Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JustynaSz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustynaSz » 06.06.2016 13:26

w sezonie nie polecam :D
czarymary
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czarymary » 06.06.2016 13:54

Witam forumowiczów,

Byłem w zeszłym roku w okolicach sierpnia wraz z żona. Wyjazd był celowo na "dziko" - wycieczka było typowo objazdowo, w tym celu posiłkowałem się bookingiem, czy to na Słowacji, Węgrzech i tym bardziej w Chorwacji i niestety ale to co pokazywał system to pokrywało się praktycznie z tym co spotkaliśmy na miejscu.

Pierwszy nocleg po przyjeździe z Węgier zaplanowaliśmy w Senj, a przynajmniej takie były plany. Niestety problem z telefonem uniemożliwił mi dokonanie rezerwacji w drodze w normalnych godzinach, dlatego po przyjechaniu do Senj była godzina około 22:00 - właściwie hoteliki były zamknięte (po tej godzinie recepcje były zamknięte), zaś te z otwarte nie miały wolnych miejsc.

Poszukiwaliśmy aż do 50 km za Zadarem - bez skutecznie. W efekcie około godziny 3 w nocy polegliśmy na parkingu pod Lidlem - zresztą nie my jedni. Obstawione były wszystkie CPNy przez ludziki takich jak my.

Następnego dnia pod Trogirem, znaleźliśmy nocleg na 3 dni i potem dalej w drogę, z zasadą im dalej od Makarskiej na południe, tym więcej wolnych miejsc. Nie było jednak różowo i kolorowo z dostępnością :) Wszystko zajęte - nawet noclegi od 120 euro w wzwyż miały wolne ew. na 1-2 dni (co nam zresztą odpowiadało w takim wypadzie).

W tym roku, mocno zastanawiam się nad wyjazdem do Chorwacji, ze względu na sytuację w Europie, wiadomo że będzie bardzo tłoczno. Ze względu, że zamierzamy zabrać ze sobą syna, raczej zaplanujemy miejsce pobytu przed wyjazdem z Polski. Powiem szczerze, że bez liczenia min. 120 euro od noclegu (apartament lub hotel) ciężko będzie w miarę szybko znaleść coś wolnego.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 06.06.2016 14:00

W sezonie odradzam. To nie jest ta sama Chorwacja z przed kilku lat.
maciejkaa2-3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejkaa2-3 » 06.06.2016 16:29

Czy wie ktoś może jak mam zapytać po chorwacku o której godzinie będzie można wejść do pokoju. Pani u której mamy rezerwacje porozumiewa się tylko w swoim języku, a obawiam się że jak napisze po polsku i przetłumaczę po chorwacku na tłumaczu google to jakieś głupoty jej wyślę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 16:45

maciejkaa2-3 napisał(a):Czy wie ktoś może jak mam zapytać po chorwacku o której godzinie będzie można wejść do pokoju. Pani u której mamy rezerwacje porozumiewa się tylko w swoim języku, a obawiam się że jak napisze po polsku i przetłumaczę po chorwacku na tłumaczu google to jakieś głupoty jej wyślę.

prosby-o-pomoc-tlumaczeniu-t9502-3750.html#p1732004
maciejkaa2-3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejkaa2-3 » 06.06.2016 16:49

Janusz Bajcer napisał(a):
maciejkaa2-3 napisał(a):Czy wie ktoś może jak mam zapytać po chorwacku o której godzinie będzie można wejść do pokoju. Pani u której mamy rezerwacje porozumiewa się tylko w swoim języku, a obawiam się że jak napisze po polsku i przetłumaczę po chorwacku na tłumaczu google to jakieś głupoty jej wyślę.

prosby-o-pomoc-tlumaczeniu-t9502-3750.html#p1732004

Przepraszam za bałagan. Już się przeniosłam z moim postem :D
ewula91
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewula91 » 06.06.2016 19:53

North Slav napisał(a):To jest pytanie zapętlone czasowo - gdzie w Podgorze zostawicie, jak już tam będziecie ;)

Pytanie może trochę śmieszne, ale w zeszłym roku zaparkowałem w Makarskiej trochę ''po polsku'', przy chodniku i pani mnie ostrzegła, że za takie coś to dźwig auta odholowuje od zeszłego roku właśnie... 1000 kun kary bodajże, czy też więcej. Podgora to co prawda nie Makarska, ale no ;)
Chodzi mi oczywiście o tymczasowe parkowanie na czas szukania apartmanu - bez tej wiedzy przeżyję i sobie poradzę, ale jak można mieć takie info przed wyjazdem to tylko komfort ;)

Jesteśmy na miejscu, ufff ;)
Po kolei: zjechaliśmy do Podgory tym drugim zjazdem, na ul. Tina Ujevica i jechaliśmy w stronę morza. Przy jednym domku stał starszy facet i zaczął coś na nas wołać więc się go pytamy czy ma wolny pokój. Powiedział, że ma i powiedział żebyśmy sobie zostawili auto na placyku obok, czyli tutaj: zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Facet był z tego apartamentu zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link i dokładnie ten pokój na wprost, z zadaszonym tarasem i szybami po prawej stronie (patrząc na zdjęcie) nam zaproponował. Za 30 euro. Schody już mi się nie podobały a co dopiero pokój... ;p masakra. Nawet za 20 bym nie została.
Powiedział, że mamy sobie pooglądać w innych miejscach ale za mniej niż 30 euro w takiej okolicy nie znajdziemy. Przy wychodzeniu sąsiadce z domu obok też powiedział, że trzydzieści, chyba żeby nam taniej nie dała ;p
Auto zostawiliśmy na tym właśnie placyku i poszliśmy do centrum.
Drugi nocleg już wzięliśmy, o tutaj: zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link pokój z balkonem ostatni na samej górze. Przemili właściciele, pokój bardzo dobrze wyposażony (jest piekarnik :D do tego masa zbędnych nam rzeczy typu pralka, mikrofala, stosy talerzy itp). Właściwie to małe mieszkanko z jednym pokojem z podwójnym łóżkiem, drugim pokoikiem z rozkładanym tapczanem i z kuchnią/salonem również z rozkładanym tapczanem, no i oczywiście łazienka. Właścicielka powiedziała, że generalnie sprzedaje za 30 euro za noc, ale skoro chcemy na 11 noclegów to sprzeda nam całość za 300 euro. Więc wychodzi po 27 z groszami. Nie chciało nam się szukać dalej a ten nam się bardzo podoba. Do tego mamy parking zamykany na klucz z tym, że na ulicy obok, za innym apartamentem więc kawałeczek musimy podejść no i nie mamy widoku na samochód.
Z tego co wiem, to obok jest pokój na 6 osób i też wolny. Nie wiem jak piętro niżej to wygląda, na pewno jeden pokój jest zajęty. W razie czego mogę zapytać.
Ogólnie w Podgorze jest w miarę spokojnie. Spotkaliśmy trochę ludzi siedzących po knajpach (ok 18:00) ale na plażach już można ich było policzyć na palcach jednej ręki. Pokoje też się wydają puste więc myślę, że nie będzie większego problemu ze znalezieniem :)
Nam tylko brakuje wytrwałości i cierpliwości :p
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 06.06.2016 20:04

Janusz Bajcer napisał(a):zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link :wink:

:papa: :papa: :papa:

Januszu nadal jesteś w błędzie :mrgreen: Tu nie chodzi o rzeczownik :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.06.2016 22:47

ewula91 napisał(a):Drugi nocleg już wzięliśmy, o tutaj: zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link pokój z balkonem ostatni na samej górze. Przemili właściciele, pokój bardzo dobrze wyposażony (jest piekarnik :D do tego masa zbędnych nam rzeczy typu pralka, mikrofala, stosy talerzy itp). Właściwie to małe mieszkanko z jednym pokojem z podwójnym łóżkiem, drugim pokoikiem z rozkładanym tapczanem i z kuchnią/salonem również z rozkładanym tapczanem, no i oczywiście łazienka. Właścicielka powiedziała, że generalnie sprzedaje za 30 euro za noc, ale skoro chcemy na 11 noclegów to sprzeda nam całość za 300 euro. Więc wychodzi po 27 z groszami.

Wygląda na to, że mieszkasz dokładnie w tym samym apartamencie, co my w 2011r. :D
Tyle, że wtedy za 4 osoby w lipcu płaciliśmy 60 euro :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.06.2016 23:10

ewula91 napisał(a):Ogólnie w Podgorze jest w miarę spokojnie. Spotkaliśmy trochę ludzi siedzących po knajpach (ok 18:00) ale na plażach już można ich było policzyć na palcach jednej ręki. Pokoje też się wydają puste więc myślę, że nie będzie większego problemu ze znalezieniem :)

Czyli normalnie :wink: bo to początek czerwca :lol:
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 07.06.2016 08:24

ewula91 napisał(a):
North Slav napisał(a):To jest pytanie zapętlone czasowo - gdzie w Podgorze zostawicie, jak już tam będziecie ;)

Pytanie może trochę śmieszne, ale w zeszłym roku zaparkowałem w Makarskiej trochę ''po polsku'', przy chodniku i pani mnie ostrzegła, że za takie coś to dźwig auta odholowuje od zeszłego roku właśnie... 1000 kun kary bodajże, czy też więcej. Podgora to co prawda nie Makarska, ale no ;)
Chodzi mi oczywiście o tymczasowe parkowanie na czas szukania apartmanu - bez tej wiedzy przeżyję i sobie poradzę, ale jak można mieć takie info przed wyjazdem to tylko komfort ;)

Jesteśmy na miejscu, ufff ;)
Po kolei: zjechaliśmy do Podgory tym drugim zjazdem, na ul. Tina Ujevica i jechaliśmy w stronę morza. Przy jednym domku stał starszy facet i zaczął coś na nas wołać więc się go pytamy czy ma wolny pokój. Powiedział, że ma i powiedział żebyśmy sobie zostawili auto na placyku obok, czyli tutaj: zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Facet był z tego apartamentu zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link i dokładnie ten pokój na wprost, z zadaszonym tarasem i szybami po prawej stronie (patrząc na zdjęcie) nam zaproponował. Za 30 euro. Schody już mi się nie podobały a co dopiero pokój... ;p masakra. Nawet za 20 bym nie została.
Powiedział, że mamy sobie pooglądać w innych miejscach ale za mniej niż 30 euro w takiej okolicy nie znajdziemy. Przy wychodzeniu sąsiadce z domu obok też powiedział, że trzydzieści, chyba żeby nam taniej nie dała ;p
Auto zostawiliśmy na tym właśnie placyku i poszliśmy do centrum.
Drugi nocleg już wzięliśmy, o tutaj: zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link pokój z balkonem ostatni na samej górze. Przemili właściciele, pokój bardzo dobrze wyposażony (jest piekarnik :D do tego masa zbędnych nam rzeczy typu pralka, mikrofala, stosy talerzy itp). Właściwie to małe mieszkanko z jednym pokojem z podwójnym łóżkiem, drugim pokoikiem z rozkładanym tapczanem i z kuchnią/salonem również z rozkładanym tapczanem, no i oczywiście łazienka. Właścicielka powiedziała, że generalnie sprzedaje za 30 euro za noc, ale skoro chcemy na 11 noclegów to sprzeda nam całość za 300 euro. Więc wychodzi po 27 z groszami. Nie chciało nam się szukać dalej a ten nam się bardzo podoba. Do tego mamy parking zamykany na klucz z tym, że na ulicy obok, za innym apartamentem więc kawałeczek musimy podejść no i nie mamy widoku na samochód.
Z tego co wiem, to obok jest pokój na 6 osób i też wolny. Nie wiem jak piętro niżej to wygląda, na pewno jeden pokój jest zajęty. W razie czego mogę zapytać.
Ogólnie w Podgorze jest w miarę spokojnie. Spotkaliśmy trochę ludzi siedzących po knajpach (ok 18:00) ale na plażach już można ich było policzyć na palcach jednej ręki. Pokoje też się wydają puste więc myślę, że nie będzie większego problemu ze znalezieniem :)

Dzięki bardzo za info! :) :papa:
wajsik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajsik » 07.06.2016 21:37

W primosten też idzie na początku czerwca znaleźć za 30 EUR dla 2 osób - wczoraj w pół godziny miałem 3 opcje i to jedna przez biuro w tej cenie. Oczywiście nie jakoś mega blisko plaży, ale nienajgorszy standard.
unholyone
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) unholyone » 13.06.2016 11:27

Witam, planujemy wstępnie wyjazd w tym roku do Chorwacji. Pierwszy raz w ogóle i pierwszy raz bez rezerwacji. Mąż ma urlop od 9 do końca lipca, więc pewnie jakoś w tym terminie byśmy się zebrali. Rodzinka 2+2 i z tego co czytam lepiej jechać bez psa. Choć to mikro york - 1,30 kg. to i tak może być problem :D
Myśleliśmy o Środkowej Dalmacji, coś ustronnego. Ale już widzę, że może być problem w tym roku.
Bardzo podoba nam się Brela, ale coś czuję, że tam to pewnie nic nie znajdziemy.
Znajomi w tym tygodniu na czuja jadą do Podgory. Rozeznają się i być może to da nam obraz wolnych apartamentów w tych rejonach :)
dorota0506
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota0506 » 13.06.2016 11:32

polecam, Starigrad- Paklenica, piękna, mała miejscowość
MeggiW
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MeggiW » 13.06.2016 13:28

Ja bym nie ryzykowała, jeszcze 2-3 lata temu w lipcu były wolne kwatery. W ubiegłym roku na przełomie lipca i sierpnia w Tucepi był problem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 317
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone