Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd W Weekend ??? Dobry Pomysl???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 25.07.2006 13:16

sluchajcie cromaniacy..chce jechac do chorwacja 4 08.tj piatek..podpwiedzcie mi czy faktycznie stawac na glowie i jechac 3 08 tj.czwartek ??? moze ktos akurat jechal w tym czasie? bardzo prosze o porade... :D pordzo
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 25.07.2006 13:27

Wzorem ubiegłego roku jadę w piatek wieczorem (późnym), tak aby przed płatnymi odcinkami w Czechach kupić winietę z datą sobotnią. Nie zauważyłem jakichś większych korków/trudności związanych z wyjazdem w takim momencie tygodnia.
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 25.07.2006 19:48

bargoo napisał(a):Wzorem ubiegłego roku jadę w piatek wieczorem (późnym), tak aby przed płatnymi odcinkami w Czechach kupić winietę z datą sobotnią. Nie zauważyłem jakichś większych korków/trudności związanych z wyjazdem w takim momencie tygodnia.
wielkie dzieki za podpowiedz :D
water_lover
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) water_lover » 27.07.2006 11:45

andrzej_bialy napisał(a):sluchajcie cromaniacy..chce jechac do chorwacja 4 08.tj piatek..podpwiedzcie mi czy faktycznie stawac na glowie i jechac 3 08 tj.czwartek ??? moze ktos akurat jechal w tym czasie? bardzo prosze o porade... :D pordzo

My wyjeżdzamy dzisiaj, mieliśmy jechać w piątek ale po zasięgnięciu rad od życzliwych postanowiliśmy jechać w czwartek, gdyż przeraziła nas informacja o ogromnych korkach na granicy słowackiej i w Chorwacji.Podobno w soboty jest ogromne natężenie ruchu turystycznego w Chorwacji..więc radziłabym jednak czwartek Pozdrawiam i miłego wypoczynku
_Leszek_
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Leszek_ » 27.07.2006 12:20

To wszystko zależy od szczęścia.
Tak się składa że wracam z Cro zawsze ok 15-go Lipca (nie lubię tłumów na miejscu) i oglądam korki w których stoją wjeżdżąjący - w zeszłym roku 6 km na wysokości Zadaru (niedokończony tunel) a w tym roku w Mariborze 11 km 8O .
Wcześniejszy wyjazd (w Piątek) na pewno przyspieszy podróż.
pozdr.
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 27.07.2006 12:27

dzieki wszystkim za podpowiedz:D zycze udanego wypoczynku i szerokiej drogi...
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 27.07.2006 12:27

Dodam jeszcze, że wyjazd dotyczy początku września, zatem granicę CZ-AUSTRIA przekracza się ok 2 w nocy, zaś AU-SLOVENIA nad ranem.
Proszę także wziąć pod uwagę przejazd przez Wiedeń. Nie wiem jak tam jest za dnia, ale w nocy ok3-4 było dość przepustowo i szybko
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 27.07.2006 12:30

bargoo napisał(a):Dodam jeszcze, że wyjazd dotyczy początku września, zatem granicę CZ-AUSTRIA przekracza się ok 2 w nocy, zaś AU-SLOVENIA nad ranem.
Proszę także wziąć pod uwagę przejazd przez Wiedeń. Nie wiem jak tam jest za dnia, ale w nocy ok3-4 było dość przepustowo i szybko
no wlasnie..mysle ze troszke moge postac w jakims koreczku bo pod uwage wezmy to ze to jest SIERPIEN :P
GAMBIT
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GAMBIT » 27.07.2006 12:45

andrzej_bialy napisał(a):sluchajcie cromaniacy..chce jechac do chorwacja 4 08.tj piatek..podpwiedzcie mi czy faktycznie stawac na glowie i jechac 3 08 tj.czwartek ??? moze ktos akurat jechal w tym czasie? bardzo prosze o porade... :D pordzo

W tym czasie to chyba nie bedzie problemu z korkami. Raczej największe korki na granicach, wjazdach na autostrady i w tunele są w czasie zmiany tzw turnusów jak to się dawniej nazywało, czyli w połowie i na końcu każdego z miesięcy. Ludzie napierają wówczas, ale wystarczy pojechac dzień wcześniej, albo dzień później i przejedzie się płynnie.
To samo dotyczy powrotów. Ludzie mają taką manię, że jak jadą na urlop, to najlepiej jak najwcześniej ( już w piątek ) a jak wracają to w ostatniej chwili, czyli piątek wieczór -sobota, zwłaszcza jak droga jest długa.
Możesz miec natomiast problem ze znalezieniem miejsca, bo to nie jest popularny termin rozpoczęcia, czy zakończenia urlopu, więc miejsca w dużej mierze będą zajęte.
Slavoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavoo » 27.07.2006 20:40

ja właśnie wróciłem z Cro i w obydwie strony odcinek Bratysława-Graz-Maribor-Zagreb i dalej jechałem w sobotę (15.07 i 22.07)
to co się dzieje w Słowenii (w kierunku Cro) w soboty to po prostu dramat
o ile z Austrii do Słowenii na przejściu jest spoko, to pierwszy korek można złapać na bramce wjazdowej na autostradę (15km przed Mariborem), dalej jest gigantyczny korek praktycznie od zjazdu na autostradę w kierunku Lubliany aż do granicy chorwackiej (na mój gust lekko z 5-6 godzin stania)
ja zdecydowałem się polecieć z Mariboru kilka km autostradą na południe, a później dojechać bocznymi dróżkami do sąsiedniego przejścia, myślę, że mimo wolnej jazdy tymi bocznym drogami i tak zaoszczędziłem lekko ze 3-4 godziny
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 28.07.2006 08:43

Wg. ostatnich wiadomosci z godz 9.30 Chorwatskiego radia w ten weekend ma paść rekord tego lata w ilości samochodów przybywających do HR. Drogowcy spodziewają się b.dużych korków i ograniczeń w ruchu samochodowym. :(
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 28.07.2006 20:03

Zawsze panikuję na informacje o takich weekendowych korkach więc zawsze omijam trasę piątkowo-sobotnio-niedzielną, ale w sumie nie mam żadnych doświadczeń własnych to tylko opowieści. Faktycznie jest aż tak tragicznie, że korki są na 3 do 6 godzin stania czy to tylko wyolbrzymione opowieści ??? Na pewno jest tłoczno, ale do jakiego stopnia. Sam wiem ze stania w naszych korkach, że każde 5 min stania w opowieściach wydłuża się do godzin.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 28.07.2006 21:31

Węgry kochani ,tylko Węgry, fakt ,że 200 km bez autostrady ale jedziemy.

P.
ankas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankas » 28.07.2006 22:02

Są dni bardziej newralgiczne jak choćby soboty, ale nie ma reguły. W tamtym roku wyjechaliśmy specjalnie w czwartek (żebu uniknąć soboty) i na autostradzie (i to nie przed słynnymi tunelami) gdziś ok. 100 km przed zjazdem na Szybenik utkneliśmy w korku na 5 godzin (przejechaliśmy w tym czasie 6 km).... Na szczęscie pogoda nie dopisała, więc przynajmniej można było przeżyć. Ale było warto! (mimo, że namiot rozbijaliśmy po 22, a nasze 3,5 letnie dziecko było juz zdecydowanie rozdrażnione...)
Powodzenia! My jedziemy JUŻ W PONIEDZIAŁEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
rysiek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek » 28.07.2006 23:01

oberwując kaamery - jest piątek godz 23.50 , czas oczekiwania na przejsciu granicznym Macelj w kierunku do HR 15 minut . To jeszcze nie jest tak źle.
Zobaczymy co będzie w sobotę
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone