Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mr_prestcott
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mr_prestcott » 20.09.2011 20:01

W tym roku zdobyłem na odwagę (zresztą za sprawą tego forum) wyjazdu do CHorwacji w ciemno i na dodatek były to nasze pierwsze wakacje w tym uroczym kraju w składzie ja z żoną i 3 dzieci w wieku 8. 6 i 2 latka. Dojechaliśmy w poniedziałek 15.08 o 6:00 rano do Mandre (na Pagu) i po krókiej rozmowie z miejscowym rybakiem wykonał dwa telefony, za chwile pojawił się właściciel kwatery z ofertą dla nas. Apartament był 6 osobowy na 2 piętrze z ładnym widokiem na morze w cenie po krótkiej negocjacji 60 EUR. Jednak po przemyśleniu doszliśmy do wniosku że trochę klimat tego miasteczka nam nie pasuje i ruszyliśmy na druga stronę wyspy do Bosany.
Około 9.00 rano było już naprawdę ciepło i byłem po obejrzeniu 4 wolnych kwater, wybraliśmy apartament na podwyższonym parterze 3 pokojowy z 6 miejscami do spania, osobna kuchnia i łazienka, dwa tarasy, przedpokój, kwatera położona blisko do zejścia na fajną plażę w cenie 55 EUR za dzień na 2 tygodnie (właściciel chciał na początku 70 EUR). Potwierdzam słuszność wyjazdu bez wcześniejszego bookowania.
gemišt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemišt » 05.11.2011 15:40

Zawsze rezerwujemy apartament przez Interhome i nie zdarzyły się nam niespodzianki.
W tym roku mój kolega z pracy pojechał w " ciemno" w pierwszej połowie sierpnia i nie miał problemów ze znalezieniem kwatery.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 15.12.2011 17:15

Witam.
Wybieram się z rodziną 2os. dorosłe i 2dzieci 6 i 12lat .Wyjazd planujemy 31czerwiec 2012r (niedziela) ,aby być na rano 1lipca w poniedziałek w Chorwacji.Jest to niby początek sezonu.Mam kilka pytań ,bo pierwszy raz żona i dzieci jadą za granicę i pierwszy raz jedziemy w ciemno.Chorwacji nie znamy i według relacji mamy kilka opcji kilka pytań.
1.Jadąc w ciemno wyruszyć w niedziele i być na poniedziałek rano,czy wyruszyć w sobotę i być tam rano w niedzielę ?
2.Na pierwszy raz w ciemno lepiej wybrać wyspę KRK miejscowość Baśka(ze względu na odległość i urok),bo z relacji wywnioskowałem ,że to Chorwacja w pigułce ,ale czy z tego powodu ceny tam nie są zawyżone w stosunku do innych rejonów.Czy jest tam dużo apartamentów z tarasem i widokiem na morze .Czy lepiej na lądzie szukać i wtedy Baśka Voda,Brela(ogólnie riviera Makarska)?Z tych miejscowości co wymieniłem,gdzie szybciej apartament znajdę w normalnej cenie ok.60ejro,gdzie jest większy wybór?Pierwsze wakacje żony za granicą i nie chce w małej mieścince siedzieć-może następnym razem ,bo i dzieci chce żeby na plaży miały zajęcie i jakieś rozrywki,a my wieczorkiem w mieście.
3. Jadąc z Lublina na KRK mam niecałe 1200km ,a do riviery Makarskiej ponad 1400km i nie wiem jak sobie godziny wyliczyć ,aby być tak na 8 rano w jednym lub drugim miejscu (nie wiem ile zejdzie się z granicą i korkami ewntualnie,jazda ma być na raz)
4. Czy na Krk przed Baśką stoją jacyć ludziska z kartkami i propozycjami apartamentów,czy tylko na samym początku Krk wyspy i tam już trzeba zaczynać szukać?
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 15.12.2011 17:49

_Rafi_ napisał(a):Witam.
Wybieram się z rodziną 2os. dorosłe i 2dzieci 6 i 12lat .Wyjazd planujemy 31czerwiec 2012r (niedziela) ,aby być na rano 1lipca w poniedziałek w Chorwacji.Jest to niby początek sezonu.Mam kilka pytań ,bo pierwszy raz żona i dzieci jadą za granicę i pierwszy raz jedziemy w ciemno.Chorwacji nie znamy i według relacji mamy kilka opcji kilka pytań.
1.Jadąc w ciemno wyruszyć w niedziele i być na poniedziałek rano,czy wyruszyć w sobotę i być tam rano w niedzielę ?
2.Na pierwszy raz w ciemno lepiej wybrać wyspę KRK miejscowość Baśka(ze względu na odległość i urok),bo z relacji wywnioskowałem ,że to Chorwacja w pigułce ,ale czy z tego powodu ceny tam nie są zawyżone w stosunku do innych rejonów.Czy jest tam dużo apartamentów z tarasem i widokiem na morze .Czy lepiej na lądzie szukać i wtedy Baśka Voda,Brela(ogólnie riviera Makarska)?Z tych miejscowości co wymieniłem,gdzie szybciej apartament znajdę w normalnej cenie ok.60ejro,gdzie jest większy wybór?Pierwsze wakacje żony za granicą i nie chce w małej mieścince siedzieć-może następnym razem ,bo i dzieci chce żeby na plaży miały zajęcie i jakieś rozrywki,a my wieczorkiem w mieście.
3. Jadąc z Lublina na KRK mam niecałe 1200km ,a do riviery Makarskiej ponad 1400km i nie wiem jak sobie godziny wyliczyć ,aby być tak na 8 rano w jednym lub drugim miejscu (nie wiem ile zejdzie się z granicą i korkami ewntualnie,jazda ma być na raz)
4. Czy na Krk przed Baśką stoją jacyć ludziska z kartkami i propozycjami apartamentów,czy tylko na samym początku Krk wyspy i tam już trzeba zaczynać szukać?

Widzę, że się jednak przemogłeś :)
1. Sugeruję ruszyć w niedzielę. Czemu? W Polsce i w Europie masz mniej TIRów, a poza tym w Chorwacji będziesz w poniedziałek rano, więc będziesz miał mniejszy ruch na autostradzie, a co za tym idzie mniejsze kolejki na bramkach.
2. Osobiście nie byłem na KRK, a przez okolice Makarskiej jechałem tylko przejazdem. Co do samej Riviery Makarskiej, to masz w jednym miejscu i góry i morze. Widoki nie do opisania... Brela, Baska Voda, Tucepi, Podgora. Tam na pewno nie będziesz zawiedziony.
3. Wszystko zależy od tego, jaką trasę sobie wybierzesz... W tym roku wracałem na jeden raz do Polski z okolic Primostenu (między Szibenikiem, a Splitem). Ruszyłem o 5.30, w Warszawie byłem na 21.00. Prędkość na autostradzie 130km/h, jechałem przez Wiedeń, Brno i Cieszyn. Trasa z tego, co pamiętam to ok. 1400km.
4. Generalnie wszędzie stoją. Zasada szukania w ciemno jest taka, że poszukiwania rozpoczynasz z samego rana, masz większe możliwości negocjacji ceny. Im bliżej wieczora, tym gorzej.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 15.12.2011 18:55

Makarska,Brela za 60€ w lipcu to kolega może się natrudzić by coś sensownego trafić,ale powodzenia :wink:
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 15.12.2011 18:56

moondek napisał(a):Widzę, że się jednak przemogłeś :)
.

Od 9 rano przewałkowałem wszystkie linki co dałeś w sumie 9godzinek czytania 8O .Ze względu na dzieci a szczególnie córkę 6lat i pierwszą w życiu tak długą podróż nie wiem czy nie spróbować na Krk ,ale na razie czytam i rozmyślam.Dalej 250km jest ładniej i więcej możliwości zwiedzania co nieco ,ale to dla dzieciaków droga jak Lublin-Kraków ,a już mi ostatnio marudziły na tej trasie i te dodatkowe 2-3h jazdy moga mieć znaczenie.Narazie obstawiam w ciemno,chyba ,że natrafię na jakiś namiar tutaj na forum to już nie będzie w ciemno :-) .
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 15.12.2011 19:07

Trasa Kraków-Lublin tylko na mapie wygląda tak samo jak odległość prezentowana na mapie Cro.Jak w Miszkolcu wjedziesz na autostradę to dojedziesz nią prawie na miejs .
Keliopis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keliopis » 26.12.2011 12:30

Podczas wszystkich swoich wypraw zawsze miałem wszystko zaplanowane, tym razem zastanawiam się czy nie jechać w ciemno :) Jak widzę w niektórych miejscach o nocleg bywa trudniej. Od 13.08 zamierzam coś znaleźć w Makarskiej. Co sądzicie o Makarskiej w tym okresie w ciemno ? I mówiąc Makarska mam na myśli dokładnie tą miejscowość a nie całą riwierę. :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 26.12.2011 12:59

Ja zawsze w Makarskij widywałem oczekujących na turystów z ofertami noclegowymi a nawet nagabujących zaraz po zatrzymaniu samochodu.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 26.12.2011 13:47

Zawsze jeżdżę "w ciemno", więc troszkę Ci pomogę.

_Rafi_ napisał(a):1.Jadąc w ciemno wyruszyć w niedziele i być na poniedziałek rano,czy wyruszyć w sobotę i być tam rano w niedzielę?

Dość istotna sprawa. Każde rozwiązanie ma zalety i wady.

Jazda w sobotę = większe prawdopodobieństwo korków, ale i nieco większa szansa na znalezienie fajnego apartmanu (sobota to tradycyjnie czas wymiany "turnusów") - kiedy na miejsce dotrzesz w poniedziałek rano, część zwolnionych w weekend apartamentów będzie już zajęta.

_Rafi_ napisał(a):2.Na pierwszy raz w ciemno lepiej wybrać wyspę KRK miejscowość Baśka(ze względu na odległość i urok),bo z relacji wywnioskowałem ,że to Chorwacja w pigułce ,ale czy z tego powodu ceny tam nie są zawyżone w stosunku do innych rejonów.Czy jest tam dużo apartamentów z tarasem i widokiem na morze .Czy lepiej na lądzie szukać i wtedy Baśka Voda,Brela(ogólnie riviera Makarska)?Z tych miejscowości co wymieniłem,gdzie szybciej apartament znajdę w normalnej cenie ok.60ejro,gdzie jest większy wybór?Pierwsze wakacje żony za granicą i nie chce w małej mieścince siedzieć-może następnym razem ,bo i dzieci chce żeby na plaży miały zajęcie i jakieś rozrywki,a my wieczorkiem w mieście.

Zależy co masz na myśli, pisząc, że nie chcecie "małej mieścinki" - tak naprawdę to większość miejscowości w Chorwacji to w gruncie rzeczy małe mieścinki. Jeśli zależy Wam na rozrywkach, wielu knajpach i wakacyjnej (nieco hałaśliwej) atmosferze, Baška na Krk może być dobrym rozwiązaniem. Uwaga, w sezonie masakrycznie zatłoczona plaża! Drożej? Chyba nie. Nie wiem jak z kwaterami (nocowałem w miasteczku Krk), ale w knajpach nawet taniej niż gdzie indziej (jakieś promocje, happy hours i takie tam - wiadomo, dzięki dużej konkurencji). Widokowo pięknie, choć nie ma ani kawałka otwartego morza (horyzont zamykają góry i wyspa Prvić). Nie wiem, czego dokładnie szukasz, ale mnie osobiście podobało się w Zarok (dzielnica Baški albo nawet inna miejscowość) - zdecydowanie luźniej na plaży, spokojniej, a do centrum Baški krótki spacer.

Poza tym jest spore ryzyko, że jeśli już za pierwszym razem pojedziesz do Dalmacji, to potem reszty kraju już nigdy nie zobaczysz albo Cię rozczaruje ;).

_Rafi_ napisał(a):3. Jadąc z Lublina na KRK mam niecałe 1200km ,a do riviery Makarskiej ponad 1400km i nie wiem jak sobie godziny wyliczyć ,aby być tak na 8 rano w jednym lub drugim miejscu (nie wiem ile zejdzie się z granicą i korkami ewntualnie,jazda ma być na raz)

Rzecz gustu, ja proponowałbym Wam wyjazd rano. Pojedziesz na spokojnie, nie spiesząc się szczególnie, zatrzymasz się na jakiś obiadek, może po drodze coś nawet uda się pozwiedzać (np. Budapeszt). Różnica między jazdą na Krk i do Makarskiej tak naprawdę nie jest duża - jedziesz autostradą, kilometry lecą szybciutko. Mnie najbardziej podoba się Dalmacja, choć przyznaję, Krk też jest fajny.

_Rafi_ napisał(a):4. Czy na Krk przed Baśką stoją jacyć ludziska z kartkami i propozycjami apartamentów,czy tylko na samym początku Krk wyspy i tam już trzeba zaczynać szukać?

I tu jest właśnie problem. Od kilku lat jeżdżę w ciemno, zawsze do Dalmacji. Poszukiwanie odpowiedniego apartamentu zajmowało dotychczas pół - półtorej godziny. W drugiej połowie sierpnia wybrałem się natomiast na Krk. I tu niemiłe zaskoczenie. Bardzo trudno było znaleźć cokolwiek, co więcej - odniosłem wrażenie, że właściciele domów są jakby zaskoczeni pytaniem o wolne miejsca. Niektórzy odsyłali do agencji pośredniczących. Niestety, w końcu musieliśmy ich posłuchać. W agencji okazało się, że mają tylko jeden wolny apartman! W całym mieście! Piszę o miejscowości Krk, nie wiem, jak w Bašce.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 27.12.2011 10:54

Dzięki Krzychooo za zainteresowanie i odpowiedz.
Po przeczytaniu wielu relacji decyzja zapadła i jednak będzie to na 99% Dalmacja i Baśka Voda chyba,że po drodze coś innego nam sie spodoba i osiedlimy sie gdzie indziej.Jedziemy pierwszy raz i ze względu na dzieci wybieram rejony z plażą żwirkową i delikatnym zejściem do morza,dlatego Baśka Voda jednak ,a nie Brela na przykład.Zastanawiam się czy nie wybrać samej Makarskiej jeszcze (chyba wieczorkiem więcej rozrywek dla dzieciaków),bo szczerze mówiąc na codzień mieszkam poza miastem i mam ciszę i spokój i ludzi mało ,więc na te 2 tyg. chce trochę się rozerwać (skutery ,latanie na spadochronie,całodniowy kurs statkiem lub prywatne wynajęcie łodzi i popływanie po okolicy) .Zwiedzać zabytków akurat nie lubimy,bardziej zaliczamy i odchaczamy ,ale wyjazd do BiH też ciekawi ,duży port w Splicie .Trochę dumam nad cenami ,bo widzę od 1 lipca odrazu podwyżka w góre kwater,ale w tym roku dzieci maja świadectwa 30czerwca ,więc zastanawiam sie czy nie wyjechać tydzień wcześniej w czerwcu.Po drodze chce Plitvice zobaczyć i też myślę nad noclegiem w ciemno tam w drodze powrotnej.Czasowo mamy do dyspozycji całe wakacje więc ograniczeni będziemy tylko funduszami i ewentualnym zmęczeniem.Planuje 12 dni być na miejscu w Chorwacji + ewentualne postoje dodatkowe z noclegami po drodze.Zobaczymy jak to wypali,bo pierwszy raz tak daleko od domu w ciemno pojedziemy.
AndrewP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrewP » 28.12.2011 20:43

Jeśli mogę coś dodać, to polecam Promajnę (między Makarską a Baśką Vodą), dwa lata temu byłem tam w ciemno w podobnym terminie. Trasa z Radzynia Podl przez Barwinek, Budapeszt, nocleg w Slunij (mozna podziwiać mini wodospady) blisko Plitwic. Na jeden raz brać trasę jest dość ciężko. Dlaczego Promajna bo blisko do Baśki Vody promenadą nad morzem (do Makarskiej ciut dalej i ścieżką) i jest tam w miarę płasko, plaże ok z cieniem. Na Fish piknik (zwiedzanie wysp) można zabrać się bezpośrednio z Promajny, bilety oferują nawet na plaży. Dostępne inne "atrakcje" jak skutery, spadochrony itp. Na początku lipca znalezienie odpowiedniej kwatery (po południu) zajęło nam pół godziny.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.12.2011 22:11

pawelh napisał(a):Makarska,Brela za 60; w lipcu to kolega może się natrudzić by coś sensownego trafić,ale powodzenia :wink:

Nie wiem jak w Breli, ale w Makarskiej w lipcu nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem kwater w tej cenie, a nawet taniej. Tam kwatery szukają turystów, a nie odwrotnie! :D
remik-on
Podróżnik
Wyspa Krk, pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) remik-on » 04.01.2012 23:15

Witam

Czy na wyspę Krk w lipcu, sierpniu można jechać w ciemno? Znajde
jakieś kwatery ?
Jakie ceny w przybliżeniu ?
Moze coś zaproponujecie :)

dzięki
pozdrawiam
senior111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) senior111 » 04.01.2012 23:18

mr_prestcott napisał(a):W tym roku zdobyłem na odwagę (zresztą za sprawą tego forum) wyjazdu do CHorwacji w ciemno i na dodatek były to nasze pierwsze wakacje w tym uroczym kraju w składzie ja z żoną i 3 dzieci w wieku 8. 6 i 2 latka. Dojechaliśmy w poniedziałek 15.08 o 6:00 rano do Mandre (na Pagu) i po krókiej rozmowie z miejscowym rybakiem wykonał dwa telefony, za chwile pojawił się właściciel kwatery z ofertą dla nas. Apartament był 6 osobowy na 2 piętrze z ładnym widokiem na morze w cenie po krótkiej negocjacji 60 EUR. Jednak po przemyśleniu doszliśmy do wniosku że trochę klimat tego miasteczka nam nie pasuje i ruszyliśmy na druga stronę wyspy do Bosany.
Około 9.00 rano było już naprawdę ciepło i byłem po obejrzeniu 4 wolnych kwater, wybraliśmy apartament na podwyższonym parterze 3 pokojowy z 6 miejscami do spania, osobna kuchnia i łazienka, dwa tarasy, przedpokój, kwatera położona blisko do zejścia na fajną plażę w cenie 55 EUR za dzień na 2 tygodnie (właściciel chciał na początku 70 EUR). Potwierdzam słuszność wyjazdu bez wcześniejszego bookowania.

Hej mr_prestcott - a możesz podesłać jakieś namiary ne tę kwaterę za 55Euro? z góry dziękuję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone