Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 01.07.2020 20:22

Mariusz_M napisał(a):Czyli co? Trzeba w takim razie drukować kartkę z strony entercroatia i wkładać za przednią szybę czy nie?

Informacja z maila po wypełnieniu formularza:
Wydrukuj załączone potwierdzenie w pliku PDF z numerem ogłoszenia i umieść je w widocznym miejscu (szybie przedniej) w pojeździe, abyś mógł zostać przekierowany na wyznaczone pasy.

A tak wygląda całość:

Szanowni Państwo, witamy w Chorwacji,

Chcielibyśmy, aby Państwa pobyt w Republice Chorwacji był jak najbardziej bezpieczny. Dlatego też przesyłamy rekomendacje Chorwackiego Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego przygotowane w celu ochrony zdrowia wszystkich odwiedzających, jak również mieszkańców Republiki Chorwacji.

Wydrukuj załączone potwierdzenie w pliku PDF z numerem ogłoszenia i umieść je w widocznym miejscu (szybie przedniej) w pojeździe, abyś mógł zostać przekierowany na wyznaczone pasy.

Aby wjechać do Chorwacji, nie jest wymagany test na COVID-19.

Po wjeździe na terytorium Republiki Chorwacji nie ma obowiązku samoizolacji/kwarantanny (Z wyjątkiem: Bośni i Hercegowiny, Serbii, Kosowa, Macedonii Północnej - 14 dni).

Wyjątki>

"Pojawienie się objawów symptomów choroby podczas pobytu na terytorium Republiki Chorwacji. W przypadku, jeśli symptomy choroby pojawią się po wjeździe na terytorium Chorwacji obowiązuje następująca procedura: należy pozostać w obiekcie zakwaterowania i telefonicznie powiadomić osobę zgłaszającą podróż i/lub przedstawiciela obiektu zakwaterowania, który w Państwa imieniu skontaktuje się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej. Poza standardowymi godzinami pracy lekarza podstawowej opieki zdrowotnej należy skontaktować się z pogotowiem ratunkowym. "
Wjazd do Chorwacji osób, które mają symptomy choroby. Jeżeli przy wjeździe do Chorwacji osoba ma symptomy choroby, Policja Graniczna powiadomi o tym Granicznego Inspektora Sanitarnego i/lub Inspektora Sanitarnego, który zadecyduje o dalszym postępowaniu wraz z możliwością skierowania do jednostki medycznej w celu przeprowadzenia badania i leczenia.

Restauracje, dodatkowa infrastruktura turystyczna i sklepy są otwarte. Dla każdego rodzaju wykonywanej działalności przygotowane są szczegółowe wytyczne sanitarne Chorwackiego Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego, dzięki którym możemy zapewnić bezpieczeństwo naszym gościom i pracownikom oraz regularnie dezynfekować pomieszczenia.

Po wyjściu z obiektu zakwaterowania zaleca się korzystać z maseczki lub w inny sposób zasłonić nos i usta, przestrzegać dystansu społecznego (min. 1,5 m) oraz regularnie myć lub dezynfekować ręce.

Rekomendacje Chorwackiego Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Jak najczęściej myć ręce ciepłą wodą i mydłem lub korzystać ze środka dezynfekującego do rąk, który trzeba dokładnie wetrzeć w dłonie. Unikać dotykania twarzy, ust, nosa i oczu.
Zaleca się korzystanie z płatności bezgotówkowych za pomocą kart płatniczych lub płatności online.
Zaleca się korzystanie z własnego środka transportu lub z rent-a-car, a jeśli korzystacie Państwo z innych rodzajów transportu, prosimy o przestrzeganie przepisów dotyczących prewencji rozprzestrzeniania się choroby (dystans społeczny, zachowanie higieny, korzystanie z maseczek i rękawic jednorazowych, itp.)
Zaleca się unikania spotkań w większym gronie z osobami, z którymi nie dzielicie Państwo zakwaterowania.
W przypadku pojawienia się objawów ostrej infekcji dróg oddechowych (kaszel, ból gardła, podwyższona temperatura ciała, płytki oddech/problemy z oddychaniem, utrata smaku i węchu) należy pozostać w domu lub w obiekcie zakwaterowania oraz skontaktować się z gospodarzem/lekarzem medycyny rodzinnej (np. lekarzem w przychodni turystycznej).
W przypadku nagłego pojawienia się ciężkich objawów zagrażających życiu należy zadzwonić na pogotowie pod numer 112.

Zalecamy, aby w razie potrzeby i pojawienia się objawów bezzwłocznie powiadomić o tym przedstawiciela obiektu zakwaterowania, który w Państwa imieniu skontaktuje się z lekarzem.

Dodatkowe informacje i wyjaśnienia możecie Państwo otrzymać pod numerami 112 lub 113.

Numery alarmowe pogotowania ratunkowego: 194 w Zagrzebiu, 112 poza Zagrzebiem

Serdeczne pozdrowienia
Aplikacja Enter Croatia

Zgłoszenie podróży zawiera:
-numer zgłoszenia
- termin
- cel (turystyka)
Nie ma tam wymienionych osób podanych w zgłoszeniu, nie są tam widoczne informacje ile osób jedzie i gdzie jedzie.

Mówię o tym co powinno wylądować za szybą.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Koronawirus/COVID19/SARS-CoV-2/pandemia - a wakacje 2020

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2020 20:25

Mariusz_M napisał(a):Czyli co? Trzeba w takim razie drukować kartkę z strony entercroatia i wkładać za przednią szybę czy nie?

Nie ma obowiązku posiadania kartki z entercroatia.
Jednak warto ją mieć, bo upraszcza kontrolę graniczną.
sodowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sodowy » 01.07.2020 20:33

Ja tam dla świętego spokoju na urlopie, włożę kartkę z entercroatia za szybę co by spokojnie przejechać. Niby potwierdzenie z ambasady mam, ale od znajomej mieszkającej na stałe w Chorwacji mam sprzeczne informację. Prawda jest taka, że każdy jedzie na własną odpowiedzialność i inne perypetie mogą go spotkać na granicy.
zadra1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadra1 » 02.07.2020 07:21

sodowy napisał(a):Ja tam dla świętego spokoju na urlopie, włożę kartkę z entercroatia za szybę co by spokojnie przejechać. Niby potwierdzenie z ambasady mam, ale od znajomej mieszkającej na stałe w Chorwacji mam sprzeczne informację. Prawda jest taka, że każdy jedzie na własną odpowiedzialność i inne perypetie mogą go spotkać na granicy.

Zagadzam się. Poza tym na początku w formularzu jest jasno napisane zeby włożyć kartkę wydrukowaną za szybę:

"*Po podaniu danych kontaktowych (telefon i adres e-mail) otrzymacie Państwo potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, które prosimy umieścić w widocznym miejscu na przedniej szybie pojazdu, aby ułatwić procedury graniczne. Otrzymacie Państwo również aktualne rekomendacje Chorwackiego Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego."
Doloress
Autostopowicz
Wyjazd 14.08.2020 sytuacja koronawirus

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doloress » 06.07.2020 10:44

Hej
W tym roku planujemy wyjazd do Chorwacji dokładnie planujemy Tucepi druga polowa sierpnia .Zawsze jechaliśmy i mieliśmy rezerwacje jak w tym roku wygląda sytuacja czy lepiej rezerwować czy jechać w ciemno i mniej wiecej jakie są ceny apartamentów dla dwóch osób typu studio ?
axlgks
Odkrywca
Re: Wyjazd 14.08.2020 sytuacja koronawirus

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 06.07.2020 11:33

ceny chore 200 eur za osobę, w sklepach tylko musztarda i ocet, walki o chleb, wirus szaleje atakuje nawet delfiny
więcej szczegółów znajdziesz w tym wątku koronawirus-covid19-a-wakacje-2020-t55752.html
Doloress
Autostopowicz
Re: Wyjazd 14.08.2020 sytuacja koronawirus

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doloress » 06.07.2020 11:47

wirusa to ja się nie boje mam go w nosie! bardziej mi chodzi o to czy będzie problem jechać w ciemno bo nie jetem zwolennikiem szukania apartamentu po długiej podroży i w upale ;-)
JoankaUK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoankaUK » 06.07.2020 13:06

Myjestesmy w tym momencie na Murter, tlumow nie ma, plaze dosc puste. Sa miejsca z wystawionymi tabliczkami free apartmani, nie znam cen, bo mielismy nasz zarezerwowany od poczatku roku, ale jest tez duzo miejsc gdzie aparmani wygladaja na zupelnie zamkniete.
madzia_ur
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia_ur » 11.07.2020 09:27

My też jesteśmy na Murter w Betinie. Najpierw byliśmy tydzień w Bašce na Krk tam mieliśmy zarezerwowane 4 noclegi, przedłużaliśmy na miejscu w lepszej cenie niż na booking. Potem jechaliśmy bez rezerwacji. Na miejscu w Betinie weszłam do domu, który oglądałam na booking i dostałam od ręki pokój. Jest dużo wolnych miejsc. Ludzi coraz więcej, cześć domów zamknięta. Niewiem co będzie w sierpniu. My jesteśmy od 29 czerwca i widzimy systematyczny napływ turystów, ale w porównaniu do lat poprzednich, jeździmy od 2010 roku, są pustki.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 11.07.2020 09:39

madzia_ur napisał(a):My też jesteśmy na Murter w Betinie. Najpierw byliśmy tydzień w Bašce na Krk tam mieliśmy zarezerwowane 4 noclegi, przedłużaliśmy na miejscu w lepszej cenie niż na booking. Potem jechaliśmy bez rezerwacji. Na miejscu w Betinie weszłam do domu, który oglądałam na booking i dostałam od ręki pokój. Jest dużo wolnych miejsc. Ludzi coraz więcej, cześć domów zamknięta. Niewiem co będzie w sierpniu. My jesteśmy od 29 czerwca i widzimy systematyczny napływ turystów, ale w porównaniu do lat poprzednich, jeździmy od 2010 roku, są pustki.

Czyli ten rok może być wyjątkowy, ze w ciemno można jechać. I chyba ceny apartamentów tez są mniejsze? A jak ceny czy zeszli trochę po wariactwie z ubiegłych lat? JA ostani raz bylem w 2104 roku. Gdzie pamiętam piwo Karlowacko butelka kosztowało 5.24 Kn a w ubiegłym roku byl syn i mi pokazywał cenę za to samo piwo w Konzumie 11 Kn. Pisze przykład piwa bo z tej ceny wynika cena piwa w knajpkach czy przy plaży budkach .
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 11.07.2020 10:04

Wyjazd w ciemno - znajoma z przyjaciółmi jechała na początku lipca do Rogoźnicy. Jechali trasą PL-CZ-A-SLO-HRK. Nie mieli wykupionej rezerwacj. Na granicy SLO-HRK mieli spore problemy z przekroczeniem granicy. Może dlatego że jachali nocą i ruch był niewielki na przejściu. Po kilkudziesięciu minutach postoju na bocznym pasie celinik kazał im podać nazwe miejscowości. Jakiś papier wydrukował i kazał jechać dalej. Generalnie nie ma opcji w stylu "nie wiem gdzie jade, gdzieś sie zatrzymam". Konieczne jest podanie choćby miejscowości.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 11.07.2020 10:23

pawel_nowy napisał(a):Wyjazd w ciemno - Jakiś papier wydrukował i kazał jechać dalej. Generalnie nie ma opcji w stylu "nie wiem gdzie jade, gdzieś sie zatrzymam". Konieczne jest podanie choćby miejscowości.

Cenna Uwaga . A czy campingi są czynne. My często pod namiot jechaliśmy.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 11.07.2020 11:31

filip122 vel Darek napisał(a):Czyli ten rok może być wyjątkowy, ze w ciemno można jechać. I chyba ceny apartamentów tez są mniejsze? A jak ceny czy zeszli trochę po wariactwie z ubiegłych lat? JA ostani raz bylem w 2104 roku. Gdzie pamiętam piwo Karlowacko butelka kosztowało 5.24 Kn a w ubiegłym roku byl syn i mi pokazywał cenę za to samo piwo w Konzumie 11 Kn. Pisze przykład piwa bo z tej ceny wynika cena piwa w knajpkach czy przy plaży budkach .

Jeśli porównujesz ceny z przyszłości do ubiegłorocznych, to wychodzą takie fejki. Cena butelkowanego Karlovačka w ubiegłym roku to ≈7Kn.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2020 12:06

filip122 vel Darek napisał(a): A czy campingi są czynne. My często pod namiot jechaliśmy.

Kempingi są czynne. :idea:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 11.07.2020 12:27

Bravik napisał(a):
filip122 vel Darek napisał(a):Czyli ten rok może być wyjątkowy, ze w ciemno można jechać. I chyba ceny apartamentów tez są mniejsze? A jak ceny czy zeszli trochę po wariactwie z ubiegłych lat? JA ostani raz bylem w 2104 roku. Gdzie pamiętam piwo Karlovacko butelka kosztowało 5.24 Kn a w ubiegłym roku byl syn i mi pokazywał cenę za to samo piwo w Konzumie 11 Kn. Pisze przykład piwa bo z tej ceny wynika cena piwa w knajpkach czy przy plaży budkach .

Jeśli porównujesz ceny z przyszłości do ubiegłorocznych, to wychodzą takie fejki. Cena butelkowanego Karlovačka w ubiegłym roku to ≈7Kn.

Wiesz to jest do przyjęcia. Ale nie 11 Kn puszkowe w Konzumie. Wiec trochę mnie uspokoiłeś :D :D :D . A w knobach i barach przy plaży.

Zauważacie jakiś spadek cen za apartamenty?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 403
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone