Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbychu1023
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychu1023 » 13.08.2023 19:01

Mniej wiecęj jeżeli mnie pytasz. Wrzesień a który tyg. różnie bywa w tym roku wyjeżdżamy 1.09 raz byliśmy na sam koniec. Ale będzie już 8-9 wyjazd i zawsze wioseczki pod Makarską. Bardzo fajne miejsce na plażowanie oraz miejsce wypadowe na zwiedzanie.
zaako
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaako » 14.08.2023 11:03

Witam. Czy warto robić rezerwacje w Baška na KRK?Czy jechać w ciemno? Termin 05-12.09.2023
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.08.2023 16:29

zaako napisał(a):Witam. Czy warto robić rezerwacje w Baška na KRK?Czy jechać w ciemno? Termin 05-12.09.2023

Robiłbym, pracownik był na początku sezonu i zostały same słabe kwatery. Wrzesień już luźniej, ale to dość popularna miejscówka.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 14.08.2023 19:42

od 2014 przełom sierpień/wrzesień i wrzesień rezerwacji
nie robiłem ani razu,co prawda
nie bywalec tak bardzo na" północy",
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 12.05.2024 18:02

Czy w ubiegłym roku we wrześniu było trudniej znaleźć sensowny apartament w porównaniu do lat wcześniejszych?
Pewnie wprowadzenie euro miało jakiś wpływ na wzrost popularności Chorwacji.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 12.05.2024 20:59

empire13 napisał(a):Czy w ubiegłym roku we wrześniu było trudniej znaleźć sensowny apartament w porównaniu do lat wcześniejszych?
Pewnie wprowadzenie euro miało jakiś wpływ na wzrost popularności Chorwacji.

Nie sądzę
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 12.05.2024 21:17

ja myślę ze mogło być "trudniej"
ostatnimi latami Wrzesien jest zdecydowanie bardziej oblegany jak 10 lat temu,
wiec może być trudniej,
ale z drugiej strony ,
początek wrzesnia to całkiem coś innego jak
wrzesien po 15,
;)
Marianos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marianos » 09.06.2024 09:43

Jak myślicie. Czy na koniec wakacji będąc na miejscu 30 sierpnia w dwie pary z jednym dzieckiem coś znajdziemy? Czy lepiej nie ryzykować? Nie mamy konkretnej miejscowości na oku. Plan jest od Zadaru w dół, a wybrzeże jest długie. Może być też jakaś wyspa. Chyba że ma ktoś namiar na fajną miejscówkę w tym terminie to nie pogardzę i będę wdzięczny.
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 09.06.2024 10:30

Ja bym się nie decydował na wyjazd w ciemno do Chorwacji. Nawet sierpień/wrzesień. Może szybko trafisz na coś fajnego, bo kwater wolnych trochę na pewno będzie, ale od razu wyobrażam sobie, że:
- niekoniecznie w całym interesującym terminie, mogą to być okienka typu 6 dni wolnych tutaj, 5 tam itd.,i po 3 godzinach trzeba będzie zapisywać: co, gdzie, kiedy itp.,
- po długiej podróży, w upale na miejscu, z dzieckiem to ostatnia rzecz jaką bym chciał - zatrzymywać się co chwila, biegać od domu do domu itd.
- w tym roku szukałem apartamentów późno (druga połowa maja), ostatecznie mam od 25 sierpnia i pierwszy tydzień września i nawet wtedy wybór był już mocno ograniczony. Tyle, że podróżuję z psem i szukałem blisko wody.
- i jak to niby miałoby wyglądać, że może być też wyspa? Tracisz sporo czasu na dotarcie na przypadkowo wybraną wyspę i zaczynasz szukać? Zdecydowanie nie dla mnie takie wakacyjne przygody.
Pzdr
wwwmarco
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 10.06.2024 07:57

michał1234 napisał(a):Ja bym się nie decydował na wyjazd w ciemno do Chorwacji. Nawet sierpień/wrzesień. Może szybko trafisz na coś fajnego, bo kwater wolnych trochę na pewno będzie, ale od razu wyobrażam sobie, że:

Pzdr

Potwierdzam, wolę jechać na pewniaka i dla tego zamawiam wcześniej. Po tych nastu godzinach podróży ostatnia myśl jaka by mi przyszła do głowy to poszukiwanie apartamentu. To też nie dla mnie :)
grab56
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grab56 » 10.06.2024 08:45

A mnie ciekawi, co skłania część z was, do wyboru wyjazdu "w ciemno". Serio pytam, bo ja nie widzę żadnej korzyści z tego rozwiązania.
Moja perspektywa:
1. Trzeba zmarnować czas na urlopie, żeby znaleźć kwaterę (wolę poświęcić kilka razy więcej czasu w domu na szukanie i pisanie, niż zmęczony po podróży łazić po apartmanach)
2. Odpadają wam najlepsze (z mojej perspektywy) lokalizacje, bo jadąc w ciemno zapewne szuka się w pobliżu jadranki albo w większych miejscowościach, gdzie jest głośno i tłoczno, a nie wjeżdżacie do małych miejscowości (nie wierzę, że ktoś w ciemno jedzie np. na Hvar i szuka noclegu w Ivan Dolac)
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 10.06.2024 10:04

grab56 napisał(a):A mnie ciekawi, co skłania część z was, do wyboru wyjazdu "w ciemno". Serio pytam, bo ja nie widzę żadnej korzyści z tego rozwiązania.
Moja perspektywa:
1. Trzeba zmarnować czas na urlopie, żeby znaleźć kwaterę (wolę poświęcić kilka razy więcej czasu w domu na szukanie i pisanie, niż zmęczony po podróży łazić po apartmanach)
2. Odpadają wam najlepsze (z mojej perspektywy) lokalizacje, bo jadąc w ciemno zapewne szuka się w pobliżu jadranki albo w większych miejscowościach, gdzie jest głośno i tłoczno, a nie wjeżdżacie do małych miejscowości (nie wierzę, że ktoś w ciemno jedzie np. na Hvar i szuka noclegu w Ivan Dolac)

Może brak planów? A może zmiana miejsca w ostatniej chwili?
Na przełomie sierpnia - września, spokojnie możecie jechać w ciemno, jest już dużo wolnych kwater.
Co do miejsca, każdy wybiera to co chce. Jak chce w dużym mieście to tam zostaje. Jak chce w małym miasteczku to zatrzymuje sie w małym.
Rzeczywiście z wyspami może być jakiś problem: np późno przyjedziecie, stracicie troche czasu na prom lub macie inne oczekiwania niż zastaniecie na miejscu.
Ale w tym czasie kwatery są
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 10.06.2024 13:55

grab56 napisał(a):A mnie ciekawi, co skłania część z was, do wyboru wyjazdu "w ciemno". Serio pytam, bo ja nie widzę żadnej korzyści z tego rozwiązania.
,,,

dwa lata temu jadąc do Gr planowałem nocleg tranzytowy w Nisiu,
ale w Nisiu byłem o 8:30,
więc pociagnelismy do uroczej Ochrydy,
po dwóch dniach za sprawą poznanych tam uczestników Zlombola,
pojechaliśmy do Sarti,
choć w planach była Parga,
to jest właśnie wyjazd w ciemno,
ale fakt,początek września,
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 10.06.2024 19:09

Ja kilka razy nawet w sezonie byłem w ciemno i nie narzekam. Jedyna rada jaka mi przychodzi do głowy to żeby być rano, rano. Część ekipy może szukać noclegu, druga iść na spacer czy plaże.
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 10.06.2024 20:33

My zazwyczaj jeździmy w ciemno i taka opcja wbrew pozorom ma sporo plusów, ale zwykle odwiedzamy Cro przed sezonem. W sezonie też kiedyś popłynęliśmy w ciemno na Hvar i znaleźliśmy nocleg w… Zavali, więc w wiosce obok wspomnianego Ivan Dolac. W tym roku pojechaliśmy na Vis bez rezerwacji, więc przeprawa promowa nie jest dla nas żadną przeszkodą. Zalety takiego podróżowania to:
1. Najważniejsze: przygoda!
2. Większa elastyczność w podróży, gdy nie trzeba być nigdzie w konkretnym dniu i ustalonej godzinie.
3. Możliwość dostosowania celu podróży do prognozy pogody i wybrania najcieplejszego miejsca/ z najmniejszą ilością opadów. Np. W maju pogoda potrafi bardzo się różnić w poszczególnych rejonach Chorwacji.
4. Wiele miejsc wygląda zupełnie inaczej na zdjęciach niż w rzeczywistości. Mam na myśli nie tylko apartament, ale także jego okolicę. Na mapach Google nie słychać także hałasu, nie widać aktualnych remontów czy budowy w sąsiedztwie. Na miejscu łatwo to zweryfikować i wybrać miejsce, które nam odpowiada.
5. Nie wszystkie apartamenty są na B., czasami właściciele nie mają ich dodanych, gdy np. są nowe lub jeszcze ich nie przygotowali do sezonu.
6. Na miejscu można negocjować cenę i znaleźć coś tańszego lub w lepszym standardzie za tę samą kwotę.

Podróżowanie z rezerwacją może być mniej wymagające i bardziej komfortowe, ale nas mimo wszystko bardziej cieszą spontaniczne wyjazdy. Mam wrażenie, że dzięki temu trafiamy w bardzo fajne miejsca, których w innym wypadku byśmy nie odkryli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 423
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone