Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Justynka133
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justynka133 » 31.07.2018 14:15

Apropodefacto A moze jakies namiary na Omis ;)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.07.2018 16:53

Justynka133 napisał(a):Znalazlam nocleg w Omisiu 105 m2 3 sypilanie 2 lazienki w starym miescie. Wlasciciel chce 140euro za dobe. Jedziemy w 4 osoby dorosle i 2 dzieci na 14 nocy. Do tego chce 40% zaliczki. Jak myslicie czy to drogo?

Ja płaciłem na przełomie czerwca i lipca za apartament ośmioosobowy z czterema sypialniami i tarasem z widokiem 100 euro. Do plaży 30 m.
Odpowiedz więc sobie sama na zadane pytanie. Apartament nie był wprawdzie w Omisu ale dla mnie Omis to miejsce godne zobaczenia w jeden dzień a nie na dwutygodniowy pobyt. No ale to oczywiście kwestia gustu.
Justynka133
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justynka133 » 31.07.2018 17:47

No tak faltycznie drozyzna i tak tez z mezem stwierdzilismy 100 e to bysmy dali. Jesli chodzi o Omis to juz tam bylismy i ppdobalo sie dlatego chcemy wrocic no i najwwzniejszym argumentem jest plaza dla dzieci i piach w morzu. Chyba zaryzykujemy i ppjedziemy w ciemno
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.07.2018 17:51

Justynka133 napisał(a):No tak faltycznie drozyzna i tak tez z mezem stwierdzilismy 100 e to bysmy dali. Jesli chodzi o Omis to juz tam bylismy i ppdobalo sie dlatego chcemy wrocic no i najwwzniejszym argumentem jest plaza dla dzieci i piach w morzu. Chyba zaryzykujemy i ppjedziemy w ciemno

Może zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link coś wolnego znajdziesz
KrzychuP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuP » 31.07.2018 20:08

Pierwszy post - witam serdecznie miłośników Chorwacji. Pamiętam, że czytałem to forum już 12 lat temu przed pierwszym samodzielnym wyjazdem do tego pięknego kraju. Dziękuję bardzo za wiele cennych informacji, które wtedy tu znalazłem!

W tym roku, po 11 latach przerwy chcielibyśmy znowu odwiedzić Makarską Riwierę. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem kultowy dla mnie metalowy napis na zakręcie powinniśmy ujrzeć w sobotę 11 sierpnia około 15-tej, raczej nie wcześniej. Chciałbym, jak ostatnio, bez rezerwacji "w ciemno", bo ceny na bookingu dla mnie absolutnie nie do przyjęcia.

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz - komu w obecnych czasach chciałoby się stać na rogatkach z kartką, kiedy może za darmo ogłosić się w internecie, ze zdjęciami, i czekać na klientów odpoczywając w domu, bez denerwowania się, czy akurat ktoś się trafi. Czy taki uliczny "kanał dystrybucji" nie dotyczy jedynie apartamentów gorszej jakości, nie nadających się do pokazania na zdjęciach albo słabo wypadających na zdjęciach?

Jest tu bardzo dużo doświadczonych osób, czy udało Wam się z ulicy znaleźć coś ciekawego? Czy po prostu jadąc w ciemno z góry zakładacie, że podstawowym kryterium jest cena? Pisząc ciekawego nie mam na myśli wystroju wnętrza (dla mnie bez znaczenia), tylko lokalizację (nie przy magistrali, nie z widokiem na hotel obok albo ściany sąsiednich budynków), tak żeby chociaż częściowo widać było morze, z normalnym tarasem, a nie wąskim balkonikiem.
KrzychuP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuP » 31.07.2018 21:31

Wiem, że prehistoria, ale chyba jednak nadal ludzie tak jeżdzą.

Ale nie odbiegajmy od tematu - czy ktoś znalazł w ciemno coś sensownego, tzn. radość była nie tylko z niskiej ceny i oczywiście z tego, że nie śpimy w aucie?
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 31.07.2018 21:57

KrzychuP napisał(a):Wiem, że prehistoria, ale chyba jednak nadal ludzie tak jeżdzą.

Ale nie odbiegajmy od tematu - czy ktoś znalazł w ciemno coś sensownego, tzn. radość była nie tylko z niskiej ceny i oczywiście z tego, że nie śpimy w aucie?

Hej,
Chorwaci nadal stoją z kartami :D Jedni tak stale szukają Klientów, innym ktoś wypadł z terminu i szukają Klienta "na już".

Ja przykładowo pojechałem 4 lata temu w połowie sierpnia w ciemno do Baska Voda (niedaleko Makarskiej) z 3 dzieci (najmłodsze miało wtedy coś 8 miesięcy) :D Kwaterę znalazłem po 1-2 godzinach szukania. W sumie w tym czasie oglądałem 3 miejscówki. Podstawowa zasada to przyjazd do miejscowości w sobotę lub niedzielę rano w okolicach godziny 8.

Moim wyznacznikiem była głównie cena oraz bliskość plaży i centrum (nie chciałem tarabanić się z wózkiem). Znalazłem lokal niecałe 100 m od plaży oraz 500 m od centrum.
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 01.08.2018 06:17

KrzychuP napisał(a):Wiem, że prehistoria, ale chyba jednak nadal ludzie tak jeżdzą.

Wiele lat jeździliśmy w ciemno i zawsze znajdowaliśmy fajny apartament. Czas przeszły...od czasu kiedy kilka lat temu w Novi Vinodolski szukaliśmy prawie cztery godziny- rezerwuję wcześniej. Zazwyczaj zaglądam na chorwackie stronki z noclegami.
KrzychuP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuP » 01.08.2018 22:00

Dziękuję Wam obojgu za odpowiedź.

Radku, Twój post jest bardzo optymistyczny. Z trójką dzieci, apartament 100m od plaży, zakładam, że zacząłeś szukać rano? A mieliście jakiś skrawek morza w widoku?

W ogóle chciałbym zaznaczyć, że moje rozterki dotyczą tylko tematu "w ciemno w sierpniu", bo wrzesień albo czerwiec/lipiec nie zastanawiałbym się w ogóle. Ale sierpień to wiadomo, szczyt popytu. A co sądzicie o takim wariancie - założenie trzydniowej bazy tymczasowej (przez internet) i misja rozpoznawcza na miejscu od rana w niedzielę. Tylko czy ktoś mi wynajmie na dopiero dwa dni do przodu, tzn. od wtorku :?:
McAron
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) McAron » 01.08.2018 22:26

Jak radzicie, jest szansa na apartament w ciemno w niedziele rano w okolicach od Zadaru do Splitu w okresie 5.8 - 19.8 ? W rozsądnej odległości od morza. Podróż nocą, mimo że tego nie lubię, aby być tam w miarę rano jest wskazana ? W jakiej miejscowości wylądować i zacząć szukać ? A może ma ktoś jakieś namiary na rezerwację w tym terminie ?
bonovox75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonovox75 » 01.08.2018 22:50

KrzychuP napisał(a):Dziękuję Wam obojgu za odpowiedź.

Radku, Twój post jest bardzo optymistyczny. Z trójką dzieci, apartament 100m od plaży, zakładam, że zacząłeś szukać rano? A mieliście jakiś skrawek morza w widoku?

W ogóle chciałbym zaznaczyć, że moje rozterki dotyczą tylko tematu "w ciemno w sierpniu", bo wrzesień albo czerwiec/lipiec nie zastanawiałbym się w ogóle. Ale sierpień to wiadomo, szczyt popytu. A co sądzicie o takim wariancie - założenie trzydniowej bazy tymczasowej (przez internet) i misja rozpoznawcza na miejscu od rana w niedzielę. Tylko czy ktoś mi wynajmie na dopiero dwa dni do przodu, tzn. od wtorku :?:

Tak, zacząłem szukać od około 8 rano w sobotę. Lokal bez widoku na morze, z oknem na północ. Wyznacznikiem była cena i odległość, a nie widok :) Tak znalazłem 4 lata temu. W tamtym roku pamiętam, że było ciężko z noclegami, bo turystów masa. W tym roku znów pogoda płatała figle w lipcu i wolnych miejsc było więcej.

Znalezienie czegoś w środku tygodnia - na pewno trudniejsze niż w sobotę/niedzielę. A też jak będziesz chciał na początku złapać miejscówkę tylko na 3 dni, to Chorwat będzie psioczył i cenę może podnieść.
KrzychuP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuP » 01.08.2018 23:13

Tak, te 3 pierwsze noce wziąłbym przez net. Z widokiem na północ, mówisz. Czyli jednak, to czego się obawiam, że na ulicę idą apartmani mniej atrakcyjne. Nie mówię oczywiście, że ten Twój był jakiś zły, bo skoro wziąłeś, to musiało być ok. Tylko że dla mnie widok na morze jest jednak bardzo ważny, o ile nie najważniejszy. Jak już mam się tłuc tyle kilometrów, to właśnie po to, żeby to morze jak najczęściej widzieć, choćby i z odległości kilkuset metrów z tarasu. Najchętniej bym się z całej tej imprezy wycofał, bo te ceny na bookingu to jakiś kosmos, ale już dziecku obiecałem, że się wreszcie wykąpie w ciepłym morzu, bez fal.

Na stronach chorwackich trochę lepiej, ale też nie takich cen w tym kraju oczekiwałem.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.08.2018 07:29

KrzychuP napisał(a): Ale sierpień to wiadomo, szczyt popytu. A co sądzicie o takim wariancie - założenie trzydniowej bazy tymczasowej (przez internet) i misja rozpoznawcza na miejscu od rana w niedzielę. Tylko czy ktoś mi wynajmie na dopiero dwa dni do przodu, tzn. od wtorku :?:

Pomysł niezły, z tym, że nie sądzę, że ktoś Ci Ci wynajmie apartmana w szczycie na 3 dni ( i jeszcze od wtorku).
I to jeszcze w Makarskiej.
Fela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fela » 02.08.2018 07:40

KrzychuP napisał(a):
Ale sierpień to wiadomo, szczyt popytu. A co sądzicie o takim wariancie - założenie trzydniowej bazy tymczasowej (przez internet) i misja rozpoznawcza na miejscu od rana w niedzielę. Tylko czy ktoś mi wynajmie na dopiero dwa dni do przodu, tzn. od wtorku :?:

Wg mnie szkoda czasu i nerwów na chodzenie i szukanie. Jedziesz tam odpocząć a przed te trzy dni możesz się nieźle zmachać i nie znaleźć tego co Ci odpowiada tylko co zostało.
KrzychuP
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuP » 02.08.2018 14:42

anakin napisał(a):Pomysł niezły, z tym, że nie sądzę, że ktoś Ci wynajmie apartmana w szczycie na 3 dni ( i jeszcze od wtorku).
I to jeszcze w Makarskiej.

Może niejasno się wyraziłem. Nie na 3 dni, te 3 pierwsze dni przez internet (są oferty, bez problemu). A potem już od niedzieli rano szukanie na 11 dni rozpoczynających się od wtorku, czyli szukanie nie na "od zaraz" tylko na "za dwa dni". I rozważam cała riwierę, nie tylko Makarską.

Fela napisał(a):Wg mnie szkoda czasu i nerwów na chodzenie i szukanie. Jedziesz tam odpocząć a przed te trzy dni możesz się nieźle zmachać i nie znaleźć tego co Ci odpowiada tylko co zostało.

No właśnie trochę się tego obawiam. Nie zmachania w sensie fizycznym, bo wiadomo, ruch to zdrowie. Bardziej chodzi o to, że może być trochę nerwowo, gdyby niedziela nic nie przyniosła. Z drugiej strony, przy takiej metodzie jest pewność, że na resztę pobytu dostajemy dokładnie to, czego chcemy, widząc realia na miejscu. Nie chodzi o samo mieszkanie, ale w ogóle o to, jak tam teraz jest.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 388
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone