napisał(a) Esc » 11.06.2023 08:31
Czy ktoś opłacał już winete w tym roku ? jakieś zmiany, nowinki, ceny?
Przez lata urlopów w Chorwacji obserwowałem rożne zmiany a to np. kiedyś parkowałem w mieście za darmo, potem szukałem drobnych kun do automatu, teraz płace aplikacją. Kiedyś dziecko prosiło o drobne kuny na lody, teraz praktycznie wszędzie można zapłacić kartą. Jedynym miejscem które zawsze mnie "stresowało" to był kapitanat. Wiadomo człowiek chce w pierwszej kolejności dopełnić formalności bo co prawda dopiero przyjechał ale jest piątek 14-sta a Kapitanat do 15-stej. Ok, wiem gdzie jechać bo adresy znam już na pamięć. Parkuje auto no jak się ta aplikacja nazywała, po chwili jakie miałem hasło do niej. Biegiem do Kapitanatu. Wszystko w porządku płaci Pan 123 kuny w gotowce. I tu przychodzi coroczne olśnienie, jak w gotówce jak ja mam polskie extra złotówki z królami itd oraz ewentualnie extra banksterskie euro bez królów. I ponowne bieganie do kantoru - po złym kursie - przychodzę płace. Ostatnio zdaje się nie znalazłem kantoru i chyba wypłaciłem z bankomatu nie pamiętam albo miałem dwu setkę albo pięć setkę w jednym banknocie i oczywiście żadnych drobnych. Wracam płacę i od razu widzę minę jak on to będzie wydawał tym bardziej ze przede mną ta sama akcja.
Oczywiście zawsze sobie obiecuję, że na koniec wyjazdu zostawię sobie trochę kun na tą akcję, ale moja żona nie słyszy tej obietnicy i wszelkie drobniaki wydaje na ostatnie lody.
No teraz liczę, że to będzie jedyna dobra wiadomość przejścia Chorwacji na euro, ale zastanawiam się dlaczego tak jest. Jaka idea przyświecała temu, żeby pobierać opłatę gotówką, zwłaszcza, że przecież lwią część tych opłat wnoszą turyści i to z zagranicy. Nie tylko dla nas był to problem ale praktycznie dla każdego który się tam pojawił czy był to Włoch, Austriak, Niemiec, Węgier czy Czech. Problem moim zdaniem mieli też sami urzędnicy kapitanatu bo właśnie sporo osób płaciło grubymi banknotami a ci w jakimś stopniu musieli z nich wydawać. I tym akcentem powrócę do pytania :
Czy ktoś opłacał już winete w tym roku ? jakieś zmiany, nowinki, ceny?