Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.04.2011 08:23

radkoski napisał(a):Najważniejsze żeby się nie łapać na "okazje" pierwsze lepsze bo za chwilę się okaże że jest lepiej i taniej :wink:

Ale też nie ma co przesadzać po długiej podróży z szukaniem, bo potem refleks i pomyślunek podupada zmęczeniem zrażony i wyboru można dokonać równie głupiego, jak przy zbytnim pośpiechu.
Więc rozwaga i harmonia w postępowaniu zagwarantować może dobór miejsca najdogodniejszego do letniego miłego spoczynku.

pozdro

Od lat tylko i wyłącznie w ciemno.
Kilka razy byliśmy rezerwując i... jakoś tak fajnie nie było.
pzodro

Aha.
I już o tym pisałem, ale powtórzę - my jeździmy po to, by się wygrzać i nasłonecznić, a słyszałem do ludzi, że nieraz przeżyli w Chorwacji czy nawet Grecji od kilku do kilkunastu dni pogody wielce umiarkowanej i dalece niesłonecznej. To ja pitolę wydawać kupę kasy, żeby tak ryzykować. Chcecie wierzcie, chcecie nie, ale dzięki nie robieniu rezerwacji nigdy jeszcze od co najmniej 8 lat nie mieliśmy przez nasze trzytygodniowe wakacje (bo na tyle zawsze jeździmy i tylko w sierpniu) pogody deszczowej czy chłodnej dłużej niż przez 1 dzień. Po prostu w takiej sytuacji przepraszamy gospodarzy, płacimy co się należy, zbieramy mandżur, sprawdzamy w necie prognozy i walimy tam, gdzie jest upał i dużo słońca i nie ma deszczu, a takie miejsca na Bałkanach zawsze są.
Tak kochamy słońce, że dla niego .. wszystko.. :)
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 26.04.2011 12:50

Hm, już sam nie wiem co wybrać. Wyjazd w ciemno kusi, ale z drugiej strony trochę strach. Żona i trzylatka mogą marudzić jak czegoś w miarę szybko nie znajdę :) Wybieramy się po 20 sierpnia na Krk, chyba Silo lub Klimno, jak myślicie, warto zaryzykować ? Wyjadę wieczorem więc na miejscu mam nadzieję być na pewno przed południem.
radkoski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radkoski » 26.04.2011 14:49

Sam mam malucha który w zeszłym roku miał 3 latka i szczerze mówiąc średnio chciałoby się nam szukać na miejscu dopiero noclegu...
Szczególnie jak ktoś jedzie całą noc...
My trafiliśmy lepiej niż myśleliśmy i z noclegiem , i z pogodą...

Z płatnością może być różnie...nie zawsze ktoś się może zgodzić na:
"przepraszamy gospodarzy, płacimy co się należy, zbieramy mandżur"...

A jesli ma się takiego malucha to osobiście nie chciałoby nam się z powodu braku pogody jeździć z miejsca na miejsce... :wink:
pirzonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzonek » 01.05.2011 11:19

cześć jestem tu nowa

planujemy jechać ze znajomymi w ciemno do Chorwacji - jeszcze nie wiemy gdzie, ale poczytam dokładnie forum to wybierzemy
wiem już z forum, że najlepiej być tam do południa :D

jedziemy ekipą 6 dorosłych + 3 dzieci (8 lat, 4 lata, 2 lata)

niestety urlopowo pasuje tylko opcja po 16 lipca ... 2 tygodnie - pełne 14 dni

zmartwiłam się, że to sezon włosko - niemiecki
chcemy jakąś pipidówkę, zaszyć się
nie zależy nam na obleganych miastach

czy mimo to jechać w ciemno?
jak w tym roku z cenami? na ile się nastawić?

liczymy na jakiś apartament a nawet lepiej domek
na całą naszą ekipę

doradźcie coś
pokierujcie ...

dziękuję :D
tkacze67
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tkacze67 » 01.05.2011 12:51

Witaj pirzonek.Co roku jeździmy do Chorwacji, wprawdzie na kemping, ale zawsze zwraca naszą uwagę duża ilość Chorwatów stojących na obrzeżach miasteczek z tabliczkami o wolnych pokojach.Tak więc nawet w sezonie cos byś znalazła ale nie wiem czy na tak liczne towarzystwo z jakim jedziesz :D A nie chcecie chyba latać do siebie z róznych krańców miasta, więc lepiej by chyba było coś zarezerwować wcześniej.Tym bardziej , że z trójką dzieciaczków, szukanie apartamentu czy domku po długiej podróży może być bardzo męczące i dla was i dla nich...Najpierw zdecydujcie jaki region Chorwcji was interesuje i szukajcie w internecie.Pozdrawiam
pirzonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzonek » 01.05.2011 14:41

my nie chcemy latać do siebie z krańców miasta,
bo szukamy jakiegoś odludzia poza miastem
a słyszałam, że tam są takie zaciszne miejsca ;)

czy jest szansa znaleźć z w sezonie na dziko jakiś domek lub duży apartament min 3 pokoje + kuchnia + łazienka, lub nawet 2 - 3 łazienki

boję się rezerwacji czegoś przez neta, bo na miejscu może się okazać, że okolica niefajna, jakaś zatoka, brudno i inaczej niż w ofercie ... a trzeba będzie siedzieć, bo opłacone ...

liczymy się ze środkową lub prawie południową Chorwacją
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.05.2011 15:45

pirzonek napisał(a):boję się rezerwacji czegoś przez neta, bo na miejscu może się okazać, że okolica niefajna, jakaś zatoka, brudno i inaczej niż w ofercie ... a trzeba będzie siedzieć, bo opłacone ...

No właśnie... Dlatego ja tylko w ciemno... Z jednym małym zastrzeżeniem, że ruszamy zawsze na przełomie czerwca i lipca. Wtedy nie ma żadnego problemu i jak zauważyłem, to raczej Chorwaci szukają turystów a nie turyści apartamentu. Nie wiem z własnego doświadczenia niestety jak jest później - nigdy nie byłem. Przypuszczam że gorzej, ale chyba nie aż tak, żebyście niczego nie znaleźli. Rezerwując w internecie jest też na pewno drożej. Apartament w którym mieszkaliśmy w 2007r. znalazłem później w internecie ale w cenie o 20 euro wyższej (w tym samym terminie).
pirzonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirzonek » 01.05.2011 15:52

niestety ze wzg na urlop znajomych tylko opcja po 15 lipca wchodzi w grę

trochę się tu na forum wystraszyłam
jak poczytałam, że tam to akurat ten sezon włosko - niemiecki
a nas trochę jest ...

sami nie chcieliśmy jechać, bo co to za urlop tylko z dziećmi małymi
do nikogo się nie odezwać
pewnie ma to też swoje uroki, ale my lubimy się wzajemnie i choć raz porządnie w roku chcielibyśmy sobie pobyć razem :D
i porozmawiać w innym gronie niż tylko my + małe dzieci :D

a najlepiej tak na dziko + zaciszne miejsce to w rejonie jakiego miasta do ew zwiedzania warto się wybrać?
jakieś 15 - 30 km od dużego miasta
a być na dziczy, przy samej plaży :D kameralnie, spokojnie, ciepło :D
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 01.05.2011 16:59

Witam mam pytanie.
Jakie trzeba jeszcze wliczyć koszty podróży na Chorwację.
Wiadomo paliwo ,jakieś koszta inne np; winiety,ubezpieczenia w NFZ no nie wiem jeszcze co.
Liczę z Bydgoszczy ok 1500km w jedną stronę (1100zł paliwo w dwie strony).
Kwatery myślę że do 50 euro max za 3 osoby.
Proszę o jakieś wskazówki.

1.Paliwo ok 1100zł
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 01.05.2011 17:22

[quote="tomasz1"]
Jakie trzeba jeszcze wliczyć koszty podróży na Chorwację.
Wiadomo paliwo ,jakieś koszta inne np; winiety,ubezpieczenia w NFZ no nie wiem jeszcze co.

Proszę o jakieś wskazówki.

Rok temu z Gdańska, 4 osoby 12 letnia vectra - benzyna - koszt przejazdu łącznie z winietami, tankowaniem itp ok 500 Pln na osobę, kwatera 49 euro za apartament na czwórkę, reszty nie liczyłam, rachunki poszły do kosza :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.05.2011 18:28

4 os. 2-2,5keuro ze wszystkim...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.05.2011 18:54

tomasz1 napisał(a):ubezpieczenia w NFZ no nie wiem jeszcze co.
Kwatery myślę że do 50 euro max za 3 osoby.
Ubezpieczenie z NFZ to chyba nie jest najlepszy pomysł. Wprawdzie jest darmowe ale z tego co pamiętam, ma bardzo ograniczony zakres. Lepsze rozwiązanie to wykup czasowej polisy w którejś z firm ubezpieczeniowych. Nie są drogie a zapewniają dość szeroki zakres usług.
Co do ceny... 50 euro za 3 osoby to dużo, myślę że znajdziesz coś tańszego, choć to zależy od miejsca i sezonu.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 01.05.2011 19:00

[/quote] Ubezpieczenie z NFZ to chyba nie jest najlepszy pomysł. Wprawdzie jest darmowe ale z tego co pamiętam, ma bardzo ograniczony zakres.

Też tak myślałam ( czytałam o zakresie na croforum ) i rok temu sobie darowalismy, okazało się jednak że gdybyśmy mieli to antybiotyk dla męża byłby dużo tańszy, a dodatkowe ubezpieczenie które zakupiliśmy przydało się jedynie do tego ze po telefonie bardzo miły pan podał nam adres najbliższego szpitala, który zapewne dostalibyśmy od właścicielki kwatery :) nie mniej jednak w tym roku ubezpieczenie tez zakupimy i dodatkowo kartę NFZ.. lepiej dmuchac na zimne :wink:
tomasz1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz1 » 01.05.2011 19:01

Czy jakieś ubezpieczenia na samochód w razie awarii się wykupuje :?:
Jak wygląda sprawa telefonii komórkowej czy warto tam jakąś kartę startową kupić.
MATEUSUNIQUE
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATEUSUNIQUE » 01.05.2011 19:10

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Z telefonem nie wiem,aktywuję roaming i jest oki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone