Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 16.06.2024 07:34

Masz rację, byłem kilka razy w ciemno i zgadza się jest elastyczniej:-) nawet z małymi dziećmi
W tym roku patrzę na booking i sierpień drogi jakiś:-)
Mam niestety tylko tydzień urlopu i nie wiem czy jechać w ciemno :-)
Będę też obserwował ewentualne rezygnacje
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 16.06.2024 07:34

Masz rację, byłem kilka razy w ciemno i zgadza się jest elastyczniej:-) nawet z małymi dziećmi
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 16.06.2024 07:36

grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 17.06.2024 16:13

Bosm@n napisał(a):Masz rację, byłem kilka razy w ciemno i zgadza się jest elastyczniej:-) nawet z małymi dziećmi

Jeśli jedziesz w sierpniu to szczęścia życzę, bo w sezonie będzie ci bardzo potrzebne. Ja szukam dla szwagra paru dodatkowych dni i wszyscy mają jedną odpowiedź - sierpień pełny. Oczywiście mam na myśli coś w okolicach 100€ za rodzinę, bo oferty po 150€ czy 200€ to są.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 17.06.2024 16:30

Dużo też zależy od tego, który to tydzień sierpnia. Pod koniec jest już trochę luźniej.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 17.06.2024 17:09

Epepa napisał(a):Dużo też zależy od tego, który to tydzień sierpnia. Pod koniec jest już trochę luźniej.

Dzień tygodnia też ma znaczenie.
Najwięcej osob przyjeżdża sobota, niedziela, a wyjeżdża piątek, sobota. Teoretycznie sobota najlepsza do szukania kwater.
mirus_1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirus_1969 » 05.07.2024 19:57

Cześć, piszesz że przed sezonem byliście w ciemno na Vis. Mam zamiar jechać pod koniec sierpnia. Pytaliście może "tubylców" jak jest z miejscówkami pod koniec sezonu ?Mają może na domach napis apartmani itp.;-)?
evita88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evita88 » 17.07.2024 20:06

Dzień dobry, właśnie okazało się, że właściciel naszego apartamentu pomylił moją rezerwację (która miała być na sierpień :lol: ) i teraz ma wolny apartament 17-27 lipca. Mimice. Może ktoś potrzebuje na już?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.07.2024 05:39

evita88 napisał(a):Dzień dobry, właśnie okazało się, że właściciel naszego apartamentu pomylił moją rezerwację (która miała być na sierpień :lol: ) i teraz ma wolny apartament 17-27 lipca. Mimice. Może ktoś potrzebuje na już?

Z ciekawości jaki był sposób rezerwacji? Jak mailowy lub telefoniczny i to po Polsko<->Chorwacku to nie pierwszy zonk?
Lipanj-Srpanj słowa kluczowe... ;)
evita88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evita88 » 18.07.2024 08:45

te kiero napisał(a):
evita88 napisał(a):Dzień dobry, właśnie okazało się, że właściciel naszego apartamentu pomylił moją rezerwację (która miała być na sierpień :lol: ) i teraz ma wolny apartament 17-27 lipca. Mimice. Może ktoś potrzebuje na już?

Z ciekawości jaki był sposób rezerwacji? Jak mailowy lub telefoniczny i to po Polsko<->Chorwacku to nie pierwszy zonk?
Lipanj-Srpanj słowa kluczowe... ;)

Angielski i liczby, czyli 17.08. Właściciel się pomylił, a ja nie zauważyłam przy potwierdzaniu, wspólna odpowiedzialność ;)
Brasilia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 18.07.2024 09:59

Czy to możliwe? Tak! W 2015 byliśmy pierwszy raz w Chorwacji w miejscowości Brela i pamiętam, że stali ludzie przy drodze z karteczkami "apartmani i sobe". Wtedy nie było najmniejszego problemu z jazdą w ciemno.
W tym rok tak się złożyło, że również szukaliśmy w ciemno, ale nie z własnej woli tylko z przymusu. Przyjechaliśmy 1 lipca do Podgory do gospodarza u którego zarezerwowałem apartament 2+1 z widokiem na morze już w lutym.
Dzień przed wyjazdem napisałem maila, że będziemy o tej i o tej. Gospodarz odpisał, że już na nas czeka z niecierpliwością. Zaczęliśmy wypakowywać walizki z samochodu i w tym momencie, gospodarz uświadomił sobie, że coś mu się pomyliło i w naszym apartamencie mieszkają inni goście do soboty 6 lipca.
Ostatnią rzeczą, której spodziewałem się po przejechaniu 1300km to brak miejsca do mieszkania. Dostaliśmy propozycję zakwaterowania w innym "apartamencie" bez widoku na morze, w piwnicy za darmo aż zwolni się miejsce w naszym.
Przebolałbym brak widoku na ukochane morze, ale stan łazienki a szczególnie kabiny prysznicowej wołał o pomstę do nieba...
Cała kotara w grzybie, fugi oryginalnie białe były czarne i śmierdziało stęchlizną. Powiedziałem, że nie ma szans żebyśmy tam zamieszkali nawet z dopłatą. Kazałem oddać zaliczkę i wyruszyłem na poszukiwania apartamentu na dwa tygodnie w najbardziej obleganym regionie Chorwacji :glupek:
Po pokonaniu 100m zagadałem do staruszka siedzącego pod kościołem, ale zero reakcji w żadnym języku... Myślę sobie będzie ciekawie. Nagle idzie starsza Pani i pyta się tego dziadka co chcę, ja przerywam rozmowę i wale: apartmani!. Pani bierze mnie pod rękę i mówi po Chorwacku żebym szedł z nią bo ma apartmani. Przeszliśmy spacerkiem 200m i Pani mówi, że jej córka tu ma dom, myślę wow to może się udać. Dalej sprawy potoczyły się szybko, okazuje się, że ma apartament na 2 piętrze 2+2 60m2 z widokiem na morze, kuchnią w pełni wyposażoną, łazienką z wanną i pralką i wolny termin do soboty 13 lipca. Udaje niezdecydowanego i z proponowanych przez panią 80 euro rzucam 70 euro i spotykamy się w połowie drogi na 75 euro :jupi:
Właścicielka Elza do której los nas zesłał okazała się wspaniałym człowiekiem z artystyczną duszą (cały dom w jej obrazach) i już zarezerwowałem pobyt na przyszły rok w tym samym apartamencie.
ps. nie polecam: Apartamenty ANTE - Podgora zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
polecam: Apartments Adžem - Podgora zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 19.07.2024 09:41

Brasilia napisał(a):Czy to możliwe? Tak! W 2015 byliśmy pierwszy raz w Chorwacji w miejscowości Brela i pamiętam, że stali ludzie przy drodze z karteczkami "apartmani i sobe". Wtedy nie było najmniejszego problemu z jazdą w ciemno.
W tym rok tak się złożyło, że również szukaliśmy w ciemno, ale nie z własnej woli tylko z przymusu. Przyjechaliśmy 1 lipca do Podgory do gospodarza u którego zarezerwowałem apartament 2+1 z widokiem na morze już w lutym.
Dzień przed wyjazdem napisałem maila, że będziemy o tej i o tej. Gospodarz odpisał, że już na nas czeka z niecierpliwością. Zaczęliśmy wypakowywać walizki z samochodu i w tym momencie, gospodarz uświadomił sobie, że coś mu się pomyliło i w naszym apartamencie mieszkają inni goście do soboty 6 lipca.
Ostatnią rzeczą, której spodziewałem się po przejechaniu 1300km to brak miejsca do mieszkania. Dostaliśmy propozycję zakwaterowania w innym "apartamencie" bez widoku na morze, w piwnicy za darmo aż zwolni się miejsce w naszym.
Przebolałbym brak widoku na ukochane morze, ale stan łazienki a szczególnie kabiny prysznicowej wołał o pomstę do nieba...
Cała kotara w grzybie, fugi oryginalnie białe były czarne i śmierdziało stęchlizną. Powiedziałem, że nie ma szans żebyśmy tam zamieszkali nawet z dopłatą. Kazałem oddać zaliczkę i wyruszyłem na poszukiwania apartamentu na dwa tygodnie w najbardziej obleganym regionie Chorwacji :glupek:
Po pokonaniu 100m zagadałem do staruszka siedzącego pod kościołem, ale zero reakcji w żadnym języku... Myślę sobie będzie ciekawie. Nagle idzie starsza Pani i pyta się tego dziadka co chcę, ja przerywam rozmowę i wale: apartmani!. Pani bierze mnie pod rękę i mówi po Chorwacku żebym szedł z nią bo ma apartmani. Przeszliśmy spacerkiem 200m i Pani mówi, że jej córka tu ma dom, myślę wow to może się udać. Dalej sprawy potoczyły się szybko, okazuje się, że ma apartament na 2 piętrze 2+2 60m2 z widokiem na morze, kuchnią w pełni wyposażoną, łazienką z wanną i pralką i wolny termin do soboty 13 lipca. Udaje niezdecydowanego i z proponowanych przez panią 80 euro rzucam 70 euro i spotykamy się w połowie drogi na 75 euro :jupi:
Właścicielka Elza do której los nas zesłał okazała się wspaniałym człowiekiem z artystyczną duszą (cały dom w jej obrazach) i już zarezerwowałem pobyt na przyszły rok w tym samym apartamencie.
ps. nie polecam: Apartamenty ANTE - Podgora zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
polecam: Apartments Adžem - Podgora zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

No nieźle. Zanim pojawiły się dzieci, jechałem z żoną bez ż, czyli oną dwa razy w ciemniaka. Pierwszy raz 2010 bez problemu w Baśce znaleźliśmy apartman i to przełom lipiec/sierpień. Nawet można było wybierać, kręcić nosem etc. Ludzie stali praktycznie na każdym rogu i kartonikami "apartmani/sobe". Za dwa lata jechaliśmy z początkiem września, również w ciemnicę, tym razem Tucepi. Trochę się nachodziliśmy bo szału nie było, mimo tego że wrzesień... Ale koniec końców udało się wyrwać genialny apartman w pierwszej linii przy ulicy Kamena. Wtedy już wiedziałem, że epoka wyjazdów bez rezerwacji się kończy. Teraz z dziećmi... ciężko byłoby się tłuc tak daleko bez tego komfortu, że coś tam jest zaklepane (przez znany portal do wybierania miejsc noclegowych, który coś tam jednak gwarantuje). Ten scenariusz, który opisałeś, że w dniu przyjazdu lub tuż przed okazuje się, że nie masz jednak gdzie spać, spędza niejednemu sen z powiek.
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 19.07.2024 13:21

maciek_apo napisał(a):Wtedy już wiedziałem, że epoka wyjazdów bez rezerwacji się kończy.

No właśnie. Ta epoka już się skończyła. Tak samo jak era map papierowych i CB radia. Oczywiście entuzjaści będą wciąż zachwalać ten sposób podróżowania, ale teraz ich jest pewnie jakiś promil wśród wszystkich turystów.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 19.07.2024 13:39

od 10 lat jeżdżę w ciemno
i to nie tylko do Cro,
co prawda we wrześniu ale w ciemno,
choć trzeba przyznać że we wrześniu 10
lat temu było znacznie mniej luda jak rok temu,
kwaterę rezerwuje wcześniej jeśli lecimy
samolotem,no ale do Cro samolotem nie latamy,
przynajmniej narazie,
Maciety
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciety » 23.07.2024 22:04

Jak
jeździłem do Cro samochodem, ostatnie trzy wyjazdy w najbardziej rozchwytywanym sezonie, zawsze znalazłem dobrą miejscówę. Nie ma obaw, że nie znajdziecie. Te teksty o tym, że nie da rady. Hmmmmm , pozycjonowanie prze wiecie kogo! Głowa do góry, Chorwaci lubią, jak się z nimi rozmawia !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 424
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone