cabage napisał(a):Witajcie, prześledziłem wątek, ale odpowiedzi za bardzo nie znalazłem w następującej sprawie.
W związku z wymaganiami w temacie wykupienia winiety (na pływanie w Adriatyku) w kapitanacie potrzebne są
- dowód rejestracyjny łodzi ( to jest)
- patent (to jest)
- oraz poświadczone notarialnie upoważnienie od właściciela, jeśli łódka jest pożyczona......
Jak się sprawy mają w praktyce w nawiązaniu do punktu trzeciego ?
Kolega ma kupioną łódkę na firmę ojca ,ale chciałby skorzystać i zabrać ją do Chorwacji.
W żaden sposób nie jest jej właścicielem (firma jednoosobowa a właścicielem jest jego ojciec).
Co musi zrobić lub posiadać żeby w kapitanacie mógł wykupić bez problemowo winietę ?
Notariusz tłumacz ? Pisanie jakiejś umowy na wynajem- faktury w kilku językach przy tłumaczu przysięgłym ?
Ma zaplanowany wyjazd na koniec września ( szczerze nie wiem jak sytuacja będzie wyglądać z Korona wirusem) ale lepiej wiedzieć techniczne sprawy..
Przerabiał ktoś z Was podobną sytuację i mógłby podzielić się doświadczeniem w tej sprawie ?
Pozdrawiam Serdecznie
Marcin
cabage napisał(a):Dzięki za odpowiedź.
Co do tego języka chorwackiego to zastanawiam się właśnie , że jeżeli OC może być po angielsku to dlaczego nie może być poświadczenie notarialne po angielsku ? W końcu to język urzędowy w Chorwacji ? A bynajmniej wymagany w tego typu sprawach ...
komanch napisał(a):Kojarzycie może czy w Rogoznicy (albo okolicy) można kupić ubezp OC?
......
komanch napisał(a):smoki3 napisał(a):Tam gdzie Kapitanat portu tam i Osigurenie. A w Rogoznicy jest Kapitanat portu.
A to nie wiedziałem, że to idzie w parze
a nie masz czasem nr telefonu do nich?
komanch napisał(a):Wielkie dzięki!
Ravae napisał(a):Witam.
Jestem właśnie w Cro na wyspie Pag w okolicach Novaliji, wczoraj wykupywałem winietę i mogę szczerze polecić biuro kapitanatu w tym mieście . Biuro oficera portowego mieści się przy ul. kralja Tomislava 1, pracuje tam młody chłopak, świetnie mówi po angielsku.
Godziny otwarcia biura to wg stanu na wczoraj 9.00-13.00 od pon. do pt.
Za ponton 3,8m z silnikiem 15Km zapłaciłem 135 kn, nie wciskał żadnych mapek i opłat administracyjnych, to cena samej winiety ważnej do końca roku.
Ponton mam zarejestrowany jako amatorski połów rybek, mam w dowodzie wpisaną długość łodzi i moc silnika, ale jakby tego nie było to w sumie nie byłoby problemu bo wszystkie dane można potwierdzić z innych dokumentów, np. homologacji łodzi. U mnie np. z homologacji wpisał max. ilość osób na pokładzie, jaką przewiduje producent.
Może te informacje przydadzą się innym, ja mogę polecić ten konkretny kapitanat.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...