Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd Warszawa - 20 czerwca lub później

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
michnic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michnic » 01.06.2013 19:24

Hej

Poszukujemy towarzystwa na dwutygodniowy wyjazd okolice Makarskiej. Jesteśmy rodziną 2+2, dwóch synów 5,5 roku i 1,5 roku. Jest to nasz pierwszy wyjazd do Cro, więc nie pomożemy doświadczeniem, ale wiadomo, w kupie raźniej ;). Wstępnie planujemy termin wyjazdu na 20 czerwca na noc (około godz. 16), ale jesteśmy otwarci na późniejsze terminy czerwcowe. Na tę chwilę, za miejsce wypoczynku wybraliśmy miejscowość Baška Voda i bezpośrednią okolicę. Oczywiście jeżeli ktoś będzie miał inne propozycje co do lokalizacji, jesteśmy na takie otwarci.

Serdecznie zapraszamy wszystkich, z którymi w jakiś sposób krzyżujemy plany urlopowe, a mam nadzieję, że takich nie zabraknie.

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio edytowano 03.06.2013 07:34 przez michnic, łącznie edytowano 1 raz
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 02.06.2013 22:19

:(
również z Wawy
również 2 + 2 (dwie córki ;-) 7 i 2 latka)
również 2 tygodnie (jak młodsza "pozwoli")
ale planujemy wyjechać z 15/16
kierunek Trogir - okolica
szkoda że interesuje Was tylko termin późniejszy :(
suprnowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) suprnowa » 02.06.2013 22:31

My jedziemy 10.06'do Splitu jak cos
michnic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michnic » 03.06.2013 07:43

Chcemy jechać po 20 czerwca, żeby mieć pewność pięknej pogody i ciepłego morza, a chcemy też uniknąć tłumów pełnego sezonu. Obecnie na Chorwacji pogoda nie rozpieszcza, przez co odkładamy wyjazd jak najdalej.
kaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaki » 03.06.2013 14:31

Witam
Też planuję wyjazd do CRO, rodzinka podobna 2 + 2, dzieci 2 i 7 lat, tylko termin późniejszy bo sierpień, ale jak na razie pogoda nie rozpieszcza więc może propozycja sierpniowa jest godna uwagi. Ruszamy z okolic Warszawy. Niestety nie możemy wcześniej jechać ze względu na pracę :( .
shoma
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) shoma » 03.06.2013 14:58

Witam Kaki- my chcemy wyjechać 18.08 w godzinach nocnych tzn.22-0,00 jedziemy na dwa samochody z dwójką dzieci (15lat-chyba się nie obrazi za dziecko i 7 letnią dziewczynką),myślę ,że ekipa nie miałaby nic przeciw trzeciemu w kolumnie .
justynam
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) justynam » 13.06.2013 16:14

hej Michał,

szkoda - nie szkoda ;) - że nie dołączymy, bo my 25/07 ruszamy I-y raz z Córeczką z okolic Warszawy
jeśli planujecie startować ok. g. 16, to jak chcecie sobie rozłożyć podróż?
chętnie poznam Wasz plan - i wybacz, że nie piszę j.w.t. - że dołączymy...
z góry dziękuję :papa:
michnic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michnic » 13.06.2013 20:24

Ja sobie wymyśliłem tak.
Starujemy około 16, raczej nie później i jedziemy w stronę granicy z Czechami. Po godzinie 19 robimy sobie przerwę (około godziny) na kolację, rozprostowanie kości, wybieganie dzieci i dużo kawy dla mnie ;). Po przerwie, zaczyna się walka z kilometrami. Dzieci idą spać, a ja lecę przez Czechy, Austrię, Słowację (bez autostrady) do Chorwacji. Jadę jak najdalej się uda, zanim wstaną dzieci. Mam nadzieję dojechać w okolice miejscowości Ogulin, a może dalej. Pobudka dzieci, to kolejna przerwa (1h - 1,5h). Tu będzie czas na śniadanie i odpoczynek (może ja małą drzemkę zaliczę). Dalej już będzie jazda taka, na jaką pozwolą dzieci. Generalnie, chłopaki dobrze znoszą podróże samochodem, co ułatwia nam zadanie. Na zabicie nudy, przewiduję włączenie im bajek na tablecie. Mamy nadzieję pokonać trasę w ciągu 18 godzin, czyli być tam około godziny 10 rano.

Aby zapewnić dzieciom spokojny sen, chcemy dać im do picia melisę.

Cały plan jest czysto teoretyczny, bo to nasz pierwszy wyjazd. Być może moje wyliczenia są zbyt optymistyczne, więc jeżeli czytał to ktoś bardziej doświadczony, niech wskaże błędy.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.06.2013 21:25

Hej,
Kolego prawie startujemy podobnie bo w przyszły piątek też koło 16-tej :), z celestynowa to taka mała miejscowość koło otwocka... my jesteśmy przy 50-tce więc uderzamy na górę kalwarie-grójec i na czestochowe.. potem czechy ale przez breclav (tak radzil mi szwagier weteran cro). Tez jak ty pierwszy raz 2+2 (syn 3 lata niecałe córka 7 lat).
Potem austria i objazd autostrady w słoweni no i dalej juz wiadomo chorwackie autostrady, cel docelowy to tucepi, tez myslalem o basce ale tucepi mniejsze troche nizej podobno z piekna zwirkowa plazą, kumpel byl rok temu i bardzo poleca.. jest rowno i nie trzeba bedzie lazic tak pod gorke :). Ja paln moze mam podoby ale wedlug mnie szkoda czasu na postoj kolo 19-tej, ja raczej bede doginal po polsce poki widno i moze dluzszy postoj zrobic przed granica podczas tankowania samochodu, ja mam o tyle trudniej ze mam samochod na lpg z zasiegiem 300km. tez jestem zaopatrzony w tablety i inne pierdoly :), jeszcze kabinuje co tu wymyslec :) w kupie napewno razniej tylko z doswidczenia wiem ze nie koniecznie latwiej.. bo kazdy ma swoje tempo i przyzwyczajenia :), jakbyscie byli zainteresowani to zapraszam.. mieli do nas dojechac znajomi z londynu ale cos sie wykruszaja chyba :/. Widziałem na liscie wyjazdowej ze w nasze rejony tez 21 jedzie kolega z łodzi :)
michnic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michnic » 13.06.2013 22:07

Cześć yzedef.
Fajnie, że się odezwałeś, bo już traciłem nadzieję na jakieś towarzystwo podczas urlopu. Jak najbardziej jesteśmy zainteresowani wspólnym wyjazdem.

Więc trochę uściślając.
Trasę zaplanowałem sobie tak https://www.google.pl/maps/ms?msid=202301287100225342042.0004ddb815b63de2f2044&msa=0&ll=46.443535,16.184235&spn=0.896132,2.113495. Wydaje mi się, że też o takiej myślałeś. Pierwszy postój planowałem właśnie podczas tankowania w Polsce, czyli już gdzieś blisko granicy. Wg moich obliczeń, powinienem na ten postój dojechać w okolicach 19:30-20:00, a więc pokrywa się to poniekąd z twoim planem. Później czeka mnie tankowanie w Chorwacji, bo mam zasięg na trasie ponad 700km. Oczywiście dochodzą postoje na winiety, ale to już na szybko, a Ty przy okazji możesz do tankować gaz (o ile będzie na stacji). Nie przewiduję łamania prawa, na autostradzie będę jechał granicach 130-150km/h. Poza autostradami nie więcej niż 110km/h. Wolę nie rujnować mandatami budżetu urlopowego :P.

Co do miejsca wypoczynku, to wydają mi się one bardzo podobne. Ja dziś jeszcze posiedziałem na Google Maps i pooglądałem zdjęcia. Na chwilę obecną skłaniałbym się jednak do pobytu w Promajnie. Jest tam szeroka plaża, a ciągnie się od samej Makarskiej do Breli, więc miejsca na "kocyk" raczej nie zabraknie. Oczywiście lokalizacja jest jak najbardziej do dogadania, przecież jedziemy pierwszy raz, wiec co my wiemy o Cro ;).
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 13.06.2013 22:19

macie rezerwacje ? bo z tego co czytam to chyba nie:
"lokalizacja jest jak najbardziej do dogadania"
więc może pomyślcie czy nie lepiej jechać na niedzielę ;)
mniejsze korki na przejściach granicznych
i przede wszystkim
tych co mają rezerwację "nie wyprzedzicie" (ich kwater w sobotę nie dostaniecie)
a w niedzielę macie wolne kwatery nie rezerwowane (tak jak w sobotę)
+ kwatery zarezerwowane na które rezerwujący nie dotarli :) - takie przypadki też się trafiają ;)

tak mi polecano kiedyś
i tak polecam ja teraz :) ;)
Ostatnio edytowano 13.06.2013 22:26 przez Smolen, łącznie edytowano 1 raz
michnic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michnic » 13.06.2013 22:26

Dzięki za radę Smolen

Generalnie jedziemy przed sezonem i w nocy, więc korków raczej bym się nie spodziewał, chociaż kto wie... Z tego samego powodu, nie przewiduję problemów z znalezieniem noclegu. Na kamerkach z Cro widać zupełne pustki na plażach, więc turystów jest tam jeszcze mało. Oczywiście wszystko jest możliwe, ale wakacje w PL zaczynają się tydzień później, więc liczę, że wszystko uda się załatwić pomyślne.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.06.2013 22:47

Ja też dziękuję za radę, jednak odliczanie zostało rozpoczęte i każdy dzień w polsce to strata czasu zwłaszcza że urlop mi się rozpoczyna w piątek :), pozatym tak jak michnic napisał na granicy będziemy mi wyszło koło 5 rano więc źle być nie powinno, napewno nawet jak bedzie korek to do tego lipcowego i tak się bedzie nie umywał :).
Michnic, trase masz podobną a nawet taką samą :), my tankować musimy co 300km wiec juz w polsce 1 postoj czeka, potem granica nasza i potem breclav poszukiwanie lpg, w austri raczej nie bede tankowal wiec nastepne pewnie pod zagrzebiem. odnosnie miejsca docelowego ja mam rozeznane tucepi i troche jestem na nie najarany :). ja planowalem miec srednia podrozna 120km/h z racji kompromisu na temat spalania/predkosci (mowa o autosradach).
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 13.06.2013 23:02

ja tylko tak ...
z dobrego serca ;)
a każdy robi jak uważa :)

jak powiedział ojciec do nastoletniego syna:
"jak nie uważałeś jak robisz,
rób jak uważasz"
:) :) :) :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.06.2013 23:08

Dziękujemy przecież!!!! tylko sam wiesz jak już coś zaplanowane i człowiek czeka miesiącami na to... to kurde nie ma bata musi być i już!! :) a w niedziele to ja już myślę rakije sączyć od samego rana :D, w korkach postoje nawet płacz dzieci wytrzymam :)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone