Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z dzieckiem - Istria?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jachu1977
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachu1977 » 27.02.2013 18:21

Witam!
Planuję wyjazd z 5-latkiem w lipcu. Ze względu na odległość i (podobno) piaszczyste plaże wybrałem Istrię. Czy ktoś może mi powiedzieć czy rzeczywiście takie plaże tam są (bo na forum znalazłem różne opinie). A może polecicie mi inny region, gdzie zarówno rodzic i maluch będzie miał radochę? Fajnie byłoby trafić w okolicę gdzie woda nie jest głęboka przy samym brzegu a i atrakcje dla dzieci mile widziane. Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam forumowiczów...
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.02.2013 18:29

Polecam, Fažana i plaża http://www.bivillage.com/hr/index.aspx
liwia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwia » 09.03.2013 19:55

ja polecam bardziej na południe:) moze chociaż Rab plaża dla dzieci, ale czy koniecznie chcecie ten piasek? ja właśnie uwielbiam z dziećmi te kamyki
MARZENAJA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARZENAJA » 13.03.2013 15:30

Cześć.
W tym roku i ja mam podobny problem - wyjeżdżam z dziećmi 5 i 1,5. Chciałam jechać w nowe miejsce gdzieś w okolice Breli i mam wątpliwości czy to dobry wybór.

Jeżeli chodzi o wyjazd z dzieckiem - polecam Krk na wyspie Krk (byłam dwa razy) oraz Primosten.

Jeśli chodzi o Krk: w miarę blisko i dobry dojazd (co jest ważne gdy podróżuje się z marudzącym dzieckiem). Wyspa Krk jest połączona z lądem mostem - odpada przeprawa promem. Miejscowość Krk leży po drugiej stronie wyspy, więc dopływ czystej wody i super widoki zapewnione. Miejscowość nie za duża ale z bardzo ładną starówką i deptakiem pełnym knajpek i cumujących jachtów. Plaże zarówno betonowe - po lewej stronie od starówki jak i żwirkowe, na prawo. Wszystko częściowo zacienione drzewami piniowymi.
W samym centrum wybetonowana zatoczka z łagodnymi spadkami - nie jest może zbyt urokliwa - ale np. dla zupełnego maluszka jest to super bezpieczne miejsce. Bobas może sobie siedzieć w wodzie na równym, ciepłym betonie i wiadomo że nic mu nie grozi.
W Krk znajdzie się też jakiś plac zabaw i inne atrakcje typu zjeżdżalnie w wodzie.

Primosten też jest świetny - bardzo popularna miejscowość (to jedyna wada Primostenu zwłaszcza w szczycie sezonu) z jeszcze starszą starówką i ładnymi żwirowymi plażami. Do Primostenu można też bardzo łatwo dojechać dzięki autostradzie. Jest też świetną bazą wypadową do okolicznych atrakcji - Trogir, Zadar, Szybenik, park Krka.

Dla kilkulatka Primosten będzie wymarzony - mój synek szalał na trampolinach i wypożyczanych rowerach wodnych ze zjeżdżalnią do wody. Polecam poszukać kwatery na ul. Porat
madzia828
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia828 » 13.03.2013 19:33

jeśli chodzi o wyjazd z dzieckiem do Breli to byliśmy 2 razy jak nasza córcia miała 2 latka i 3 latka, mieszkaliśmy w dzielnicy Jakirusa, nam się podobało, jedyny minus to schody na plaze, w dół szło sie w miarę ok, gorzej droga powrotna ale dawaliśmy rade :D kondycja nam sie poprawiła. poczytaj sobie najlepiej relacje z Breli jest ich parę na forum. w tym roku chyba pojedziemy gdzies blizej ze wzgledu na znajomych którzy mają mniejsze dziecko.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.03.2013 22:48

A ja proponuję Rovinj - jego południową stronę, plaża częściowo płytka, dla dziecka jak najbardziej, a kamyki są SUPER - i dla dzieci i dla rodziców :D

Obrazek

zatoczki - maluch nie ucieknie, byliśmy z 3-latką

Obrazek

A wieczorem spacery do centrum i blisko pozwiedzać:
Pula-amfiteatr - dla dziecka super, opowiedz o walkach gladiatorów,
Baderine - jaskinia i muzeum traktorów
rajskie wyspy - wycieczka stateczkiem
Porec - romantyczny spacer, bazylika (a to pewnie maluch średnio zainteresuje), ale na wieżę można wejść i w samym centrum przy masie restauracji, lodów jest plac zabaw

Polecam
jachu1977
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jachu1977 » 20.03.2013 16:13

Rzeczywiście Rovinj wygląda zachęcająco - na tę chwilę obejmuje prowadzenie w rankingu. Dzięki za piękne zdjęcia!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.03.2013 18:43

Kuknij tu, trafione w ciemno, ale wg mnie idealne rozwiązanie, może nawet lepiej coś bliżej plaży znaleźć, ale o ten region chodzi
wyjazd-z-dzieckiem-istria-t40410.html#p1139362

no i czytaj biblię Istrii - przy najmniej dla mnie :)
istria-t27247.html
i
istria-2008-powrot-do-zrodel-t20975.html?hilit=istria
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 20.03.2013 22:33

arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 10.04.2013 11:10

A ja polecam Funtanę i plażę przy hotelu (oczywiście wejście bezpłatne). Zalety plaży: wydzielony kawałek plaży dla młodszych dzieci z płytką wodą (maksymalnie do ok 120 cm), bezpłatne czyste toalety zaraz przy plaży, przebieralnie, prysznice. Można wypożyczyć rowery wodne, kajaki, zagrać w mini golfa itp. Gdy byliśmy tam w 2010 r. mój synek miał dokładnie 5 lat i 3 miesiące. Piasku tu nie znajdziesz, ale jakby na to nie patrzeć kamień to lepszy budulec na zamki niż piasek ;)
Zalety miejscowości: Funtana to wiocha, ale czy nie o to chodzi aby wypocząć podczas wakacji? Blisko do Poreca, Vrsaru, Rovinj i generalnie dobra baza wypadowa do zwiedzania całej Istrii.

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies