Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z dzieckiem - jakie dokumenty potrzebne?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.06.2010 10:06

goly napisał(a):To wyrób dowód osobisty dziecku np. 5 letniemu .

Ale kiedy ma skończone 5 lat czy jeszcze nie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2010 10:18

goly napisał(a):To wyrób dowód osobisty dziecku np. 5 letniemu

Art 34 ust. 3 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych:
Na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów dowód osobisty może być wydany osobie, która nie ukończyła 13 roku życia.

Więcej informacji jak powyższy cytat nie jest wiarygodny -> najbliższy, właściwy ze względu na zamieszkanie urząd gminy/miasta.
komuna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) komuna » 25.06.2010 10:23

Widzę, że zawrzało..

Napiszcie, czy ktoś wjeżdżał do Chorwacji na dowód.

Czytałem na innych forach, że nawet ambasada Chorwacji potwierdza, że obywatele UE są wpuszczani po okazaniu jedynie dowodu.

Nie zdążę wyrobić dziecku paszportu, dowód niedługo do odbioru..
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 25.06.2010 10:40

komuna napisał(a):Widzę, że zawrzało..

Napiszcie, czy ktoś wjeżdżał do Chorwacji na dowód.

Czytałem na innych forach, że nawet ambasada Chorwacji potwierdza, że obywatele UE są wpuszczani po okazaniu jedynie dowodu.

Nie zdążę wyrobić dziecku paszportu, dowód niedługo do odbioru..

Na tym forum 158 razy napisano, że na dowód osobisty można wjechać do Chorwacji. Były podawane linki do strony polskiego MSZ z taką informacją. 158024 Polaków rocznie wjeżdża do Chorwacji na dowód osobisty.
Czy potrzebujesz jeszcze jakiegoś potwierdzenia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2010 10:51

komuna napisał(a):Czytałem na innych forach, że nawet ambasada Chorwacji potwierdza, że obywatele UE są wpuszczani po okazaniu jedynie dowodu...

Na tym forum jest ostatnio taki "trynd", że jak adm lub mod odsyła do działu FAQ to zaczynają się biadolenie jacy to oni są źli że tam odsyłąją ;-)
Kiedys mi się chciało zgromadzić w 1-2 postach najistoniejsze informacje o które w kółko macieju ktoś pyta: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23491 masz tam linki do ministerstw poszczególnych krajów bałkańskich i podstawy prawne upoważniające obywateli UE do wjazdu na podstawie paszportu lub dowodu osobistego.
komuna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) komuna » 25.06.2010 11:19

No i wielkie dzięki nerwowi ludzie!
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 25.06.2010 12:04

Dzisiaj odebrałem dowody osobiste dla 5-cio i 2,5 latka. Żadnych problemów przy składaniu wniosków nie było. Czekałem na odbiór 2 tygodnie. Opłata - 0,0zł.
pakotomasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pakotomasz » 27.03.2012 02:41

W zeszłym roku wyrabialiśmy 4-letniemu dziecku paszport przy wyjeździe do Turcji. Paszport ten jest ważny do wrzesnia 2012, a urlop w Chorwacji palujemy na początku sierpnia tego roku. W związku z tym mam pytanie: czy musze wyrabiać dziecku nowy paszport czy jeszcze "objedzie" na tym? Pytam, gdyż np przy wjeździe do Turcji paszport musi byc jeszcze ważny przez 6 miesięcy od daty wjazdu. Jak jest z Chorwacją? Z tego co gdzieś wyczytałem to musi byc jeszcze ważny przez 3 miesiące, ale chciałbym się jeszcze upewnić.
Katrina
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katrina » 27.03.2012 06:19

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.03.2012 06:24

Teoretycznie okres pobytu turystycznego to 90 dni i tyle w momencie wjazdu paszport powinien być jeszcze ważny.

Dobrym rozwiązaniem dla dziecka jest wyrobienie Dowodu Osobistego.

Pozdrav
crystalCoke
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crystalCoke » 27.07.2012 12:44

Do Chorwacji można wjechać na dowód osobisty i nie trzeba mieć wizy
cytuję:
"Obywatele polscy mogą wjeżdżać i przebywać w Chorwacji bez wiz do 90 dni w okresie półrocznym. "
"Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci) "
"Przy wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności ww. dokumentów, jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu."

wg informacji podanych przez ambasadę polską w Chorwacji:
http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41

dowód dla dziecka poniżej 5 roku życia bardziej się opłaca bo od 1 stycznia 2010 jest bezpłatny, zdjęcia 2 szt. nie muszą być biometryczne (tj. nie trzeba przepłacać) a ważność dowodu wynosi 5 lat.

Paszport dla dziecka do 5 lat ważny jest rok, a kosztuje 30 zł.
Więc skoro wystarczy dowód... :roll:

aha i jeszcze jedno: na terenie Chorwacji nie są honorowane karty EKUZ ani formularze serii E-100 dlatego "wskazane jest posiadanie ubezpieczenia w razie choroby lub nieszczęśliwego wypadku (NW) oraz ubezpieczenia komunikacyjnego autocasco (AC). Przy ubezpieczeniach podróżnych zaleca się rozszerzenie polisy o klauzulę dotyczącą pokrycia kosztów ewentualnego transportu medycznego do kraju."

pozdrawiam
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 27.07.2012 13:03

crystalCoke napisał(a):aha i jeszcze jedno: na terenie Chorwacji nie są honorowane karty EKUZ ani formularze serii E-100 dlatego "wskazane jest posiadanie ubezpieczenia w razie choroby lub nieszczęśliwego wypadku (NW) oraz ubezpieczenia komunikacyjnego autocasco (AC). Przy ubezpieczeniach podróżnych zaleca się rozszerzenie polisy o klauzulę dotyczącą pokrycia kosztów ewentualnego transportu medycznego do kraju."

pozdrawiam

W Chorwacji nawet prościej niz w Polsce czy EU, wystarczy paszport i leczą za darmo. Dodatkowe ubezpieczenie przydaje sie tylko do pokrycia kosztów transportu do kraju.
alula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alula » 27.07.2012 13:10

od 11 sierpnia znowu wracają paszporty dla dzieci poniżej 5 roku wydawane na 5 lat, więc wtedy paszport jak najbardziej opłaca się wyrobić
my w tym roku jedziemy 15 sierpnia, więc nie zdążymy wyrobić tego paszportu, dlatego córka będzie wjeżdżać na dowód - mam nadzieję, że bez problemów ;)
crystalCoke
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) crystalCoke » 11.08.2012 10:23

11 sierpnia wchodzą kolejne zmiany dotyczące dokumentu - paszporty dla dzieci do piątego roku życia wystawiane będą na pięć lat, a nie jak dotychczas na rok. Opłata za dokument pozostaje bez zmian. Nadal będzie wynosić 30 złotych.
Wszystkie dzieci do 5 roku życia otrzymywać będą teraz paszporty biometryczne.

26 czerwca weszła w życie inna zmiana dotycząca paszportów. Dzieci, które dotychczas przekraczały granicę na podstawie wpisu w paszporcie rodzica, muszą mieć teraz własny dokument podróży. Wpisy te dokonywane były do 28 sierpnia 2006 r. więc teoretycznie dzieci sześcioletnie i starsze mogły do teraz wyjeżdżać na podstawie takich wspólnych dokumentów.
pilach
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilach » 11.08.2012 10:47

06,08,12 przekraczałem granicę Slo-Cro ja na dowód osobisty.Małżonka na paszport młodszy syn 12 lat na paszport.A starszy 14l na dowód osobisty.Nie ma już dowodów osobistych dla dzieci.Przed wyjazdem na Cro wyrabiałem synowi dowód osobisty.Dzieci dostają taki sam dowód jak dorośli.Czym młodsze dziecko tym krótszy termin ważności.Syn dostał na 10 lat a ma 14l.Na granicy Slo-Cro wopista brał dokumenty do ręki i sprawdzał po kolei dokumenty czy zgadzają się ze stanem podróżnych.Jadąc z dzieckiem warto kupic ubezpieczenie w Warcie Lub PZU na czas pobytu.Nie duży koszt ubezpieczenia a leżymy spokojnie na plaży.Pozdrowionka z Makarskiej.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Wyjazd z dzieckiem - jakie dokumenty potrzebne? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone