Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 01.05.2011 19:15

Dużo ciekawych informacji po nitce do kłębka dojdziemy co trzeba zakupić.Cenne bardzo :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.05.2011 19:28

tomasz1 napisał(a):Dużo ciekawych informacji po nitce do kłębka dojdziemy co trzeba zakupić.Cenne bardzo :D

Po to właśnie jest to forum. Co do telefonu... czy aż tak Ci go brakuje. Najlepiej go wyłączyć po przejeździe granicy i włączyć po powrocie... :)
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 01.05.2011 19:47

tomasz1 napisał(a):Czy jakieś ubezpieczenia na samochód w razie awarii się wykupuje :?:
Jak wygląda sprawa telefonii komórkowej czy warto tam jakąś kartę startową kupić.

Dodatkowe ubezpieczenie auta obowiązkowo moim zdaniem :)
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 01.05.2011 19:49

Jak sądzicie jeden kierowca ogarnie tak daleką podróż :?:
MATEUSUNIQUE
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATEUSUNIQUE » 01.05.2011 20:41

tomasz1 napisał(a):Jak sądzicie jeden kierowca ogarnie tak daleką podróż :?:

ŁOGARNIE,jak dobrze zaplanuje.Wyjeżdżam o 2 w nocy na miejscu(TROGIR)jestem o 16.Winiety kupione,gotówa ,karta w portfelu,bak (gaz+benzyna) pełny,tankowanie gazu przed granicą z Czechami,nastepne w Brnie,od Brna do Wiednia na benzynie,za Wiedniem aż do Słoweni na gazie,w Słoweni tankuję gaz i dalej na gazie,w połowie drogi pomiędzy Zagrzebiem a Trogirem tankuję gaz.Na miejscu uzupełniam gaz,bez benzyny.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.05.2011 23:04

tomasz1 napisał(a):Jak sądzicie jeden kierowca ogarnie tak daleką podróż :?:

A ja myślę, że to sprawa bardzo indywidualna. Jak widzę Ty jedziesz z Bydgoszczy czyli kawał drogi przez Polskę, a to chyba najbardziej męcząca część trasy. Ja (ze Śląska) jadę do Chorwacji z noclegiem w okolicach jezior Plitwickich. To ok. 800 km. Następnie rano wyruszam na wybrzeże i jestem u celu ok. południa. Dzielę podróż tylko dlatego żeby być na wybrzeżu stosunkowo wcześnie i mieć czas na znalezienie apartamentu. Wracam w ciągu jednego dnia - spokojnie, bez nerwów. Daję radę ok. 1500 km, choć przyznam, że u celu (po przekroczeniu polskiej granicy) padam na pysk :? W dużym stopniu to kwestia warunków (pogoda, klima itp.) oraz predyspozycji kierowcy. Je nie jestem już najmłodszy ale lubię prowadzić. Staram się relaksować, jadę równym tempem i zawsze w dzień. Nocna jazda bardziej mnie męczy - gorzej widzę i przez to bardziej się stresuję. W ubiegłym roku jechałem też nad Bałtyk (ok. 600 km) i byłem bardziej zmęczony niż podróżą do Chorwacji.
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 02.05.2011 09:26

Witam do tych jezior Plitwickich o których piszesz mam tylko 1170 km i jeszcze 100 km i jestem nad morzem np ; Karlobag lub Senji.

Jeszcze nie za bardzo się orientuję jakie miejscowości są tzw kurortami (typu Międzyzdroje) wiadomo będzie tam drogo.

Mniejsze miasteczka taniej.

Interesuje mnie taka miejscowość dostęp do morza ale żeby plaża była piaszczysta bo co się zorientowałem to plaże w Chorwacji są kamieniste.

Może polecicie jakie rejony są tanie no i plaża by nie była tak kamienista.
zadzior89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadzior89 » 02.05.2011 10:05

Witam, chciałem się zapytać o wasze doświadczenia w ciemno w samiutkim sezonie.

Ja mam zamiar być na miejscu w sobotę ok 9-11 rano 30 Lipca

Miejsce często się zmienia ale chyba pierwszy tydzień gdzieś okolice Trogiru na drugi pojedziemy w rejony Mimic

4 osoby już "wydygały"
zostaliśmy w 4, 1 auto i ciągle są niepewności wśród moich znajomych, "a może tydzień sobie klepniemy?", ciągle mnie wypytują, "a jak nie znajdziemy?", "w tym roku będzie ciężko, ludzie nie jadą do Egiptu, Grecji i Tunezji, będzie ciasno Artur zobaczysz"

I tak wiercą mi dziurę z miesiąc mimo że jestem pewny (przynajmniej tak sobie wmawiam), że znajdziemy.

4 osoby apartament za 60EUR czy możliwe że tak wyhaczymy - może na to liczymy i nie chcemy wydać więcej na nocleg

Jak wy jeździliście w ciemno w sezonie w jakich cenach?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2011 13:30

tomasz1 napisał(a):Jeszcze nie za bardzo się orientuję jakie miejscowości są tzw kurortami (typu Międzyzdroje) wiadomo będzie tam drogo.

Mniejsze miasteczka taniej.

Interesuje mnie taka miejscowość dostęp do morza ale żeby plaża była piaszczysta bo co się zorientowałem to plaże w Chorwacji są kamieniste.

Z mojego skromnego doświadczenia (w porównaniu z innymi forumowiczami) sądzę, że na pewno znajdziesz to co Cię interesuje. Gdy jechałem pierwszy raz (nie wiedziałem jeszcze o istnieniu tego forum) wziąłem mapę, zjechałem z autostrady na wybrzeże w okolicach Sibenika i jadąc na południe zatrzymywałem się w co ciekawszej miejscowości. Wszystkie oczywiście z dostępem do morza i plaży. Raz były to malutkie wioski - kilka domów, port, tawerna i jeden sklepik. Innym razem większe i ruchliwe "kurorty" - jak to nazywasz. W każdej wolne pokoje lub apartamenty. Raz nam nie odpowiadał apartament, innym razem plaża lub dojście do niej (np. przez ulicę). W końcu po południu dotarliśmy do małej turystycznej miejscowości za Omisem. Tu miły Chorwat zaproponował nam ogromny apartament z garażem wielkim zacienionym figowcami tarasem za niewielkie pieniądze. Plaża też była ok. Następnym razem już dużo dowiedziałem się z tego forum i nasz wyjazd był bardziej zaplanowany choć też w ciemno - bez rezerwacji.
Co do plaż... według mojej subiektywnej oceny najlepsze są plaże żwirkowe, a tych jest chyba najwięcej. Przynajmniej nie wali piaskiem po oczach i nie przynosisz plaży ze sobą do domu :)
pirzonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzonek » 02.05.2011 13:42

greenrs
a co byś polecił na pierwszy raz do Chorwacji?
południową? środkową?

jak pisałam wyżej ... jedziemy po 16 lipca 3 rodziny, z czego 2 rodziny z dziećmi małymi

ja się upieram jechać w ciemno
mam nadzieję wyhaczyć na miejscu jakiś domek ok 100 metrów
żeby były porządne 3 pokoje, kuchnia, łazienki 2 mogą być i 3 :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2011 13:51

pirzonek napisał(a):greenrs
południową? środkową?

To forum jest kopalnią wiedzy na ten temat... Jednak moim skromnym zdaniem ciekawsza jest Chorwacja południowa (Dalmacja), czyli na południe od Trogiru czy Splitu. Czym dalej, tym ciekawiej. I to chyba pod każdym względem (pogoda, cieplejsze morze, więcej ciekawych zabytków, bardziej egzotyczna przyroda...)
pirzonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzonek » 02.05.2011 13:57

wiem, że jest kopalnią wiedzy :D
ale ciekawa byłam Twojego zdania jako znawcy :P

i ciągle mam dylemat czy taki duży apartament / domek uda nam się znaleźć w pełni sezonu w ciemno ...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.05.2011 14:07

pirzonek napisał(a):wiem, że jest kopalnią wiedzy :D
ale ciekawa byłam Twojego zdania jako znawcy :P

i ciągle mam dylemat czy taki duży apartament / domek uda nam się znaleźć w pełni sezonu w ciemno ...

Dziękuję... ale ja tu jestem, jak widzisz, tylko "odkrywcą". Prawdziwych znawców jest tu naprawdę dużo i daleko mi jeszcze do nich.
Co do tak dużego apartamentu w środku sezonu... No nie wiem. Możecie mieć problem. Jeśli bardzo Wam zależy, żeby mieszkać razem to chyba poszukałbym czegoś w necie. My jeździmy w 3 lub 4 osoby, dlatego nigdy nie mamy tego problemu.
tkacze67
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkacze67 » 02.05.2011 16:42

[quote="pirzonek"]greenrs
południową? środkową?

Dla mnie najpiękniejsza Chorwacja zaczyna się w miasteczku Omiś, przepiękne, malownicze położenie.Za nim jest parę małych miejscowości gdzie można by szukać apartamentu a mielibyście blisko i do Omiśa i do Breli, Baśki Wody i Makarskiej. Są to śliczne miejscowości, warte obejrzenia ale raczej jest tam tłok, nie chciałabym tam mieszkać, gdyż jak ty wolę kameralne miejscowości.Szukaj w internecie danej miejscowosci i apartamentów, może akurat i cena i miejsce przypadnie ci do gustu.Piękna, mała jest też Podgora, ale to juz dużo dalej.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.05.2011 19:45

pirzonek napisał(a):greenrs
południową? środkową?

jak pisałam wyżej ... jedziemy po 16 lipca 3 rodziny, z czego 2 rodziny z dziećmi małymi

ja się upieram jechać w ciemno
mam nadzieję wyhaczyć na miejscu jakiś domek ok 100 metrów
żeby były porządne 3 pokoje, kuchnia, łazienki 2 mogą być i 3 :D

Wg mnie pobyt na Makarskiej Riwierze Was zauroczy na tyle, że zostaniecie Cromaniakami :)

Znaleźć - pewnie coś sobie znajdziecie - jednak niekoniecznie w jednym domu. Zakładając, że raczej nie chcecie roszady w rodzinach i sytuacji, że jedno z małżonków śp kątem w pokoju innej pary hehe Rzadko trafiają się pojedyncze apartamenty dla ilości większej niż 6 osób. Więc przygotujcie się na ewentualnosć, że jedna rodzinka będzie jednak musiała mieszkać w innym domu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 46
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone