Moje posty z 2009
"Napisałem maila do ambasady, ponieważ z wcześniejszych postów wynika, że nie potrzeba potwierdzenia od notariusza. Szczególnie, że córka znajomej ma takie samo nazwisko jak ja Chodź nie jest moja :)
Ale wolę się zabezpieczyć
Odpowiedz z Ambasady
Szanowny Panie,
w odpowiedzi na Pana maila uprzejmie informujemy, iz zgodnie z chorwackimi przepisamy osoba maloletnia przekraczajaca granice chorwacka musi posiadac pisemna zgode wydana przez rodzicow lub opiekuna prawnego.Pisemna zgoda musi zawierac wszystkie niezbedne fakty zgodnie z art. 25. Regulaminu o dokumentach podrozy, wizach i sposobach postepowania wobec obcokrajowcach.Winna byc napisana w jezyku chorwackim lub angielskim, przetlumaczona na jezyk chorwacki o ile jest w jezyku obcym i poswiadczona przez notariusza.
Przewidzano jednak sytuacje wyjatkowe podczas sezonow turystycznych.Jezeli pisemna zgoda zawiera wszystkie niezbedne dane z w/w Regulaminu, napisana jest w jezyku chorwackim lub angielskim i jest czytelna dla funkcjonariusza kontrolujacego granice Panstwa nie musi ona dodatkowo byc poswiadczona badz tlumaczona.
Podczas postepowania wobec maloletnich obcokrajowcow, bez wzgledu podrozuja oni w towarzystwie opiekuna prawnego czy nie, mozna korzystac i z innych dokumentow jezeli obcokrajowiec ich posiada jak na prz. akt urodzenia, dezycje sadow itp.ktore nie musza byc przetlumaczone na jezyk chorwacki badz angielski a ktore posluzyc moga do ulatwienia i przyspieszenia wymaganych kontrol podczas przekraczania granicy.
Dane ktore musi zawierac zgoda zgodnie z art. 25. w/w Regulaminu sa:
dane osobowe opiekuna prawnego, dane osobowe osoby maloletniej, cel podrozy i okres pobytu w Republice Chorwacji, okres waznosci zgody, podpis opiekuna
Z powazaniem,
Ivo Draganjac, Wydzial Konsularny Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie
Trochę nie po polsku ale sens jest zrozumiały"
Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu !!