Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd W Weekend ??? Dobry Pomysl???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zelki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zelki » 31.07.2006 15:36

Witajcie,
My nasz wspaniały urlop (zavala-Hvar) mielismy 15.07(sobota) do 27.07(czwartek)... Wyjechalismy w piatek około 12.00 w Cro bylismy o 0.00 :P , troszke stalismy w korku w słoweni (był wypadek) ale tak wszystko ładnie i sprawnie.... autostrade do splitu pokonalismy do 8.00 (z przerwami na spanie) i nie było problemów przed tunelami (ale je mijalismy bardzo bardzo wczesnym rankiem i w nocy). Tak wiec mozna jechac w piatek ale aby nie stac w korkach autostrade nalezy pokonac własnie w tych godzinach juz od 6.00 robił sie coraz wiekszy ruch....
Powroty w dzien tygodnia sa bez problemowe... 8)
pozdr.
thrashcan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) thrashcan » 31.07.2006 17:40

Witam. Myśmy wyjechali w sobotę 15.07 o godzinie 5:30, tak, by być na mniej więcej 22.00 na miejscu. Trasa: Warszawa - Cieszyn - Ołomuc - Brno - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Pakostane. Do Brna bez problemów, tam 30 minut straty ze względu na przejechanie zjazdu, później bez zadnych niedogodności az do Mariboru, tam zaczął się korek. Po 2 godzinach poruszania się z prędkością oscylującą w okolicach 5-7 km/h przewertowałem mapę, w tył zwrot i kierunek na Rogatec (czy jakoś tak). Na granicy miły pan celnik bardzo chciał obejrzeć silnik w aucie (nie wiem po jaką cholerę). Dalej juz bez zadnych problemów do samego Pakostane. W efekcie na miejscu byliśmy około 1 w nocy.
Powrót tą samą trasą, 29.07 (sobota) wyjazd o 7.00. W Chorwacji przymusowy zjazd z autostrady (objazd) - ze 40 km górską drogą, wcześniej jakieś roboty drogowe, tak więc dość duza strata czasu, następnie pół godziny stania do granicy ze Słowenią (ale nie jechaliśmy tym razem przez Rogatec, bo tam po 5 km juz zaczął się korek, a z wyliczeń wyszło, ze na tej podstawowej trasie korek ma góra 2 km. Przez Słowenię w miarę sprawnie (stanie góra po 5 minut, a potem jazda z prędkością 50-60 km/h, więc przyzwoicie). Natomiast w stronę Chorwacji korek przez cały kraj i wszystko stoi 8O Reszta krajów bez zadnych problemów i szczęśliwy powrót do domów.
buczusia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) buczusia » 31.07.2006 18:03

Potwierdzam, jak juz jechać to albo nocą z piątku na sobotę, albo jezeli jedziecie w ciemno to w srodku tygodnia. My jechalismy w piątek 14 lipca i już o 23:00 nie daliśmy rady dalej jechać. Na granicy Słoweńsko- Chorwackiej jadąc autostradą z Mariboru do zagrzebia byl taki korek, że po przekroczeniu granicy wszyscy rozwścieczeni kierowcy którzy musieli zjechać z 4 bramek kontrolnych na dwa pasy mało nie spowodowali gigantycznego wypadku. My postanowiliśmy dać spokój i przenocowalismy po drodze. w sobote na autosradzie było tak samo- dwa duże korki, jeden z powodu zasłabnięcia jakiegoś turysty w samochodzie.
Nie wiem czy jazda wybrzeżem nie byłaby szybsza. Wracając zaliczyliśmy oczywiście korki w Chorwacji, ale zdecydowalismy sie na jazdę przez Węgry. I to byl dobry wybór, brak korków, nawet na autostradzie wzdłuż Balatonu. Powodzenia dla tych którzy wyruszają i tak im zazdroszczę.
thrashcan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) thrashcan » 01.08.2006 18:51

jadąc autostradą z Mariboru do zagrzebia

Tam jest jakaś autostrada??? Nie licząc tego śmiesznego odcinka za 0,8 E (no ale nie jest ona do Zagrzebia)
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 01.08.2006 19:53

Ja jednak upieram się, że z piątku na sobotę to jednak też nie jest dobry pomysł. Wracałem z piątku na sobotę 28/29.07 i w strone Cro korek że ho ho...
iwonsia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwonsia » 01.08.2006 21:19

czy we wrześniu są takie same korki ?mam nadzieję że nie bo wybieram się z małym wiercipiętą i stanie w korku nawet godzinę to straszna rzecz!!!! :( proszę o podpowiedz jakiegośwrześniowego urlopowicza :)
Piker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piker » 01.08.2006 21:27

Nie jedź w weekend, a miesiąc nie będzie grał roli 8)
Sebastian
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebastian » 02.08.2006 08:41

Jeśli chodzi o weekend to dobrym wyjściem jest jazda z niedzieli na poniedziałek. Ale należy tak sobie rozplanować podróż by na granicy A-Slo być po 18 w niedziele.
TQ
Turysta
Zapomnijcie o piatku

Nieprzeczytany postnapisał(a) TQ » 02.08.2006 08:43

Własnie wróciłem(wczoraj). Pojechałem w piatek bo mi sie wydawało,ze to jest dobry pomysł. W Czechach OK, w Austrii OK. W Słowenji masakra (jechałem Graz-Maribor-Zagreb-Split) przez SLO jest kilkadziesiat km drogi,które zajeły mi 3,5 h.Jeden wielki korek 100m do przodu i 10 minut przerwy (nie bylo wypadku ani nic innego, po prostu zapchane).To samo na poczatku CHORWACJI, do Zagrebia 3,5 h.Na stacji pogadałem z kolesiem od tankowania, powiedział,ze cała autostrada az do Splitu jest zapchana, korki po kilkanascie km.Jechałem starą drogą.Wracałem w poniedziałek po południu i był luzik.Dlatego nie polecam piatku i weekendu na jazde.Cała Austria i pół Czech wtedy jedzie.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wyjazd W Weekend ??? Dobry Pomysl??? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone