Agusia1976 napisał(a):Dziekuje za info. Dziecko posiada swój własny dowód. Ostatnio słyszałam sprzeczne info. może i nie może przekroczyć granicy na dowód. Nie wiem z czego to wynika.
snurek napisał(a):Agusia1976 napisał(a):Dziekuje za info. Dziecko posiada swój własny dowód. Ostatnio słyszałam sprzeczne info. może i nie może przekroczyć granicy na dowód. Nie wiem z czego to wynika.
.. im więcej informacji tym większe zamieszanie.
Odsyłam nawet do artykułu w najnowszym auto świat. Granicę Chorwacji można przekroczyć na podstawie ważnego paszportu lub dowodu osobistego.
elamar napisał(a):żadne upoważnienia, informacja Zarządu Granicznego Strazy granicznej - w prawie polskim nie potrzeba żadnych upowaznień na podróż z dziećmi "nieswoimi" wystarczy że dziecko ma paszport lub dokument upoważniający do przekroczenia granicy, chyba że państwo do którego wjeżdżamy ma inne wymagania np. oświadczenie notarialnie potwierdzone rodziców, Chorwacja nie potrzebuje nic takiego - sprawdziłam, wzięłam bratanka. Najmniejszym problemów z przekroczeniem granicy i meldunkiem.
polibud napisał(a):Witam,
Czy trzeba posiadać jakieś inne dokumenty oprócz paszportu dzieci aby bez problemów dojechać do Chorwacji?
andywiki napisał(a):Witam mam takie pytanie do tych co już to przerabiali ,chcemy tego roku zabrać córkę brata z nami do Chorwacji co potrzebujemy jakie dokumenty ?
Bardzo proszę o informację.
Czytają forum znalazłem między innymi coś takiego :
Jeżeli dziecko chce wyjechać na zagraniczne wakacje pod opieką osoby trzeciej, która nie jest prawnym opiekunem, np. babci, potrzebny jest dodatkowy dokument. Oprócz paszportu lub tymczasowego dowodu osobistego, wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców, którą opiekun musi przedstawić podczas przekraczania granicy. Zaświadczenie można załatwić u każdego notariusza w obecności obojga rodziców.
andywiki napisał(a):Może masz rację klerjeser, ale nie można też myśleć takimi kategoriami, moja córka jest dwa lata młodsza od kuzynki dobrze się bawią i dogadują, zresztą tak samo z moim 6cio letnim synem też stąd ten pomysł.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi