Zgłębiałem temat dot. wyjazdu do Chorwacji z nie swoimi dziećmi. Przesłałem zapytania w tej sprawie, odnośnie wymaganych dokumentów, do dwóch jednostek: ambasady Chorwacji w Polsce i Ambasady Polski w Chorwacji. Jako kanwę mojego pytania stanowiła wypowiedź w tej sprawie, jaką znalazłem na naszej stroni https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=350862&highlight=#350862
Pierwsza odpowiedziała nasza ambasada w Chorwacji i jej treść była dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Po kilku dniach otrzymałem również odpowiedź z amabasady Chorwacji, gdzie jej treść była zgoła odmienna (w pewnej istotnej sprawie).
Do rzeczy:
moje pytanie dotyczyło kwestii posiadania oświadczenia rodziców/opiekuna prawnego o wyrażeniu zgody na podróż ich/jego dziecka z osobami "obcymi" na wakacje do Chorwacji. O ile kwestia samego posiadania oświadczenia nie jest kwestionowana o tyle jego forma już tak.
Poniżej zamieszczę obydwie odpowiedzi z zastrzeżeniem, że ta z naszej ambasady w Chorwacji jest właściwa.
Ambasada Chorwacji w Polsce
Osoby małoletnie wjeżdzające bądż wyjeżdzające z Republiki Chorwacji którym nie towarzyszą rodzice lub opiekun prawny zgodnie z art. 8. Ustawy o obcokrajowcach (NN 79/07) powinny posiadać poświadczone pełnomocnictwo rodziców lub opiekunów prawnych.
W tym celu przy przekroczeniu granicy Republiki Chorwacji osoby takie powinny okazać potwierdzoną notarialnie zgodę opiekuna prawnego zawierającą następujące pozycje:
- dane osobiste opiekuna prawnego,
- dane osobiste osoby małoletniej
- cel i okres pobytu w Republice Chorwacji,
- termin pobytu w Republice Chorwacji,
- okres ważności zgody,
- podpis opiekuna prawnego,
Zgoda powinna być przetłumaczona przez tłumacza przysięgłego na język chorwacki lub angielski.
Wyżej opisana zgoda nie jest wymagana, gdy osoba małoletnia posiada paszport i:
- podróżuje samolotem i dysponuje odpowiednim dokumentem wydanym przez przewożnika zgodnie ze standardami IATA, lub
- jest wymieniona na liście uczestników wycieczki szkolnej, sporządzonej przez szkołę organizującą wyjazd i przetłumaczonej na język chorwacki lub angielski, lub
- jest wymieniona na liście uczestników imprezy sportowej lub kulturalnej.
- w przypadkach organizowanego przez biuro podróży wyjazdu do Republiki Chorwacji grupy osób małoletnich nie jest wymagane w/w pełnomocnictwo.
Podczas kontroli przydatne mogą być i inne dokumenty (npr. akt urodzenia, decyja Sądu itp.) które nie muszą być przetłumaczone na język chorwacki a mogą przyczynić się do szybszej kontroli granicznej o ile obcokrajowiec je posiada.
Z poważaniem
Sekretariat
Ambasady Republiki Chorwacji
w Warszawie
Ambasada Polski w Chorwacji
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana zapytanie z dnia dzisiejszego, uprzejmie informujemy, że zacytowane przez Pana przepisy są w pewnej części nieaktualne.
Nadal wymagana jest pisemna zgoda rodziców (w takiej samej formie jak opisano poniżej). Zgodnie z nowymi przepisami natomiast nie musi być ona potwierdzana notarialnie.
Potwierdzenie notarialne może służyć uwiarygodnieniu dokumentu i może Pan jej dokonać, ale nie jest to już obecnie wymagane.
Mamy też gorącą prośbę o nieczerpanie informacji z forum internetowego. Są one często nieaktualne i nierzetelne, nieraz już wprowadzały naszych rodaków w błąd niepotrzebnie komplikując im wakacje.
Polecamy natomiast lekturę poradnika „Polak za granicą” opublikowanego na stronie MSZ http://poradnik.poland.gov.pl/ (po wejściu na stronę należy wybrać kraj docelowy).
Najważniejsze informacje dot. pobytu w Chorwacji znajdzie Pan także na naszej na bieżąco aktualizowanej stronie internetowej http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41
Z poważaniem,
Violetta Szmyt-Radošević
Referent / Referent
Referat ds. Konsularnych / Referada za konzularne poslove
Ambasada RP w Zagrzebiu / Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu
Krležin gvozd 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 1 48 99 414
Faks: +385 1 48 99 420
www.msz.gov.pl
www.poland.gov.pl
www.hrvatska.com.pl
A poniższa wiadomość przyszła do mnie po moim kolejnym zapytaniu, kiedy wskazałem, że ambasada Chorwacji ma odmienne zdanie w tej materii:
Kolejna odpowiedź ambasady Polski w Chorwacji
Szanowny Panie,
Nie chciałabym podważać kompetencji pracowników Ambasady Chorwacji w Polsce.
Powiem tylko, że ustawa u cudzoziemcach, na którą się ktoś (kto się nie podpisał) powołuje jest nieaktualna. W niej rzeczywiście istniał zapis o takim obowiązku.
Od 01.01.br. weszła jednak w życie nowa Ustawa o cudzoziemcach (NN, 130/2011)
Procedura odprawy małoletnich została obecnie wielce uproszczona, na granicy sprawdza się jedynie, czy małoletni spełnia ogólne warunki zezwalające na przekroczenie granicy (art. 26 Ustawy o cudzoziemcach), tj.
- posiada paszport lub inny dokument podróży uprawniający do przekroczenia granicy,
- uzasadni cel pobytu, posiada wystarczające środki do utrzymania się w trakcie pobytu w Chorwacji i na powrót do kraju,
- jego powrót do kraju pochodzenia lub pobytu, lub tranzyt jest bezpieczny,
- nie ma zakazu wjazdu i przebywania na terytorium Chorwacji, ani nie jest objęty żadnymi międzynarodowymi ograniczeniami wjazdu obejmującymi także w Chorwacji
- nie stanowi zagrożenia dla porządku publicznego, bezpieczeństwa państwa ani publicznego zdrowia w Chorwacji.
Strażnicy graniczni mają prawo dokładniej zbadać przypadek przekraczania granicy przez nieletnich, jeżeli pojawią się jakiekolwiek wątpliwości (np. jeżeli podróżuje w towarzystwie osoby, która nie jest jego prawnym opiekunem – może zażądać wyjaśnień).
Dlatego też zalecamy posiadanie takiego zezwolenia od rodziców. Poświadczenie notarialne (i tu się powtarzam) nie jest obowiązkowe.
Na dowód ww. przesyłam Panu i link do oficjalnej strony tutejszego Ministerstwa Spraw wewnętrznych, niestety informacja jest dostępna tylko po chorwacku http://www.mup.hr/main.aspx?id=7808
Z poważaniem,
Violetta Szmyt-Radošević
Referent / Referent
Referat ds. Konsularnych / Referada za konzularne poslove
Ambasada RP w Zagrzebiu / Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu
Krležin gvozd 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
Telefon: +385 1 48 99 414
Faks: +385 1 48 99 420
www.msz.gov.pl
www.poland.gov.pl
www.hrvatska.com.pl
Ajk więc widać, chyba nasze służby konsularne mają lepszą wiedzę w tym temacie od pracowników ambasady Chorwacji.
Mam też do Was pytanie - a może do Sz.P. "LEONa":
Czy ktoś z Was posiada treść takiej zgody napisanej w języku chorwacjim lub angielskim?
Byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam,
Radoo