Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ).

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
McMagnus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) McMagnus » 15.04.2009 22:20

Witajacie
Przy następnym pobycie w Cro marzy mi się kilkudniowy wypad wzdłuż wybrzeża na plażowym katamaranie ( rosyjski Prostor 5.5 m długości 12 m żagla) z namiotem i nocowaniem na plażach. Czy ktoś próbował czegoś takiego i jak się ma do przepisów i bezpieczeństwa. Domyślam się że prijawa mnie nie ominie ,, ale co z resztą ? Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.05.2009 07:50

mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 07.05.2009 11:07

McMagnus napisał(a): (...)z namiotem i nocowaniem na plażach. (...)

ja myślę, że z tym może być problem, chyba że Chodzi Ci o kempingi lub totalnie dzikie zatoki, gdzie nie ma ludzi :)
Pozdrawiam.
lapi96
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lapi96 » 07.06.2009 11:52

ja w tym roku jade z pontonem hehe znowu do ducze tam jest pieknie :)
MAREQ
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAREQ » 14.06.2009 15:24

Tak dla upewnienia się:
Ponton - 3m
Silnik - 11KW
Potrzebuję tylko winietkę za 140kn (chyba, że zdrożało :( ), natomiast ubezpieczenie jest dobrowolne?
Gdzdie znajdę kapitanat (filię) na wyspie Murter?
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 19.06.2009 12:01

MAREQ napisał(a):Tak dla upewnienia się:
Ponton - 3m
Silnik - 11KW
Potrzebuję tylko winietkę za 140kn (chyba, że zdrożało :( ), natomiast ubezpieczenie jest dobrowolne?

To ja tez dla upewnienia:
Ponton 3 osobowy Honda Marine 2,5m + Silnik Honda 5 KM (3,7 kW). Nie muszę kupować winiety, nie muszę mieć OC - tak ? A rejestracja jest konieczna dla takiej małej popierdółki ? Koszt rejestracji w PZMiNW to 60zł czyli niewiele, ale czy to konieczność aby pływać w CRO ? Mam fakturę, więc mogę pokazać Policji że sprzęt jest legalny, ale jeżeli trzeba to wyrobie dowód rejestracyjny chociaż przepisy w RP nie przewidują rejestracji łodzi z silnikiem o mocy poniżej 5 kW.
mottom
Cromaniak
rejestracja małego pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 22.06.2009 09:15

Marshall - Nie MUSISZ rejestrować, ale .... :idea:
forum/viewtopic.php?p=395067&highlight=oznakow%2A#395067
martaj07
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martaj07 » 16.07.2009 12:25

witam mam pytanie jak to jest ze skuterem wodnym
mam skuter KAWASAKI 1100 z 2000 roku wystarczy
patent
rejestracja przyczepki
ubezpieczenie
wineta
czy jeszcze cos jest potrzebne do wyjazdu na chorwacje nie znam sie i dlatego pytam
wojt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojt » 18.07.2009 09:39

martaj07 napisał(a):witam mam pytanie jak to jest ze skuterem wodnym
mam skuter KAWASAKI 1100 z 2000 roku wystarczy
patent
rejestracja przyczepki
ubezpieczenie
wineta
czy jeszcze cos jest potrzebne do wyjazdu na chorwacje nie znam sie i dlatego pytam
Witam,przy zakupie winiety w kapitanacie Pan Chorwat sprawdzał mi numery rejestracyjne skutera bo przy wypełnianiu dokumentów (winieta ,oc,lista osób pływających ze mną w papierach wpisywał numer rej)tak że jak nie masz zarejestrowanego to nie wiem jak do tego się ustosunkuje,mi jeszcze udzielił pare wskazówek np.pływać minimum 300 m od brzegu ale to raczej oczywiste bo zaraz będzie mobilny telefon od plażowiczow i że nie mogą ze mną pływać dzieci poniżej 12 roku pozdr
marcina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcina » 29.07.2009 09:21

Witam. Planujemy pływać pontonem 4,2 m z silnikiem 30KM. Wiem, że potrzebuję ubezpieczenie OC (oprócz winiety) wg info z forum. Gdzie kupić takie OC w Chorwacji (dokładniej Korcula)? Czy jest możliwość w kapitanacie portu przy wykupie winiety, czy też u jakiegoś lokalnego agenta ubezpieczeniowego. Czy jest szansa, że uda mi się kupić OC w sobotę lub niedzielę? Czy też lepiej kupić OC w kraju? Będę wdzięczny za Wasze doświadczenia w tej sprawie. Pozdrawiam.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 31.07.2009 12:00

Witam
mam pytanie co dubezpieczenia łodzi.
dalej nie wiem czy jest obowiązkowe i tu szukałam odpowiedzi : w dóch kategoriach:
1 czy obowiazkowe w Polsce?
2 czy obowiązkowe w CRO
wiem ze dla niektórych znających temat to będzie krótka i łatwa odpowiedź a ja będe ogromnie wdzięczna :)
pozdrawiam i stopy wody :)
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 01.08.2009 22:53

Mam pytanie czysto teoretyczne do motorowodniaków. Co może się stać z pontonem - będę tu nawiązywał do mojego przypadku - 4 metry długości + silnik 15HP w przypadku silnego lub bardzo silnego wiatru na morzu? Mam tu na myśli np. zaskoczenie przez borę, gdzie powieje powiedzmy 6 - 8 stopni w skali Beauforta? Jaki są zagrożenia? Czy słyszeliście o takich sytuacjach, że kogoś na morzy na podobnym parametrowo zestawie zaskoczył silny wiatr i co się wówczas dzieje?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.08.2009 08:54

Wiatr może nie być az takim problemem. Bałaganu może narobić fala, zwłaszcza w powiązaniu z jednostkami przeplywającymi w pobliżu...
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 02.08.2009 09:09

FUX - rozszerz swoją wypowiedź! Co to znaczy bałaganu (bo domyślam, że nie chodzi Ci pewnie o porozrzucanie przedmiotów znajdujących się na moim pontonie)? Bałaganie - to Twój skrót myślowy, a ja prosiłbym o wyczerpującą odpowiedź i precyzyjne sformułowania.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.08.2009 09:29

FUX napisał(a):Wiatr może nie być az takim problemem. Bałaganu może narobić fala, zwłaszcza w powiązaniu z jednostkami przeplywającymi w pobliżu...

Jeżeli wiatr bura, w każdym przypadku, trzeba mieć ze sobą paszport, ponieważ w razie usterki silnika, łódź będzie pływać do Włoch.
W północnym Adriatyku, największa mierzona wysokość fały była 10,6 m??

:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ). - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies