebowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lebowski » 31.07.2006 09:16

Witajcie.
To mój pierwszy post na grupie (choć czytuję ją już od jakiegoś czasu) i od razu "z grubej rury".

Właśnie się dowiedziałem że przed wyjazdem raczej nie będzie gotowe moje nowe prawo jazdy. Wniosek złożyłem w polowie czerwca, ale jak to w życiu bywa... pech polega na tym, że przeprowadziłem się z miasta Gliwice do miasta Zabrze, co za tym idzie cała procedura przeciągneła się troszkę w czasie. UM z Gliwic potrzebował 42!!! dni na przesłanie moich dokumentów do Zabrza (sąsiednie miejscowości) i dopiero dziś UM w Zabrzu zabrał się za mój wniosek o wydanie nowego prawka. Miła pani poinformowała mnie ze najwczesniej za 10 dni moge spodziewac sie nowego dokumentu.

No i jestem w dupce (wybaczcie okreslenie) bo urop i wyjazd mam zaplanowany na najblizsza niedziele).

Pytanie jak zostanę potraktowany przez policje za granicami naszego kraju jesli przy kontroli pokaze stare, papierowe prawo jazdy?

Wiem ze brzmi to karkołomnie...

Pozdrawiam.
Miśki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miśki » 31.07.2006 10:07

Słyszałam, że w razie kontroli, policja ma prawo zabrać prawko i odholować auto. Nie wiem, czy warto ryzykować, moze lepiej przełożyć wyjazd???
Lebowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lebowski » 31.07.2006 10:29

Heh, nie za dobrze...

Z tym przełożeniem wyjazdu to i owszem możliwe, ale na kolejne wakacje, zgranie uropów małżonki i mojego to było niezłe kombinowanie w naszych firmach przez kilka tygodni. Wiec raczej po ptokach.

Liczyłem że może nasi sąsiedzi niekoniecznie muszą wiedzieć że to stare prawko jest już nieważne...
Miśki
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miśki » 31.07.2006 15:25

a do granicy jak się chcesz dostać? Przecież nasi mogą Cię zatrzymać. Zawsze można zaryzykować i jechać z dreszczykiem emocji:)))))
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 31.07.2006 16:17

Miśki napisał(a):a do granicy jak się chcesz dostać? Przecież nasi mogą Cię zatrzymać. Zawsze można zaryzykować i jechać z dreszczykiem emocji:)))))

jak sie bedzie pilnowac to nie beda go zatrzymywac
a dreszczyk to ja mam caly miesiac mozna sie przyzwyczaic
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 31.07.2006 16:17

Wyczytałem ostatnio w jakiejś gazecie, że według Komendy Głównej właściwą karą za jazdę ze starym prawem jazdy jest mandat w wysokości 50zł. Odholowanie pojazdu nie wchodzi w grę, fakt że masz nieaktualny dokument nie oznacza że utraciłeś prawo do kierowania pojazdem. Ja bym jechał...
erikson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) erikson » 31.07.2006 16:26

przepisowo i w dzien -prawdopodobnie dojedziesz do celu,aby cie nie kontrolowali,na granicy nic nie chca ,tylko paszport i zielona karte gdzie niegdzie. U chorwatow jedz przepisowo-50 to 50km/h
Lebowski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lebowski » 31.07.2006 18:35

Do naszej granicy to sie nie martwie, nawet jesli juz mnie zatrzymaja, 50 zl to nie jest jakis wielki problem, wiekszy bol glowy sprawia mi to co poza granicami - o ile konsekwencje w pierwszym przypadku sa mi znane, to o drugim nie mam zielonego pojecia.

Pytanie, co mi w razie zatrzymania moga zrobic?
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 01.08.2006 00:11

a zagranica to chyba nie obowiazuje rozporzadzenie ministra transportu
mrogacz
Autostopowicz
podróż ze starym prawkiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) mrogacz » 01.08.2006 18:59

Witajcie,
ja wlasnie wrócilam z Chorwacji, przejechalam prawie trzy tysiace km.
Dostalam mandat za przekroczenie predkosci na Wegrzech :lol:
Policjanci nie mieli zastrzeżeń do starego prawka. :D :D :D

Poza tym żadnych kontaktów z władzami w poszczególnych krajach. :D
A urlopik wspaniały. :D :D :D

Oczywiscie stresik tez był. Jeszcze przed nasza granicą o 4.00 zatrzymała nas straż graniczna. Na szczęscie nie chcieli dokumentów. Potem zdarzenie na Węgrzech...
Ale urlop tego był wart!!!

Pozdrawiam!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone