Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ).

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2019 18:44

wojstar napisał(a):
bigredone napisał(a):W Chorwacji na każdą jednostkę z silnikiem musi być patent, a maksymalna odległość od brzegu to 1 MM.
Jest obszerny wątek na forum dot. pływania.

Dwie mile od brzegu http://www.motorowodniacy.org/patenty.html

Przytaczasz polskie przepisy, a temat jest o chorwackich. A tam jest inaczej.
gusia-s
Koneser
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 10.02.2019 17:18

bigredone napisał(a):
wojstar napisał(a):
bigredone napisał(a):W Chorwacji na każdą jednostkę z silnikiem musi być patent, a maksymalna odległość od brzegu to 1 MM.
Jest obszerny wątek na forum dot. pływania.

Dwie mile od brzegu http://www.motorowodniacy.org/patenty.html

Przytaczasz polskie przepisy, a temat jest o chorwackich. A tam jest inaczej.
Uprawnienia (dla obywateli PL) wymienione w tabeli od poz. 14 do 17f.
Screenshot_2019-02-10-16-10-01-131_com.google.android.apps.docs.png
Screenshot_2019-02-10-16-11-31-418_com.google.android.apps.docs.png
Leszek_77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek_77 » 23.02.2019 20:01

Aha, ciekawe...
ju25do29
Globtroter
Re: czerwiec 2019 Istria Kvarner

Nieprzeczytany postnapisał(a) ju25do29 » 24.03.2019 22:16

Pytanie o ponton.
Jeśli długość pontonu nie przekracza 2,5m i nie posiada silnika to nie potrzebna jest żadna winietka, pozwolenie, patent ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2019 22:43

ju25do29 napisał(a):Pytanie o ponton.
Jeśli długość pontonu nie przekracza 2,5m i nie posiada silnika to nie potrzebna jest żadna winietka, pozwolenie, patent ?

wyjazd-z-wlasna-lodka-przepisy-oplaty-papierologia-t44155.html
ju25do29
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ju25do29 » 24.03.2019 22:50

aj czytałem to i nie pytam bez powodu. Mowa jest o jednostkach które mają powyżej 2,5 m i silnik. Wtedy potrzebna jest winieta.
A jeśli nie mam silnika a długość pontonu 2,4m wtedy można bez zobowiazań pływać ?
Myślę o czymś na początek. Oglądam pontony ukraińskie Kolibri. Rzecz w tym, aby móc wzdłuż brzegu przemieścić się np 200, może 500 m z plaży na inną plażę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2019 23:14

ju25do29 napisał(a):aj czytałem to i nie pytam bez powodu. Mowa jest o jednostkach które mają powyżej 2,5 m i silnik. Wtedy potrzebna jest winieta.
A jeśli nie mam silnika a długość pontonu 2,4m wtedy można bez zobowiazań pływać ?
Myślę o czymś na początek. Oglądam pontony ukraińskie Kolibri. Rzecz w tym, aby móc wzdłuż brzegu przemieścić się np 200, może 500 m z plaży na inną plażę.

Skoro widziałeś, to pytaj tam gdzie widziałeś.
Davidovy
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Davidovy » 09.05.2019 13:33

Witam wszystkich , wybieram się w tym roku na Chorwację z motorówką i szukam jakiejś fajnej mariny wokolicach Zadaru żebym miał dostęp mniej więcej podobny to wysp w okolicy . Jest może jakaś strona bądź mapka na której są zaznaczone mariny? Druga sprawa jakie ceny znacie z różnych marin ? Jednostka 6m długości okres druga połowa lipca . Myślałem o petrcane tylko na mapach googla nie widzę mariny tam , czy te miejsca być może należą do hoteli które są przy wodzie ? Jak myślicie ?
tobidi93
Autostopowicz
Re: Chorwacja z własną łodzią.

Nieprzeczytany postnapisał(a) tobidi93 » 21.06.2019 18:07

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu kieruje zapytanie ale jestem nowicjuszem tak ze wybaczcie.
Zamierzam zakupić nową łódkę kabinową. Po rozmowie z producentem okazało się ze ta łódź nie posiada certyfikatu CE. Czy to nie stworzy problemu przy rejestracji??? I czy nowa łódź zarejestrowana ale bez odpowiedniego certyfikatu nie będzie zdyskwalifikowana w Chorwacji podczas zakupu winiety?? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2019 20:14

To po co g... kupujesz.
tobidi93
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tobidi93 » 21.06.2019 21:05

[quote="FUX"]To po co g... kupujesz.[/quote]

Narazie nie kupuje. Zbieram opinie. Prosił bym o bardziej merytoryczny komentarz a nie chamskie wyrażanie się.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2019 21:13

tobidi93 napisał(a):Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu kieruje zapytanie ale jestem nowicjuszem tak ze wybaczcie.

Przeniosłem do bardziej aktualnego wątku.
Warto poczytać:
wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html
tobidi93
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tobidi93 » 21.06.2019 21:23

Janusz Bajcer napisał(a):
tobidi93 napisał(a):Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu kieruje zapytanie ale jestem nowicjuszem tak ze wybaczcie.

Przeniosłem do bardziej aktualnego wątku.
Warto poczytać:
wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html

Dzięki za pomoc. Forum już mocno obczytałem. Ale powiem szczerze ze dalej nie mam pewności jak jest z rejestracją nowych łodzi nie posiadających certyfikatu CE i ewentualne wykupienie winiety w Chorwacji.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2019 21:27

Ja nie mam plywadła, więc więcej nie pomogę.
sybilski
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sybilski » 02.12.2019 15:28

https://allegro.pl/oferta/katamaran-460 ... 8215041486

Pojawiły się na rynku takie katamaraniki. Mniejsze też są w ofercie. Silnika to-to mieć nie musi. Co wobec tego z winietą? Pływadełko jest ewidentnie przybrzeżno-plażowe (kat proj. D), ale fajne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Wyjazd z własną łódką, pontonem... (przeniesione z FAQ). - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies