Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd z alergikiem :) i nie tylko

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MyCyganie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MyCyganie » 24.07.2012 10:19

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie.

Na wstępie podziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do stworzenia tego, hmmm - kompendium wiedzy.
Mam na imię Gośka i wraz z moim mężem i naszą 3 diablątek, w tym roku po raz pierwszy jedziemy do CRO.

Od ok. 2 miesięcy (czyli od momentu kiedy postawiliśmy na CRO) śledzę Wasze forum i dzięki niemu, wiem już dość sporo, ale też chyba przybyło mi od tej wiedzy kilka siwych włosów (aż boję się spojrzeć w lustro ;) ) :)

Jak już wyżej wspominałam, jedziemy po raz pierwszy, w ciemno mając kilka wydrukowanych stron z tego forum, navi, mapy, aparat, walizkę ciuchów i jeszcze większą walizę chęci poznania tego kraju.

To, czego się nie doszukałam na tym forum, to info na temat leków (ilości) przewożonych przez granicę. Jedno z naszych dzieciątek jest alergikiem, musimy zabrać średniej wielkości kosmetyczkę leków (głównie wydawanych na receptę + inhalator do wziewów). Nie wydaje mi się, żeby to był problem, ale wolę się upewnić. Jeśli ktoś z Was ma takie doświadczenia, bardzo proszę o info.
Obawiam się też ilości przewożonych produktów spożywczych. Wyczytałam gdzieś tu, że chorwaccy pogranicznicy niechętnie patrzą na dużą ilość. Chciałabym wziąć taką standardowa lodówkę samochodową, głównie przez wzgląd na naszego alergika, bo nie wiem jak on się tam za klimatyzuje, a że jest dość chudy to go nie będę trzymała na wodzie przez te 2 tygodnie ;)

Jeszcze jedno pytanko. Z różnymi opiniami się tu spotkałam na temat rezerwacji. Nie chcemy już teraz wiązać się z jednym miejscem. Część osób pisze, że dobrze jest dotrzeć rano, bo łatwiej znaleźć kwatery, część pisze, że w sierpniu lepiej zarezerwować, bo to szczyt sezonu.
My ruszamy z Pruszkowa 12/08 i chcemy wyjechać ok. 10-11 rano tak by tam dotrzeć na rano 13/08. Co radzicie? Czy naprawdę może być problem ze znalezieniem tam kwater w tym okresie?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.07.2012 10:54

Cześć.

Może coś z tego tematu:
forum/viewtopic.php?t=22986

Pozdrav
MyCyganie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MyCyganie » 24.07.2012 11:23

Dziękuję bardzo, już wiem, że z jedzeniem sobie poradzę:)
naserva
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) naserva » 24.07.2012 22:25

co do leków,od lat sredniej wielkosci kosmetyczke z lekami (specjalistycznymi i ogolnymi) wozimy ze soba do cro i nigdy nie bylo zadnych problemow. tak co ciekawe dodam, ze w tym roku jakims dziwnym trafem kosmetyczka zostala lacznie ze wszystkimi lekami w domu, a jedna z osob codziennie od lat bierze leki na nadcisnienie i serce - po ataku paniki kiedy odkrylismy po przeszukaniu wszystkich toreb, ze lekow nie ma nastepnego dnia poszlismy do apteki i okazalo sie, ze specjalistyczne leki, ktore wydawane powinny byc wylacznie na recepty (rowniez w cro takie informacje znalezlismy na stronie leku i w spisie lekow na recepty w cro) zostaly nam bez problemu sprzedane po podaniu stosowanej dawki, na dodatek w porownaniu do polski gdzie lek sprzedawany jest z refundacja o ponad polowe taniej (w pl za opakowanie najwazniejszego leku placimy ok 130pln tam zaplacilismy ok 90 kun) totalny szok szczegolnie uwzgledniajac ceny chociazby aspiryny...
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 24.07.2012 22:44

MyCyganie napisał(a):To, czego się nie doszukałam na tym forum, to info na temat leków (ilości) przewożonych przez granicę. Jedno z naszych dzieciątek jest alergikiem, musimy zabrać średniej wielkości kosmetyczkę leków (głównie wydawanych na receptę + inhalator do wziewów). Nie wydaje mi się, żeby to był problem, ale wolę się upewnić. Jeśli ktoś z Was ma takie doświadczenia, bardzo proszę o info.

Bez obaw. My również co roku wozimy ze sobą "apteczkę". Od witamin po specjalistyczne leki. Rzadko ich się używa, ale zawsze są pod ręką. Nie ma powodu do obaw na granicy. Nie wiem co mogłoby spowodować, żeby ktoś na granicy zaglądał do kosmetyczki. A jeśli nawet to jeżeli są to ilości, które nie wskazują na cele handlowe to dla każdego wymagane dawki bezpiecznie przewozisz.

Powiem jeszcze, że mój syn jest również alergikiem i ma problemy z zatokami. W CRO po pierwszej kąpieli wszystkie problemy znikają. Do tego permanentna inhalacja morskim powietrzem silnie nasyconym lawendą i słoną morską wodą na niego działały zawsze jak najlepsze lekarstwa przeciwuczuleniowe.

MyCyganie napisał(a):Obawiam się też ilości przewożonych produktów spożywczych. Wyczytałam gdzieś tu, że chorwaccy pogranicznicy niechętnie patrzą na dużą ilość. Chciałabym wziąć taką standardowa lodówkę samochodową, głównie przez wzgląd na naszego alergika, bo nie wiem jak on się tam za klimatyzuje, a że jest dość chudy to go nie będę trzymała na wodzie przez te 2 tygodnie ;)

To wozi ze sobą każdy - bez obaw. Poza tym chyba nie jesteś w stanie do 20-litrowej lodówki napakować tyle aby przekroczyć limity.

Bez stresu. Dzieciakowi dobrze to zrobi - oby jak najwięcej w wodzie! :wink:

Pozdrowienia z Mimic
MyCyganie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MyCyganie » 25.07.2012 12:24

Dzięki Kochani za wszelkie info.

Wczoraj, też już mi gdzieś wpadły w oko informacje na temat alergików - szczególnie tych co mają problem z górnym,i drogami oddechowymi - że to zbawienny klimat dla nich. I oby tak było.

A co do jedzenia ... tak panikuję. jak poczytałam ile kto czego orientacyjnie zabiera, to musiałabym chyba jechać jakąś ciężarówką żeby celnicy się przyczepili.

Jeszcze raz dzięki za info
agus87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) agus87 » 25.07.2012 13:49

a nie wiecie jak to wygląda u dzieci z AZS?
moja córeczka ma
ma 1,5 roku i az na jakiś czas ją "wysypie" z niewiadomych przyczyn

ponoć "tamta" morska woda dobrze na nich działa :)
MyCyganie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MyCyganie » 25.07.2012 15:54

agus87 wczoraj jak siedziałam przez północy na forum to znalazłam coś takiego: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=34191&highlight=azs

może się przyda :)
anulka1105
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) anulka1105 » 25.07.2012 16:43

Witaj Gosiu.Tak
my też chcemy wyjechać 12.08 .Myśleliśmy ,żeby ruszyć ok.północy,ale jesteśmy otwarci na propozycję :lol: Widzę,że spotkałam bratnią duszę :lol: Nie dość ,że mieszkamy blisko siebie to jeszcze łączy nas ten sam problem :cry: My też jedziemy z małą alergiczką,która ma astmę oskrzelową i na każdą wyprawę zabiera ze sobą nebulizator,inhalator i inne tego typu gadżety :) Do tego wszystkiego tak jak u Ciebie wielka kosmetyczka z różnego rodzaju lekami :cry: Ale głowa do góry,nie my pierwsze i nie ostatnie :D damy radę i mam nadzieję,że to będą super,udane wakacje :D .Musimy dojść do jakiegoś konsensusu i podjąć decyzje :D Pozdrawiam,Ania
MyCyganie
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MyCyganie » 25.07.2012 18:11

anulka1105 napisał(a):Witaj Gosiu.Tak
my też chcemy wyjechać 12.08 .Myśleliśmy ,żeby ruszyć ok.północy,ale jesteśmy otwarci na propozycję :lol: Widzę,że spotkałam bratnią duszę :lol: Nie dość ,że mieszkamy blisko siebie to jeszcze łączy nas ten sam problem :cry: My też jedziemy z małą alergiczką,która ma astmę oskrzelową i na każdą wyprawę zabiera ze sobą nebulizator,inhalator i inne tego typu gadżety :) Do tego wszystkiego tak jak u Ciebie wielka kosmetyczka z różnego rodzaju lekami :cry: Ale głowa do góry,nie my pierwsze i nie ostatnie :D damy radę i mam nadzieję,że to będą super,udane wakacje :D .Musimy dojść do jakiegoś konsensusu i podjąć decyzje :D Pozdrawiam,Ania

Aniu, żeby nie zaśmiecać forum to mój adres adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Powiem dziś mojemu Miśkowi, że jest też ktoś kto jedzie 12, i coś ustalimy.
Chcieliśmy wyjechać w niedzielę przed południem, tak by 13/08 być na rano w CRO ... pisz na priv
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 25.07.2012 19:47

co prawda nie jestem dzieckiem :D ale mam AZS I alergię na różności i powiem, że Chorwacja i jej klimat a także moczenie się w Jadranie czyni cuda, skóra jest gładka i bez uczuleń, w zeszłym roku przesadziłam z jakimś bardzo ostrym sosem i wysypało mi całą lewą nogę po kilku dniach znikło, tak więc zalecam odrobinę ostrożności co do pokarmów . Dwa lata z rzędu woziłam ze sobą sporą ilość leków i smarowideł, które okazywały się w większości zbędne, mimo to wolę je mieć bo lepiej się czuję psychicznie i jeżeli w tym roku pojedziemy to też z zapasem. Przy pierwszym wyjeździe gdzieś w środku Polski spanikowałam i musieliśmy rozpakowywać auto załadowane po brzegi..cóż wyjazd o 4 rano człowiek średnio przytomny ;) musiałam być na 200 % pewna że mamy moją " magiczną" kosmetyczkę :D zatem zabierać co potrzebne na wszelki wypadek i trochę uważać na pokarm :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 25.07.2012 23:07

agus87 napisał(a):a nie wiecie jak to wygląda u dzieci z AZS?
moja córeczka ma
ma 1,5 roku i az na jakiś czas ją "wysypie" z niewiadomych przyczyn

ponoć "tamta" morska woda dobrze na nich działa :)

Hejka, to rzeczywiście problem, jednak jest to przypadłość, która rzeczywiście różnie się objawia w zależności od wielu czynników, także klimatu. Z tego co da się wyczytać klimat śródziemnomorski jest raczej sprzyjający dla takich osób, ale niczego nie wolno bagatelizować. Jak wiadomo każdy przypadek AZS jest indywidualny i nie ma jednej recepty.

Moi alergicy - szczególnie syn - odżywa w CRO. Stała inhalacja miętą, lawendą i morskim powietrzem czyni cuda. Może w Waszym przypadku też tak będzie...

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone