Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ).

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 23.04.2024 12:01

Czy coś się zmieliło w przepisach ? Patrząc na odpowiedź to mogę przy pontonie 3,2 m i silnik 8KM (5.88kW) mogę pływać bez winiety. Ubezpieczenie to wiadomo przy tych parametrach pływadła nie jest obowiązkowe.
piszczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piszczyk » 24.04.2024 07:09

Pik71 no faktycznie coraz więcej "źródeł" i "zmian"
znalazłem coś takiego:

Na podstawie art. 41, ust. 1 i 2 chorwackiej Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych w ruchu (Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, NN nr 151/05, 36/09, 75/09, 76/13, 152/14; ) właściciel jednostki pływającej o napędzie mechanicznym o mocy silników ponad 15 kW podlegającej obowiązkowi wpisu do rejestru statków zobowiązany jest do zawarcia umowy o ubezpieczeniu od odpowiedzialności za szkody, jakie w trakcie użytkowania jachtu może wyrządzić osobom trzecim (odpowiedzialność cywilna wobec osób trzecich). Minimalną sumę ubezpieczenia określa art. 42, ust 2. ww. ustawy, a wynosi ona 3 500 000 HRK.

oraz o winietach:

Wysokość opłat jest uzależniona od mocy silnika i długości jednostki pływającej. Do ich wniesienia zobowiązani są użytkownicy jednostek pływających o długości 2,5 m lub większej oraz jednostek krótszych od 2,5 m, ale wyposażonych w silnik (silniki) o łącznej mocy 5 kW lub większej (art. 5, podpunkt 15 chorwackiego kodeksu morskiego (Pomorski Zakonik, NN nr 181/04,
76/07, 146/08 i 61/11, 56/13, 26/15;

za słabo znam chorwacki (prawie wcale ;) ) żeby odnaleźć i przeczytać ze zrozumieniem tekst oryginalny
piszczyk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piszczyk » 17.06.2024 09:33

ale! ważny jest przecinek w odpowiedzi mailowej z kapitanatu. i wtedy tłumaczymy że: winietę musisz mieć, a ubezpieczenie tylko gdy...
Piotrek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_k » 25.08.2024 11:44

Cześć,
W przyszłym roku kupuję skuter, więc mam parę pytań do bardziej doświadczonych.

1. Wodowanie w Chorwacji - rozumiem że jak jest slip gdzieś niedaleko plaży, to mogę śmiało zrzucać bez żadnych pozwoleń? Rozumiem że tylko winieta potrzebna, jeśli po pływaniu znów zabieram skuter na przyczepkę? Czy jednak najpierw do najbliższego kapitanatu o pozwolenie na slip?

2. Kupowanie miejsca w porcie to rozumiem że w kapitanacie? Czy jak to wygląda? Ewentualnie cumowanie do jakiejś bojki przy plaży - gdzie szukać właściciela?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 25.08.2024 15:14

Jezeli chodzi o slipowanie zapytaj wlasciciela bo wiele miejscowosci ma slip bezplatny na obrzezach albo w porcie ale to koszt okolo 20 euro w jedna strone W Omis np 10 eur za metr .Na plazy bym tego nie robil moga wlepic mandat tak slyszalem.
Wynajmij kwatere od razu z miejscem na lodz lub pytaj wlascicieli czy nie zalatwia takiej bojki np od sasiada albo zerknij w google czy nie ma w poblizu portu czy przystani.
W kapitanacie kupujesz winiete ale wczesniej musisz skuter ubezpieczyc w ichniejszych osiguranje lub polskie ubezpieczenie z wysoka suma gwarancyjna ale jaka to juz nie wiem zawsze ubezpieczalem w Chorwacji jest tanio.
Miejsce w porcie proponowalbym zaklepac wczesniej bo miejsca w popularnych miejscowosciach sa wszystkie zajete.
Pik71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pik71 » 25.08.2024 19:13

[quote="Piotrek_k"]Cześć,
W przyszłym roku kupuję skuter, więc mam parę pytań do bardziej doświadczonych.

1. Wodowanie w Chorwacji - rozumiem że jak jest slip gdzieś niedaleko plaży, to mogę śmiało zrzucać bez żadnych pozwoleń? Rozumiem że tylko winieta potrzebna, jeśli po pływaniu znów zabieram skuter na przyczepkę? Czy jednak najpierw do na.....

Pamiętaj że jeszcze potrzebujesz patent motorowodny sternika.
Piotrek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_k » 25.08.2024 19:16

W przyszłym tygodniu mam egzamin :)
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 25.08.2024 19:53

Nie postawisz na wodzie zarejestrowanej jednostki pływającej bez winiety.Aktualnie wróciłem z Chorwacji. Winietę kupowałem na Korczuli gdzie szczegółowo bosman wyjaśnił mi zasady pływania i bezpieczeństwo pontonem.Ubezpieczenia nie żądał.W marinach kontrolują winietę po nr rejestracyjnym .Robią to chorwaccy sygnaliści wynajmujący swoje łódki czy skutery :D.
Piotrek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_k » 26.08.2024 18:50

No właśnie nie ukrywam że zastanawiałem się nad pomysłem, żeby wziąć tabliczkę z reklamą, dmuchanego banana albo kanapę, kasę fiskalną i trochę tubylcom biznesu poderwać.. :) Oczywiście zdroworozsądkowo - wszakże wolny rynek?
Poprzednia strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ). - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone