Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.02.2012 21:08

Ja tak właśnie robię i w kilka lat opanowałem prawie całą Cro dzieląc wyjazd na dwa.Trwa to już co nieco a jeszcze jest co zwiedzać. więc postaw na jakość a nie ilość.Pewnie i tak zarazisz się tym pięknym krajem więc zostaw coś na deser.pozdrawiam
consett0805
Cromaniak
Re: Jazda w ciemno - termin 23.06.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 08.02.2012 21:29

Lunatic napisał(a):Witam

Wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji (5 osób - 2 pary i 1solówka) wyjazd 23.06.2012 z Wielkopolski planujemy pobyt dwutygodniowy z zwiedzeniem większości obszaru Chorwacji. Może ktoś mi podpowiedziec jakie są szanse znalezienia w tym terminie apartamentów dla takiej grupki na np. 1-2 dni w danym miejscu i jak to w przybliżeniu wygląda cenowo. Początkowo planowałem wynajęcie apartamentów w dwóch miejscach jednak wychodzi zbyt wiele kilometrow do jazdy z cofaniem się na nocleg. Poprosze o podpowiedź

Napisałeś większości obszaru. Pytanie o jakim obszarze mowa - wybrzeże, głąb lądu, wyspy?
Ja jestem zwolennikiem jazdy w ciemno i tak jeżdżę od lat z rodziną, wiec temat nie jest mi obcy również na temat noclegów tranzytowych i powiem tobie tak:
We wszystkich znanych i mniej znanych miejscach w Cro te przynajmniej od 10km w głąb kraju od wybrzeża można śmiało jechać i nocleg się znajdzie. Nie mylić faktu że w każdej mijanej miejscowości będą napisy APARTAMENT - SOBE - ZIMMER takowe w okolicach jakiś jezior czy ciekawostek historyczno-geograficznych. Nie mam pojęcia co obejmuje Wasz plan i jakie miejsca ale Chorwacja to długa kicha i właściwie dużo czasu nawet bardzo dużo czasu można spędzić w aucie (nie szkoda wam tego czasu?) Jadranka w sezonie potrafi być powolna, autostrady różnie może być, po za tym do tych ciekawszych miejsc nie dojeżdża się autostradami.
Reasumując w głębi lądu nocleg na 1-2 noce jest bez problemu, na wybrzeżu i wyspach jest ale o niego trudniej i drożej. Przeciętnie te pierwsze na waszą piątkę 40-60 euro te drugie może być i 100 euro i więcej noc.
Na Waszym miejscu Chorwację podzielił bym na 3 części a to oznacza 3 lata nie koniecznie jedno po drugim. Na pierwszy rzut wybrał bym Dalmację Środkową i Południową czyli od Splitu po Dubrovnik jest to stosunkowo wąski pas tego kraju i 2 tyg powinny starczyć na wypoczynek i wybałuszaniu gał na nie jedne cudeńka tej części kraju, przy tej wyprawie zaplanował bym sobie w drodze na wakacje słynne Plitvice z noclegiem. W ten sposób załatwicie niemal obowiązkowy punkt Chorwacji i możecie skupić się na Dalmacji i enklawie B i H ze słynną hodowlą ostryg. Sama enklawa też piękna i nocleg można załatwić bo turyści raczej traktują ten odcinek jako tranzyt. Uroki wybrzeża od Marusici po Dubrovnik są wspaniałe. Można sobie zaplanować w jeden dzień np wspinaczkę na jakieś wzniesienie z którego będzie wspaniały widok takowy zawsze odbywam obierając sobie nie małe wzniesienie i nie mówimy tu o szlaku :D Koniecznie do zwiedzenia Wspaniale wkomponowany Omis w pionowe zbocza, Przepiękna Brela i jej długa wijąca się promenada, Makarska i jej atmosfera kurortu, no i perła Dubrovnik, a po drodze Trsteno i jego super ogród Orasac z dzikimi plażami (takich jest setki -tysiące na tym wybrzeżu) i czsu zabraknie, bo każdy może powiedzieć wiele o każdej miejscowości i jej okolicy tylko tej części Chorwacji nie wspomnę o wypadzie do Mostaru.
Następny rok to część Chorwacji od Novi Vinodolski do Trogiru
Jeśli po pierwszej wizycie bardzo wam się spodoba Dubrovnik to Trogir to odpowiednik w pigułce. Również w tej części Chorwacji słynne wodospady Krka z możliwością kąpieli i spędzenia tam właśnie 1-2 nocy. Tu jest też Zadar i Słynny Primosten. W drodze na te wakacje można odwiedzić słynne dziury Chorwackie czyli jaskinie a jest ich naprawdę wybór (do odszukania w necie)
Następny rok to wyspy a tu niestety 2 tyg to starcza na góra 2-3 z tych średnich. W tym wątku za dużo do pisania
Tak więc Chorwacja kochani to nie 2 tyg bo zwiedzając jej tylko kilka punktów to musicie spędzić 2 tyg w aucie :D a gdzie wypoczynek i kąpiele wodno - słoneczne?
Aha na 4 rok można sobie zostawić Itrię dla mnie najmniej atrakcyjna i tu się narażę co nie którym :lol:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.02.2012 21:43

Nie jestem fanatycznym wielbicielem Istrii,ale większość negatywnych opinii piszą ci co jej nie znają.Istria jest nieco inna i jak wiele osób pisało na forum to od niej powinno się zaczynać przygodę z Cro.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 08.02.2012 21:58

pawelh napisał(a):Nie jestem fanatycznym wielbicielem Istrii,ale większość negatywnych opinii piszą ci co jej nie znają.Istria jest nieco inna i jak wiele osób pisało na forum to od niej powinno się zaczynać przygodę z Cro.

A ja lubię to co najlepsze :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 09.02.2012 06:33

Istria jest piękna, ale maj jedną niewybaczalną wadę.
Jest zbyt droga...
A to nie moja wina, że nie zarabiam tyle, co mój niemiecki lub niderlandzki kolega po fachu.. :(
więc nie lubię Istrii również i ja.. 8)
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 09.02.2012 09:57

Nie piszcie głupot, że nie warto jechać na Istrię. To przez WASZE głupie opinie omal tam nie pojechałam. Byliśmy w Chorwacji 9 razy i coś na temat jej piękna mogę powiedzieć. Każde miejsce w Chorwacji ma swój urok i piękno. My właśnie w Porecu na Istrii spędziliśmy swój najpiękniejszy urlop w Chorwacji a omal tam nie pojechaliśmy przez niesprawiedliwe opinie.
Uroku Porecu i Rovinij nie można zastąpić niczym innym. Można przy okazji zwiedzić Pulę i Wenecję, popłynąć na rejs do Kanału Limskiego - nie zapomniane wrażenia. I wcale nie jest tak drogo- bo czy 65 euro za apartament 6 osobowy to taka wygórowana cena? Mam nadzieję, że kiedyś tam jeszcze wrócę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.02.2012 11:24

Heterka napisał(a):Nie piszcie głupot, że nie warto jechać na Istrię. To przez WASZE głupie opinie omal tam nie pojechałam. Byliśmy w Chorwacji 9 razy i coś na temat jej piękna mogę powiedzieć. Każde miejsce w Chorwacji ma swój urok i piękno. My właśnie w Porecu na Istrii spędziliśmy swój najpiękniejszy urlop w Chorwacji a omal tam nie pojechaliśmy przez niesprawiedliwe opinie.
Uroku Porecu i Rovinij nie można zastąpić niczym innym. Można przy okazji zwiedzić Pulę i Wenecję, popłynąć na rejs do Kanału Limskiego - nie zapomniane wrażenia. I wcale nie jest tak drogo- bo czy 65 euro za apartament 6 osobowy to taka wygórowana cena? Mam nadzieję, że kiedyś tam jeszcze wrócę.

Racja, racja, racja.

:!:
Ostatnio edytowano 09.02.2012 12:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2012 11:26

:!: :!: :!:

Racja, racja, racja.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 09.02.2012 13:01

Wielkie dzięki za poparcie - Istria jest też piękna.
Trzymajcie się cieplutko w te mrozy i myślcie o Chorwacji to nas ociepli.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 09.02.2012 14:01

Więc mamy podobne doświadczenia. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.02.2012 19:41

Byłem najpierw na Istrii (Rovinj), a wdrugim roku w Dalmacji (Makarska). Przed drugim wyjazdem nasłuchałem i naczytałem się opinii, że gdy raz zobaczę Dalmację, zapomnę o Istrii. Nic bardziej mylnego! Oba miejsca są piękne, a mojej żonie bardziej się spodobało w Rovinj.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 10.02.2012 20:36

Raul73 napisał(a):Byłem najpierw na Istrii (Rovinj), a wdrugim roku w Dalmacji (Makarska). Przed drugim wyjazdem nasłuchałem i naczytałem się opinii, że gdy raz zobaczę Dalmację, zapomnę o Istrii. Nic bardziej mylnego! Oba miejsca są piękne, a mojej żonie bardziej się spodobało w Rovinj.
Na starówce jest oryginalna knajpka nad samym morzem. gdzie można podziwiać podwodny świat w świetle wielokolorowych reflektorów zatopionych na dnie.Jak dla mnie widok tyle romantyczny co i bajeczny.polecam
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 13.02.2012 08:09

Mnie tam strasznie ciągnie do Rovinij i Poreca jestem nawet skłonna prosić Was, że gdybyście mieli adres do jakiegoś nie drogiego apartamentu w Rovinij, może być trochę na uboczu to bym była Wam niezmiernie wdzięczna. Mogę odwdzięczyć się adresami w Trybunij koło Sibenika i w Mandre na Pagu.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.02.2012 13:19

Istrię odwiedzałem bazując na kempingach,które akurat w tym regionie są na super poziomie.
lemini
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lemini » 17.02.2012 12:03

mr_prestcott napisał(a):W tym roku zdobyłem na odwagę (zresztą za sprawą tego forum) wyjazdu do CHorwacji w ciemno i na dodatek były to nasze pierwsze wakacje w tym uroczym kraju w składzie ja z żoną i 3 dzieci w wieku 8. 6 i 2 latka. Dojechaliśmy w poniedziałek 15.08 o 6:00 rano do Mandre (na Pagu) i po krókiej rozmowie z miejscowym rybakiem wykonał dwa telefony, za chwile pojawił się właściciel kwatery z ofertą dla nas. Apartament był 6 osobowy na 2 piętrze z ładnym widokiem na morze w cenie po krótkiej negocjacji 60 EUR. Jednak po przemyśleniu doszliśmy do wniosku że trochę klimat tego miasteczka nam nie pasuje i ruszyliśmy na druga stronę wyspy do Bosany.
Około 9.00 rano było już naprawdę ciepło i byłem po obejrzeniu 4 wolnych kwater, wybraliśmy apartament na podwyższonym parterze 3 pokojowy z 6 miejscami do spania, osobna kuchnia i łazienka, dwa tarasy, przedpokój, kwatera położona blisko do zejścia na fajną plażę w cenie 55 EUR za dzień na 2 tygodnie (właściciel chciał na początku 70 EUR). Potwierdzam słuszność wyjazdu bez wcześniejszego bookowania.

POPROSZE O NAMIARY adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone